Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háromszintû választások Szerbiában

Horváth József György

2016.04.24. 09:18

Szerbiában vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdõdtek a háromszintû, szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választások a nyugat-balkáni országban.
BELGRÁD, 9:18

Szerbiában vasárnap hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel megkezdődtek a háromszintű, szerb parlamenti, vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választások a nyugat-balkáni országban.

A 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 20 lista közül választhat az előre hozott parlamenti választáson, míg a vajdasági tartomány 1,73 millió szavazópolgára 15 lista jelöltjeire adhatja le voksát. Emellett Szerbia összes önkormányzatában is választást tartanak, kivéve a fővárosban, Belgrádban, ahol legutóbb két évvel ezelőtt járultak az urnákhoz az állampolgárok.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenegyedik parlamenti választás, és egyúttal a nyolcadik előre hozott voksolás. Előre hozott parlamenti választást legutóbb két évvel ezelőtt tartottak, önkormányzati és vajdasági tartományi voksolás viszont négy éve volt legutóbb.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a felmérések szerint a párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot. A várakozások szerint a kormányfő Aleksandar Vucic, az SNS elnöke marad.

A felmérések szerint az induló húsz lista közül legfeljebb hét szerb pártnak van esélye arra, hogy az ötszázalékos küszöb átlépésével bejusson a belgrádi törvényhozásba. A nemzeti kisebbségek pártjait nem érinti az ötszázalékos küszöb, Szerbiában ugyanis a természetes választási küszöb használata van érvényben: annyi kisebbségi képviselő kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. A legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) - amely tagja volt a távozó kormánykoalíciónak - eddigi öt mandátuma megőrzését tűzte ki célul.

A választópolgárok 20 óráig adhatják le voksaikat, az első, nem hivatalos eredmények este fél tíz körül várhatóak, a végleges eredményeket pedig várhatóan legkésőbb április 28-ig közzéteszik. Az alkotmány értelmében a választási eredmények kihirdetését követő 30 napon belül meg kell tartani az első parlamenti ülést, az új összetételű törvényhozásnak pedig három hónapja van a kormány kinevezésére, különben új választásokat kell kiírni.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére