Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Halálra ítélhetik a muszlimok a pakisztáni keresztényt istenkáromlás miatt

Tóth Dalma

2017.08.21. 13:28

A rendõrség letartóztatott egy keresztény tinédzsert, mert elégetett egy Koránt. Rengetegen istenkáromlás vádjával akarják eltenni láb alól a nekik nem tetszõ személyeket, ezért sok a visszaélés.
ISZLÁMÁBÁD, 11:28

A rendőrség letartóztatott egy keresztény tinédzsert, mert elégetett egy Koránt. Rengetegen istenkáromlás vádjával akarják eltenni láb alól a nekik nem tetsző személyeket, ezért sok a visszaélés.

Asif Massih a kisebbségben lévő keresztény közösség tagja meggyalázta a muszlim szent könyvet, a Koránt – állítja a rendőrség, akik egy panasz alapján intézkedtek. 

Pakisztánban olyannyira mindennapos az önbíráskodás, hogy a fiú letartóztatását követően a rendőrség épülete előtt egy 200 fős tömeg gyűlt össze, akik azt követelték, hogy a hatóság adja át nekik a keresztény fiút, és majd ők ítéletet mondanak felette – írja a DW. A rendőrség ezért kénytelen volt titokban egy másik helye szállítani a fiút. A hatóságok közlése szerint kihallgatták a tinédzsert, aki mindent bevallott.

Massiht akár halálra is ítélhetik, mert tettével megsértette az iszlámot.

Pakisztán 180 millió lakosának 97 százaléka muszlim.

A jogvédő szervezetek már régóta követelik az ellentmondásos istenkáromlással kapcsolatos törvények felülvizsgálatát, mivel azokat sokszor személyes bosszúra használják fel. A törvényeket még az iszlamista katonai diktátor, Mohammad Ziaul Hakk tábornok vezette be az 1980-as években.

A vallásos közösségek azonban nem szeretnének reformokat ezen a téren, mert úgy tartják, hogy az istenkáromlás a pakisztáni iszlám identitás megőrzésének egy fontos részét képzi.

A vallási kisebbségek félelemben élnek a muszlimok uralta országban. Az elmúlt években több keresztényt és hindut végeztek ki brutálisan be nem bizonyított istenkáromlás miatt.

2012 augusztusában például egy Down-szindrómás 10-14 év körüli kislányt vádoltak meg azzal, hogy olyan lapokat égetett el, amikre Koránból származó idézeteket írtak fel. A kislányt letartóztatták, majd több hónapnyi fogság után szabadon engedték, mert ejtették az ügyét. A kislány szülőfalujában azonban lázongások törtek ki, majd elszabadultak az indulatok a keresztényekkel szemben szerte a régióban, ezért a lány és a családja kénytelenek voltak elmenekülni az országból egészen Kanadáig.

2014-ben egy keresztény párt agyonvertek, mert állítólag megszentségtelenítették a Korán egy másolt példányát. Testüket egy téglaégető kemencében égették el. Áprilisban egy 23 éves újságírót ölt meg az önbíráskodó tömeg istenkáromlás miatt. Egy síita férfit pedig azért ítéltek halálra, mert a Facebookon a szunnitákat becsmérelte. Ez pedig csak néhány eset a folyamatosan botrányt okozó istenkáromlással kapcsolatos visszaélések közül.

A muszlim szélsőségesek minden alkalmat megragadnak, hogy a tőlük eltérő nézeteket valló személyeket megbüntessék, de ez nem zavarja a pakisztáni politikusokat, akik a radikálisok szavazataira is számítanak választásokkor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére