Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Halálra késelt egy brit képviselőt az Iszlám Állam terroristája, elítélték

888

2022.04.12. 16:40

Bűnösnek mondta ki hétfőn a londoni központi büntetőbíróság esküdtszéke azt a 26 éves férfit, akit Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásával vádolnak.

 

A 69 esztendős, nős, ötgyermekes Amess, aki csaknem négy évtizedig volt a brit Konzervatív Párt alsóházi frakciójának tagja, tavaly októberben képviselői fogadóórát tartott délkelet-angliai választókörzetében, az Essex megyei Leigh-on-Sea kisvárosban, amikor egy férfi, Ali Harbi Ali késsel rátámadt.

A vizsgálat alapján Ali kéttucatnyi szúrt sebet ejtett a parlamenti képviselőn, aki a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt.

 

(Photo by Tolga Akmen / AFP)

 

A londoni illetőségű elkövetőt a helyszínen elfogták. Ali ellen gyilkosság és terrorcselekmények előkészítése címén emelt vádat az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) kiemelt bűncselekményekkel és terrorelhárítással foglalkozó ügyosztálya.

Ali, akit a szigoráról hírhedt londoni Belmarsh börtönben tartanak vizsgálati fogságban, a londoni központi büntetőbíróságon zajló perben tagadta a terhére rótt gyilkossági vádat. Védekezésében „jogos bosszúnak” nevezte tettét, és közölte: azért választotta ki Sir David Amesst, mert a képviselő annak idején megszavazta, hogy a brit királyi légierő (RAF) légicsapásokat hajthasson végre szíriai célpontok ellen.

 

Sir David Amessre emlékezők (Photo by Tolga Akmen / AFP)

 

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy Ali ugyanezen okból más alsóházi képviselők meggyilkolását is tervbe vette, és merényletet akart elkövetni Michael Gove kabinetminiszter, a Konzervatív Párt magas rangú tagja ellen is.

 

Ali elismerte, hogy Szíriába akart utazni és csatlakozni kívánt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez, de ezt a szíriai háborús helyzet nem tette lehetővé, ezért úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában szolgálja „a muszlim ügyet”.

 

A tárgyalás hétfői zárónapján az esküdtszék alig húszperces tanácskozás után bűnösnek nyilvánította Ali Harbi Alit gyilkosságban és terrorcselekmények előkészítésében. Az esküdtszéki döntés után a bíró bejelentette, hogy szerdán hirdet ítéletet az ügyben.

Ali Harbi Ali a dél-londoni Croydon kerületben született 1996-ban, szomáliai család gyermekeként. A BBC közszolgálati médiatársaság úgy értesült, hogy Ali édesapja korábban Szomáliában miniszterelnöki tanácsadóként tevékenykedett.

Priti Patel brit belügyminiszter kérésére a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a gyilkosság után felmérte és jelentősnek minősítette a brit alsóházi képviselőket fenyegető terrorkockázatokat. A testület hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem tárt fel olyan információt, amely bármilyen hiteles, konkrét vagy azonnali fenyegetésre utalna.

 

Sir David Amess temetése (Photo by Lucy North/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

A brit hatóságok februárban csökkentették a terrorkészültség szintjét, az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, „súlyos” szintről a középső, „jelentős” fokozatra enyhítve a nagy-britanniai terrorellenes készenlétet.

(Politico/AFP/MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére