Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hajóeltérítõ migránsok perelik Salvinit

888.hu

2019.02.14. 15:30

Két migráns beperelte Matteo Salvini bevándorlásellenes olasz belügyminisztert. A per alapját egy múlt évi esemény képezi, amelyben egy Soros-hajó migránsokat vett fel a fedélzetére, a hajót pedig a líbiai parti õrség visszafordította Líbia felé. Ám ezután a fedélzeten tartózkodó migránsok egy csoportja életveszélyesen megfenyegette a kapitányt, hogy elérjék: a hajó az olasz partok felé vegye az irányt. Salvini Twitteren reagált az eseményekre, a migránsok pedig azt kifogásolják, hogy a tweet miatt sérülhet az igazságos tárgyaláshoz való joguk.

Egy szudáni és egy ghánai származású migráns jelenleg is arra vár, hogy megkezdődjön büntetőperük. Az ellenük felhozott vádak alapján fenyegetés, erőszakos cselekmények és a hatóság akadályozása miatt felelhetnek a törvény előtt – írja az Il Giornale olasz napilap.

Az incidens tavaly júliusban történt. Ekkor vette fedélzetére a Vos Thalassa névre keresztelt hajó a migránsokat Líbia partjainak közelében. Azonban a líbiai parti őrség közbelépett, mivel a hajó még líbiai felségvizeken vette fel a migránsokat. A parti őrség megpróbálta visszafordítani a vízi járművet, ám ekkor a megmentett migránsok megfenyegették a Vos Thalassa legénységét, hogy komoly bajuk esik, ha visszafordulnak. A legénység később úgy írta le a történteket, hogy

mentésből kalózkodás lett",

mivel a migránsok így gyakorlatilag elfoglalták a hajót, és a saját céljaikra használták azt. Később a migránsok átszálltak az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójára.

A Vos Thalassa eltérítése egyértelműen erőszakos bűncselekmény volt, ám az Öt Csillag Mozgalom kikötőket felügyelő minisztere, Danilo Toninelli döntése alapján a migránsok partra szállhattak a szicíliai Trapani kikötőjében. Salvini ezt nem hagyta szó nélkül.

Az olasz belügyminiszter kijelentette, mielőtt a 67 migráns leszáll a parti őrség Diciotti nevű hajójáról, tudni akarja mindegyik pontos nevét és nemzetiségét. Hangsúlyozta, hogy a migránsoknak bilincsben kell partra szállniuk.

Ezek bűnözők, nem menekültek, erőszakkal eltérítettek egy hajót, ezért börtönbe kell kerülniük, utána pedig visszavisszük őket hazájukba"

– írta Twitteren az olasz belügyminiszter.

A hajó egyébként csak azután köthetett ki, hogy az olasz kormány megegyezett több európai állammal is abban, hogy a migránsok egy részét átveszik.

Nevetséges módon a migránsok pont a fentebbi Twitter-posztot kifogásolták, és a pert indítottak az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A két migráns azt állítja, hogy a Salvini által megfogalmazott Twitter-poszt, valamint az ügyben Danilo Toninelli Twitter-posztjai alkalmasak arra, hogy csorbítsák az igazságos és szabad tárgyaláshoz való jogukat.

Toninelli egyébként azt írta ki a Twiterre, hogy

vizsgálatokat folytatunk, hogy megbüntethessük a bajkeverőket."

Az olasz sajtó cikkeiből egyelőre nem derült ki, hogy mely szervezet jogászai képviselik a migránsokat, ám nem lenne meglepő, ha kiderülne: Soros György támogatását élvezik.

Salvini ellen egyébként indulhat egy másik per is, amelyben szintén a Diciotti hajó a főszereplő. Az olasz kormány hajója tavaly augusztusban 177 migránst szállított volna partra a szicíliai Cataniában, ám Salvini nem engedte kikötni a Diciottit. Emiatt azt fontolgatták az ügyészek, hogy "emberrablással" vádolják meg.

Nevetséges, hogy 15 évet kaphatok, mert nem engedtem be illegális bevándorlókat Olaszországba. Nem találok szavakat”

– mondta a politikus.

Salvini közölte, hogy nem ijeszti meg a vizsgálat. A politikus az olasz felsőház, a Szenátus tagja, így a felsőházi képviselőknek is jóvá kellene hagyniuk a vizsgálatot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kiszelly Zoltán: nincs reális esélye, hogy az MSZP fordítani tudjon a lejtmeneten

Nincs reális esélye, hogy az MSZP a 2024-es európai parlamenti (EP) választásig fordítani tudjon a lejtmeneten: a szocialista pártból túl sok párt szakadt ki, mindeközben karakter nélküli vezetőket választottak maguknak, és a szavazóbázisukat sem sikerült megújítani – mondta Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Magyar Nemzetnek.

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert meghódította Rómában Európát

Kós Hubert aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokság zárónapján. Késely Ajna bronzérmes, Fábián Bettina negyedik lett 400 gyorson. Jakabos Zsuzsanna pedig az 5. helyen végzett 200 méter pillangón. A magyar csapat 5 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel zárt Rómában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére