Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha Junckeren múlik, pár hónap múlva vízummentesen özönlenek a törökök Európába

Nagy Gábor

2016.08.21. 18:58

A kvótakirály és az Európai Bizottság elnöke vasárnap az ausztriai Alpachban rendezett Európai Fórumon nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.
ALPACH, 18:58

A kvótakirály és az Európai Bizottság elnöke vasárnap az ausztriai Alpachban rendezett Európai Fórumon nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A bizottság elnöke szerint elképzelhető, hogy október 1-től a török állampolgárok vízum nélkül utazzanak az Európai Unió területére. Ehhez azonban véleménye szerint arra lenne szükség, hogy Törökország a terrorellenes törvényeket ne arra használja, hogy ártatlan tudósokat és újságírókat dugjon a rács mögé, és az összes uniós elvárást teljesítenie kellene.

Juncker elmondta: erőt próbáló és kimerítő megbeszélései voltak mostanában a török elnökkel, és ha Törökország nem kapja meg a vízummentességet, akkor Erdogannak kell megmagyaráznia a török embereknek, hogy miért nem utazhatnak szabadon Európába.

Török politikusok korábban szószegéssel vádolták az Európai Uniót, azt állítva, hogy az EU vízummentességet ígért a törököknek már a nyáron. A márciusban kötött migrációs megállapodásban viszont az szerepel, hogy mindkét fél felgyorsítja azoknak a lépéseknek a megtételét, amelyek a vízummentességhez szükségesek, majd a nyár elején Törökország volt az, amely kerekperec kijelentette: szó sem lehet a terrorellenes törvények elvárt módosításáról.

Juncker Törökország uniós csatlakozási tárgyalásaira is kitért, és mint hangoztatta: a megbeszéléseket folytatni kell, de nem azért, mert Törökország öt vagy akár tíz éven belül csatlakozhat, hanem a folyamatos párbeszéd fenntartása érdekében.

Korábban több uniós ország vezetője a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta a törökországi tisztogatások, valamint a halálbüntetés visszaállításának felvetése miatt.

A Bizottság elnöke beszédében még kitért a terrorizmus és a migrációs válság kapcsolatára – amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy van összefüggés, de "sok terrorista már régebb óta itt volt, Belgiumban, Brüsszelben, Párizsban, Cannes-ban születtek, és a saját társadalmunk nevelte fel őket". De szóba került a közös kül- és védelempolitika kérdése, az uniós hadsereg felállítása, valamint a Brexit is!

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére