Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hangszórókkal bomlasztja Dél-Korea északi szomszédját

Forisek Ádám

2017.11.27. 13:28

Nem sokkal a fiatal északi katona szökése után kezdték ismét sugározni a híreket az észak-koreai katonák felé.
SZÖUL, 13:28

Nem sokkal a fiatal északi katona szökése után kezdték ismét sugározni a híreket az észak-koreai katonák felé.

A 888-on korábban beszámoltunk arról a katonáról, aki november 13-án szökött át északról délre a demilitarizált övezeten keresztül. A disszidens öt golyót kapott menekülés közben, jelenleg egy dél-koreai kórházban ápolják.

Az MTI értesülése szerint Szöul nem sokkal az incidens után vonultatta fel ismét nagy erejű hangszóróit a határra, amely a pszichológiai hadviselés egyik eszköze. A hangszórókon keresztül többek között dalokat, időjárás-jelentést, valamint külvilágról szóló híreket juttatnak el a világtól elzárkózó észak-koreai diktatúra katonáihoz és a határtérség lakóihoz. Itt láthatjuk a hangszórókat működés közben:

A déli illetékesek szerint a jelenleg sugárzott híradásokban egyebek mellett részletesen ismertetik a két héttel ezelőtti szökés esetét, amelynek során az északi határőrök átlőttek déli területre, és egyikük pár másodpercre át is lépte a demarkációs vonalat, megsértve ezzel a tűzszüneti egyezményt.

A két ország több mint hat évtizede formálisan hadban áll egymással, miután az 1950–53-as koreai háború fegyverszüneti egyezménnyel zárult, s a felek nem kötöttek békeszerződést.

Mint elmondták, a hangszórós propaganda legutóbbi, vasárnapi adása az észak-koreai hadseregben uralkodó borzalmas egészségügyi viszonyokat ecsetelte, amelyekre a szökevény katona "élelmezési állapotából derült fény". Kórházi közlés szerint lőtt sebei mellett a katona tüdőgyulladásban, májfertőzésben, súlyos alultápláltságtól, valamint bélférgek és paraziták okozta bélfertőzéstől is szenvedett.

A dél-koreai hadsereg korábbi hangszórós propagandaműveletei ellen mindannyiszor hevesen tiltakozott az északi kommunista rezsim, amely joggal tarthat tőle, hogy ez a propaganda szökésre csábíthatja a határon szolgáló katonáit.

Dél-Korea idén januárban vetette be újra ezt a módszert, válaszul a phenjani rezsim negyedik kísérleti nukleáris robbantására. A hadsereg illetékesei szerint az általuk használt hangszórók olyan erejűek, hogy híradásaikat akár a határtól húsz kilométerre élő észak-koreaiak is hallhatják.

Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, többségük azonban Kínán keresztül, és ritkán fordul elő, hogy valaki az erősen védett demarkációs vonalon próbál meg átszökni.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére