Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha mostanában mennél Franciaországba, jobb, ha elhalasztod

888.hu

2018.04.02. 14:15

A héten nagy sztrájkok kezdõdnek Franciaországban, számos szektorban napokra leteszi a munkát az alkalmazottak nagy része. A sztrájkok miatt fennakadás lehet a tömegközlekedésben, az áramszolgáltatásban és az élet más területein is. Ha ezen a héten terveztél Franciaországba látogatni, akkor jobb, ha elhalasztod.
PÁRIZS, 14:15

A héten nagy sztrájkok kezdődnek Franciaországban, számos szektorban napokra leteszi a munkát az alkalmazottak nagy része. A sztrájkok miatt fennakadás lehet a tömegközlekedésben, az áramszolgáltatásban és az élet más területein is. Ha ezen a héten terveztél Franciaországba látogatni, akkor jobb, ha elhalasztod.

Hétfő estétől biztosan megbénul a vasúti közlekedés Franciaország számos régiójában. Ekkortól kezdődik az a három hónapos – alkalmanként néhány napig tartó – munkabeszüntetés-sorozat, amellyel a vasúti dolgozók nemtetszésüket fejezik ki Emmanuel Macron francia elnök tervezett reformjai miatt. A szakszervezetek egyúttal erődemonstrációnak is tekintik a sztrájkokat – írja a Local francia kiadása.

Keddtől pedig komoly felfordulás várható. Sztrájkba lépnek a kukások és az energiaszektor dolgozóinak egy része is, valamint az Air France légitársaság alkalmazottai sem maradnak ki a tiltakozási hullámból. Az Air France dolgozói már azt is bejelentették, hogy április 10-én és 11-én is folytatják a sztrájkot.

A francia állami vasúttársaság (SNCF) bejelentése szerint kedden arra lehet számítani, hogy a nagy sebességű TGV vonatok esetén 8 szerelvényből egy indul majd útnak, a regionális járatok esetén ez a szám 5 az egyhez, valamint hasonló arányokat tapasztalnak majd a franciák az elővárosi vonatjáratok esetén.

Ráadásul június 28-áig folyamatosak lesznek a sztrájok, az SNCF közlése szerint minden 5 napból kettő esetén lehet számítani járatritkításra a munkabeszüntetések miatt.

A vasutasok azokra a kormányzati tervekre reagáltak ezekkel a lépésekkel, amelyek szerint Macronék racionalizálnák a vasúttársaság veszteséges és adósságoktól terhelt működését. A kormány elsősorban a vasúti dolgozók különleges státuszát venné el, amely alapján jogosultak életük végéig a vasúttársaságnál dolgozni és biztosítva van számukra a korai nyugdíjazás lehetősége.

A felmérések szerint a franciák szűk többsége egyetért a reformokkal, azonban a támogatók száma folyamatosan apad. 46 százalék szerint a sztrájk jogos, 51 százalék szerint pedig a kormánynak végre kellene hajtania a beharagozott reformokat.

Macron reformjait eddig nem tudták megakasztani a tüntetések, ám az SNCF nagy falat lehet a francia elnök számára, a társaság működése – vagy ez esetben nem működése – egész Franciaországban éreztetni fogja a hatását.

A szakszervezetek egyébként már korántsem olyan erősek, mint egykor. Jelenleg a francia dolgozók mindössze 11 százaléka tartozik valamilyen szakszervezethez.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére