Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha egy svéddel akarsz szexelni, akkor mától szóban is bele kell egyeznie

888.hu

2018.07.01. 16:10

Mától lépett életbe Svédországban az a szabályozás, amely szerint a fizikai erõszak nélküli szex is büntetendõ, amennyiben nem hangzott el mindkét fél részérõl az egyértelmû beleegyezés.

Az új törvény július elsején lépett életbe. Eddig ahhoz, hogy valaki nemi erőszakot kövessen el, fizikai erőszakra, kényszerítésre vagy fenyegetésre volt szükség a cselekmény előtt. A svéd büntető törvénykönyv szerint az is nemi erőszaknak számított, ha az áldozat alkoholos befolyásoltság vagy más miatt nem tudott védekezni, nem tudta kinyilvánítani véleményét, esetleg nem volt tudatánál – írja a Deutsche Welle.

Ám ezentúl mindkét fél kölcsönös, szóban is elmondott, vagy a testbeszéddel egyértelműen jelzett beleegyezésére is szükség van.

A jogszabályt még májusban fogadta el a svéd parlament. A törvény szerint ezentúl a passzivitás, a szótlan tűrés nem jelent beleegyezést. A törvény szövege szerint ha az egyik fél inaktív, vagy félreérthető jelzéseket küld, akkor a másik félnek kötelessége megkérdezni, hogy beleegyezik-e az aktusba. A törvényhozók az új szabályozást a Svédországban egyre jobban terjedő nemierőszak-hullám megfékezése miatt és a nők védelmének érdekében hozták.

A törvény két új büntetőjogi kategóriát is említ: a "gondatlanságból elkövetett nemi erőszak" és a "gondatlanságból elkövetett szexuális zaklatás" is eddig ismeretlen fogalmak voltak a svéd jogban. Mindkettő esetében négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az elkövető.

Jelenleg nem tudni olyan csoportról, amely nyilvánosan ellenezte volna a változtatást. Az új jogszabályra igencsak szüksége volt a svéd nőknek. 2017-ben 10 százalékkal több szexuális támadás történt az országban, mint az ezt megelőző évben.

Néhány esetről mi is beszámoltunk. Talán az egyik legfelháborítóbb esetben egy ghánai származású svéd futballista erőszakolt meg többször is egy 14 éves kislányt. Az eset miatt mindössze 2,5 éves börtönt kapott.

A Bravalla nevű, híres svéd fesztivált meg sem tartják idén, mivel az elmúlt években annyi nemi erőszak és zaklatás történt, hogy a botrányok miatt nem akartak kockáztatni a szervezők. 2016-ban mintegy negyven nemi erőszak vagy zaklatás történt, 2017-ben pedig legalább tizenegy, a szervezők pedig idén sem tudják garantálni a bulizók biztonságát.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére