Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Ha Románia egyesülni akar, polgárháború lesz"

Bokor Gábor

2018.02.02. 17:00

Igor Dodon moldovai elnök arra figyelmeztetett pénteken, polgárháborúhoz vezetne, ha országa egyesülne Romániával.
CHISINAU, 17:00

Igor Dodon moldovai elnök arra figyelmeztetett pénteken, polgárháborúhoz vezetne, ha országa egyesülne Romániával.

Az egyesülés Romániával – amely mellett a moldovai polgárok egy része kardoskodik – polgárháborút jelent. Elnökként minden törvényes eszközt megragadok ahhoz, hogy megakadályozzam a Moldovai Köztársaság államiságának felszámolását"

– mondta Dodon egy tévéinterjúban.

A politikus leszögezte, a legújabb kori moldovai történelem legnehezebb korszakai éppen az effajta tendenciák megjelenésével hozhatók összefüggésbe, és az 1992-ben kirobbant, máig megoldatlan Dnyeszter menti fegyveres konfliktus is erre vezethető vissza.

Lehet, hogy valaki szándékosan provokál? Lehet, hogy a hatalomnak kedvez egy ilyen forgatókönyv? Mert tisztában vannak azzal, hogy elveszítik az őszi választást, és talán destabilizálni akarják a helyzetet. Nagyon körültekintőnek kell lennünk. Nagyon alaposan vizsgáljuk ezt a kérdést" 

– fogalmazott az elnök, aki szerint demokratikus úton, népszavazással kell megoldani ezt a problémát, meg kell kérdezni a polgároktól, hogy mit akarnak. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a többség az önálló államiság megőrzése mellett szállna síkra.

Egyszer s mindenkorra pontot kell tenni ennek a végére, de a mostani hatalom nem egyezne bele egy ilyen referendumba" 

– vélekedett Dodon, és megjegyezte, hogy az 1918-as helyzet, amikor román katonák kényszerítették ki az egyesülés melletti szavazást, nem fordul elő többé. 

Nemrég hét moldovai falu közös nyilatkozatban a két állam egyesülése mellett foglalt állást, annak kapcsán, hogy az idén lesz száz éve Moldova (Besszarábia) és Románia hajdani egyesülésének.

A terület 22 évig volt Románia része, s a második világháború elején szállta meg a Szovjetunió. Romániában Traian Basescu volt államfő a két ország egyesülésének a leghangosabb szószólója. Nicolae Timofti volt moldovai elnök 2016 júniusában moldovai állampolgárságot adományozott neki, de Dodon tavaly januárban elnöki rendelettel megfosztotta tőle. Két hónapra rá pedig egy chisinaui kerületi bíróság hatályon kívül helyezte Dodon rendeletét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére