Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hamisítja a koronavírus elleni vakcinát a maffia

888.hu

2020.12.08. 13:32

Felpörögtek a rendőrségi és titkosszolgálati műveletek a pandémiára fizikai és virtuális értelemben rátelepedő szervezett bűnözők elleni harcban. Életveszélyesek lehetnek a szervezett bűnözés által hamisított Covid-19 elleni vakcinák, és a kibertérben egyre több a gátlástalan csaló.

Az Interpol (Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a Covid-19-oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten. A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek. Több milliárd védőoltásról van ugyanis szó, így a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat”

– mondta erről Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az Interpol magas szintű riasztása a Covid-19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával kapcsolatos lehetséges bűncselekményekre irányítja rá a figyelmet, mivel a világjárvány korábban soha nem látott, gátlástalan bűnözői fellépést váltott ki. A maffiák már arra is vetemednek, hogy hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, sőt adnak be. Mivel számos hivatalosan fejlesztett Covid-19-vakcina közelebb kerül az engedélyhez és a globális terjesztéshez, immár elengedhetetlen a nemzeti hatóságok és titkosszolgálatok számára az ellátási lánc biztonságának megőrzése és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

A bűnüldöző szervek és az egészségügyi szabályozó testületek közötti koordináció is elengedhetetlen az egyének biztonságának és a közösségek jólétének védelme érdekében – hangsúlyozza az Interpol.

A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlanokat, a hamis gyógymódok (vakcinák) pedig jelentős kockázatot jelenthetnek az emberek egészségére, akár az életükre is. Alapvető fontosságú, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legfelkészültebbek legyenek a Covid-19-vakcinával kapcsolatos bűncselekmények megakadályozására”

– figyelmeztetett Jürgen Stock főtitkár.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Magyaarországon a kibervédelemben a titkosszolgálat egyik egysége, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NKI) jár élen, a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztálya mellett. Lapunk úgy tudja, az egységek kiemelt figyelmet szentelnek a pandémiára rátelepült bűnözők tevékenységének, így az Interpol magas szintű riasztásában foglaltaknak is. Az NKI folyamatos nyilvános kommunikációt folytatva sorra figyelmezteti az állampolgárokat a hamis gyógymódok, oltások, illetve kétes eredetű gyógyszerek veszélyeire, valamint a kibertérben eluralkodó bűnözői dömpingre. Ez utóbbihoz tartozik, hogy az NKI advent másnapján közzétett egy figyelemfelhívást, amely arról szól, hogy az ünnepek és a pandémia miatt nagyságrendekkel megnő a virtuális ajándékok és köszöntések száma, a szervezett bűnözők azonban káros vírusokkal árasztották el a kiberteret. A vírusok pedig gyakran üdvözlőkártyákhoz, virtuális ajándékokhoz kapcsolódva lopják el a felhasználók személyes információit, köztük a bankkártyaadatait is. Ezért arra figyelmeztetnek: soha ne töltsünk le ellenőrizetlen forrásból sem üdvözlőkártyát, sem virtuális ajándékot.

Az Interpol Digitális higiénia elnevezésű kampányához csatlakozott magyar rendőrség pedig legutóbb a gyermekek védelme érdekében tanácsolta azt a szülőknek, hogy beszélgessenek el a gyermekükkel a közösségi média megfelelő használatáról.

(Magyar Nemzet)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére