Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha már népszerűségben nem tudják legyőzni Trumpot, akkor inkább alkotmányos úton távolítanák el

Sümeghi Lóránt

2019.10.16. 09:18

Nagyjából így összegezhető azon demokrata párti képviselők választási stratégiája, amellyel győzelemre szeretnének jutni a következő elnökválasztáson.

Az ohiói Westerville egyetemén tartott, a CNN hírtelevízió által élőben közvetített tévévita volt az első azóta, hogy a képviselőház megkezdte az elnök elleni alkotmányos vádeljáráshoz (impeachment) szükséges előzetes vizsgálatokat. A tizenkét demokrata párti elnökjelölt-aspiráns mivel mást nem nagyon tudott előrántani a kalapból, természetesen messzemenően egyetértett abban, hogy Trumpot el kell mozdítani posztjáról.

„Az impeachmenttel szavatolható, hogy ez az ember újra és újra ne kövessen el törvénysértést” – hangoztatta Elizabeth Warren massachusettsi szenátor, akit az egyik legesélyesebbnek tartanak a jelöltség megszerzésére Joe Biden volt alelnök és Bernie Sanders vermonti szántor mellett. Hogy mit ért törvénysértés alatt, nem fejtette ki. Biden és Sanders nevetséges módon az amerikai történelem legkorruptabb elnökének nevezte Trumpot, szerintük mindenképpen le kell folytatni ellene az alkotmányos vádeljárást.

A demokrata párti tévévita előtt az amerikai védelmi minisztérium jogi indokokra hivatkozva nem adta át a képviselőháznak a bekért anyagokat a vádeljárás lefolytatásához. Mike Pence alelnök és Trump személyes ügyvédje, Rudy Giuliani is bejelentette kedden, hogy nem fog együttműködni a képviselőházzal az elnök elleni vádeljárásban.

Mint ismert, Washingtonban a demokrata többségű képviselőház bizottságai vizsgálatot folytatnak Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi telefonbeszélgetése miatt. Trump ugyanis – jogosan – azt kérte az ukrán politikustól, hogy segítsen feltárni Joe Biden és fia, Hunter Biden korábbi jövedelmező ukrajnai üzleteit, mivel nemzetbiztonsági aggályok merültek fel. A demokraták ezt vágyvezérelve úgy értelmezték, hogy Trump idegen hatalmat „kért fel” beavatkozásra saját politikai ambíciói, 2020-as újraválasztása érdekében, és erre hivatkozva megindították az alkotmányos felelősségre vonáshoz szükséges vizsgálatokat.

A keddi tévévita vezetője azt kérdezte Joe Bidentől: helyénvaló-e, hogy egy amerikai alelnök fia nagyban üzletel más országokban. Biden leszögezte, hogy sem ő, sem a fia nem tett semmi elítélendőt. Biden felhívta a figyelmet arra, hogy a fia kedden interjút adott erről az ABC Newsnak. Leszögezte, hogy a fia felel saját lépéseiért. „Nem volt semmilyen érdekütközés. A fiam önállóan hozott döntést (ukrajnai tevékenységéről), és én büszke vagyok erre” – mondta Biden.

A műsorvezető a korukra vonatkozó kérdéseket is feltett a három legidősebb és egyben a jelöltségre legesélyesebb résztvevőnek. A legidősebb közülük, a 78 éves Bernie Sanders két hete szívinfarktuson esett át, és a tévévitában kitérő választ adott arra a kérdésre, miként tudja meggyőzni a választókat arról, hogy jó egészségnek örvend. A 76 éves Biden azt hangoztatta, hogy tudja, mivel jár az elnöki tisztség, és – jegyezte meg – a tapasztalat és bölcsesség korral jár. A hetvenéves Elizabeth Warren azt mondta, hogy munkabírásban és kitartásban bárkin túltesz, beleértve a republikánusokat. A keddi tévévitában 12 demokrata politikus vett részt, de elemzők szerint nem kizárt a lemorzsolódás a mezőnyben. Különféle okokból néhányuk számára feltehetően a keddi volt az utolsó demokrata párti tévévita, és következő, novemberi megmérettetésen már nem vesznek részt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére