Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha elkobozzák a fehérek földjeit Dél-Afrikában, csõdbe mehet az ország

Bokor Gábor

2018.09.05. 21:00

A befektetõk kezdenek elpártolni Dél-Afrikától, miután az ország vezetése bejelentette, hogy erõszakkal fogják elvenni a fehér farmerek földjeit.

Mélyrepülésben van a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága, miután az április-júniusi időszakban már a második egymást követő negyedévben csökkent az ország GDP-je az előző három hónaphoz képest. A második negyedévben összesen 0,7 százalékkal zsugorodott a bruttó hazai összterméke az országnak. Elemzők 0,6 százalékos emelkedésre számítottak, miután az első negyedévben az utóbbi kilenc év legnagyobb mértékével, 2,6 százalékkal esett vissza a gazdaság.

A számok rámutattak, hogy a gyengülés mögött elsősorban a mezőgazdaság, a közlekedés, a kereskedelem és a feldolgozóipar hanyatlása áll. Ez annak a hozadéka, hogy az ország fehérgyűlölő vezetése erőszakkal, kárpótlás nélkül venné el a fehér farmerek földjeit, csupán a bőrszínük miatt. 

Erről Cyril Ramaphosa, az ország elnöke úgy fogalmazott korábban, hogy csak helyrehozzák a múlt hibáit. 

Az ország pénzneme, a rand is zuhanásban van, a dollárhoz viszonyított árfolyama közel 2 százalékkal gyengült a kedvezőtlen adatok közzététele után, és napi mélypontján már 15,25 randot kellett adni egy dollárért. 

Az elmúlt években Dél-Afrikában a munkanélküliségi rátája is az egekbe szökött, rengetegen nem tudnak elhelyezkedni az országban. A helyzeten nem javít az sem, hogy a befektetők is kezdenek elpártolni a térségében amúgy fejlett ország mellől. A korrupciós botrányokba keveredett Jacob Zumát váltó Ramaphosa azt ígérte, hogy megtisztítja a kormányzatot, leszámol a munkanélküliséggel és javítja az alapvető szolgáltatásokat, azonban eddig ebből nem sok látszik. 

Számos elemző a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy katasztrofális következményekkel járhat az államfő által meghirdetett és erősen vitatott földreform végrehajtása. Cyril Ramaphosa kártérítés nélkül akar földeket kisajátítani a színes bőrű többség javára arra hivatkozva, hogy így akarja jóvátenni a fajüldöző rezsim igazságtalanságait.

Bianca Botes, a Peregrine Solutions munkatársa szerint nem várható nagy javulás az országban, ugyanis nagy a politikai bizonytalanság Dél-Afrikában. 

A beruházásokat és a fejlesztéseket hátráltatja a jelenlegi helyzet, ugyanis senki sem tudja, mi lesz majd a földek újraelosztásának a következménye"

mondta a szakértő. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére