Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha eddig nem volt elég bonyolult a Brexit, most majd az lesz

Sümeghi Lóránt

2019.10.04. 20:30

Néhány nappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy a brit kormány eljuttatta Brüsszelnek a megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. Akkori tájékoztatásuk szerint az a végleges javaslatcsomag volt, melynek értelmében ha elutasítja azt Brüsszel, akkor rendezetlen kilépés következik be. Most azonban úgy tűnik, mégis halasztás jöhet, ha nincs megállapodás.

Pénteken ismertté vált kormányzati dokumentumok szerint Boris Johnson brit miniszterelnök mégis kezdeményezné az Európai Uniónál a brit EU-tagság október 31-én esedékes megszűnésének (Brexit) halasztását, ha a törvényben előírt határidőig nem születik új megállapodás a Brexit feltételrendszeréről. Ezt a brit kormány által a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság elé beterjesztett jogi dokumentáció tartalmazza.

Az Edinburghban ülésező Court of Session pénteken kezdett tárgyalni egy demokratikusnak nem mondható keresetet, amelynek benyújtói – jogászok és skót parlamenti képviselők – azt kívánják kimondatni a bírósággal, hogy a brit kormányfőt jogi eszközökkel – akár szabadságvesztés kilátásba helyezésével is – kényszeríteni lehet-e a Brexit halasztására, ha nincs megállapodás az EU-val a kilépési feltételekről.

Emlékezetes, a londoni alsóház – a Konzervatív Párt számos képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadta azt az ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amely megtiltja az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kilépését az Európai Unióból a Brexit október 31-i határnapján. A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig – a Brexit szempontjából kritikus jelentőségű, október 17-18-án esedékes EU-csúcs másnapjáig – a brit parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Johnson az utóbbi hetekben azonban többször is határozottan leszögezte, hogy erre semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó. Folyamatosan hangoztatja azt az álláspontját, hogy jóllehet tartja magát a megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényhez, a brit EU-tagság október 31-én mindenképpen megszűnik, akár megállapodással, akár anélkül. A brit miniszterelnök eddig nem részletezte, hogy ezt a nyilvánvaló ellentmondást miképp oldaná fel.

A britek végre tököt növesztettek, ultimátumot adtak Brüsszelnek

A brit kormány szerdán eljuttatja az Európai Unióhoz megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről. A Downing Street kedd éjjeli tájékoztatása szerint ez végleges javaslatcsomag lesz, és a kormány csak két lehetőséget lát: vagy megkezdődnek a tárgyalások egy új megállapodásról, vagy a megállapodás nélküli Brexiten kell a továbbiakban dolgozni.

A brit kormány jogászai által az edinburghi bíróság elé pénteken beterjesztett dokumentáció szerint ha a rendezetlen Brexit tilalmáról szóló törvény egyik feltétele sem teljesül – vagyis az előírt határidőig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és a parlament addig nem járul hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem -, Boris Johnson legkésőbb október 19-én elküldi a Brexit halasztását kezdeményező levelet az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének.

A dokumentum tartalmazza azt is, hogy ha az Európai Tanács hozzájárul a kilépés elhalasztásához, a brit kormányfőnek kötelessége haladéktalanul tájékoztatni az Európai Tanács elnökét arról, hogy az Egyesült Királyság is beleegyezik az uniós testület által jóváhagyott halasztásba. A brit törvény alapján ha az Európai Tanács nem január 31-ig, hanem más időpontig terjedő halasztásról dönt, ezt a londoni parlament elé kell terjeszteni, és az alsóháznak ebben az esetben jogában állna szavazni arról, hogy jóváhagyja-e az EU által javasolt új Brexit-határnapot.

Azonnali cáfolat érkezett

Steve Baker, a Konzervatív Párt legbefolyásosabb keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának – European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) – elnöke pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott: a skót bíróság elé beterjesztett kormányzati dokumentumok azt jelentik, hogy a kormány tartja magát a törvényhez, nem jelentik ugyanakkor a Brexit elhalasztását, így azt sem, hogy az Egyesült Királyság október 31. után is az Európai Unió tagja lesz. Baker sem részletezte ugyanakkor, hogy ha a törvényben előírt határidőig nincs Brexit-megállapodás, az Egyesült Királyság hogy tud kilépni az EU-ból a jelenleg érvényes október 31-i Brexit-határnapon a rendezetlen Brexitet tiltó törvény megsértése nélkül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére