Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Háború – Életveszélyes a kijevi lakásokban felkapcsolni a lámpát

Jánosy Károly

2022.02.26. 19:00

Keleten a helyzet változatlanul rossz. Sőt, Kijevből származó értesüléseink szerint az orosz invázió csütörtöki első napjához képest tovább romlott a helyzet. Közeli barátaim jó néhány éve ismerték meg a tavaly az ukrán fővárosba visszaköltözött csupaszív Alexandert, aki most, a fegyverropogás közepette nem is a saját, sokkal inkább családja életéréért aggódik.

A negyven körül járó Alexet háború nélkül is éppen eléggé megtépázta a sors. Tavaly jó fizető magyarországi állását hagyta hátra egy hirtelen jött kegyetlen betegség, agydaganat miatt. Néhány hónapja megoperálták, de messze van még attól, hogy legalább félig-meddig egészségesnek mondhassa magát.

– „Tegnap jöttünk el a Kijev központjához közeli lakásunkból” – mesélte somogyi barátai közvetítésével a 888.hu-nak Alexander. – „A ház pincéjében húztuk meg magunkat egy darabig, de három kisgyerekkel – 5, 6 és 7 évesek – nem lehet hosszú ideig egy levegőtlen, zsúfolt pincében maradni. Egyik barátom külvárosi házában húztuk meg magunkat, de rémálom volt az ide vezető út, attól féltünk, hogy nem érünk el a célhoz épségben.”

Ahol egyébként nem sokkal jobb a helyzet, sötétben, a földön fekszenek,de legalább nem a dohos pinceszagú levegőt szívják. Senki sem mer az ablak közelébe menni, nem lehet felkapcsolni a lámpát, mert ahol világosságot látnak, szinte azonnal odalőnek. S persze egyfolytában aggódnak, várják a rokonoktól, barátoktól érkező híreket.

– „Kisebb-nagyobb intenzitással, de egyfolytában dörögnek a fegyverek. A legfrissebb hírek szerint a kormány hamarosan kimenekíti a nőket és a gyerekeket, ők talán biztonságban kijutnak az ostromlott fővárosból. A férfiak persze nem mehetnek sehová, még én sem, hiába van orvosi papírom arról, hogy novemberben agydaganattal műtöttek. Fegyvert nyomnak mindenki kezébe, hogy próbáljuk meg felvenni a harcot az oroszokkal. Tegnap még csak a 18 és 60 év közöttieket kötelezték szolgálatra, ma állítólag már a 16 éveseket is felfegyverzik. Sok a meg nem erősített hír, nehéz pontos és valós képet kapni a helyzetről. Fekszem a padlón és egyfolytában azért imádkozok, hogy legalább a család megmeneküljön ebből a pokolból.” – fejezte be rövid kijevi tudósítását Alexander.

Kijev, 2022. február 25. A lakásokban sem érezhetik biztonságban magukat az emberek MTI/AP/Emilio Morenatti

Kijev, 2022. február 25. Iskola alagsorát óvóhelyként használó emberekMTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére