Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha a britek nem figyelnek, év végére ellephetik õket a saját dzsihadistáik

Bokor Gábor

2018.06.04. 20:28

A hatóságok csak most döbbentek rá, hogy azok, akiket az elõzõ évtizedben terrorcselekmény miatt ültettek le, az idei év végére már vissza is juthatnak az utcákra.

Már az elmúlt évtizedben is tömegeket zártak be a brit börtönökbe amiatt, mert iszlamista terrortámadásokat terveztek vagy a radikális tanokat népszerűsítették. A hivatalos adatok szerint 2007 és 2016 összesen 193 embert ítéltek el közvetlen terrorcselekmény miatt.

Közülük több mint nyolcvanan kerülhetnek vissza az utcára év végéig.

A valós szám azonban ennél sokkal több lehet, ugyanis a brit törvények értelmében, amennyiben egy rab letölti a rá kiszabott börtönbüntetés felét, akkor bizonyos feltételek mellett szabadlábra bocsátható.

Erre a legjobb példa az egyik legismertebb brit muszlim hitszónok, Anjem Choudary esete, akit 2016 őszén ítéltek öt és fél évre, azonban már ez év végén kiszabadulhat a börtönből. A radikális hitszónokkal részletesen EBBEN a cikkben foglalkoztunk.

Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító egységének korábbi vezetője elmondta, azzal hogy szabadon engedik ezeket a veszélyes bűnözőket, súlyos terhet rónak a már így is túlterhelt brit terrorelhárításra és a rendőrségre. Elmondása szerint ezen személyek folyamatos nyomon követése rendkívül sok energiába kerül.

A titkosszolgálatoknak különösen nehéz dolga van, hiszen azok, akik frissen szabadulnak a börtönből nem kezdenek egyből merényletet szervezni, ugyanis tudják, hogy akkor még szoros megfigyelés alatt állnak.

Csak egy bizonyos idő eltelte után kezdenek el megint szervezkedni"

– mondta a szakértő.

A brit belügyminiszter a témával kapcsolatban úgy fogalmazott hétfőn, hogy jelenleg az országra a legnagyobb veszélyt az iszlamista szélsőségesek jelentik, az utóbbi időben ők követték el a legtöbb terrortámadást.

Az al-Kaida terrorhálózat még mindig veszélyes, de a legfőbb fenyegetés az Iszlám Állam nevű terrorszervezet működése. Jóllehet az Iszlám Állam által létrehozott „kalifátus” már a múlté, a terrorcsoport továbbra is merényleteket tervez Nagy-Britanniában és másutt, emellett nem hagyott fel a tagtoborzással sem"

– mondta a tárcavezető.

A britek nemrég egy olyan programot is indítottak, melyben vissza akarják szoktatni a terrorcselekmény miatt elítélteket a hétköznapi életbe. Az itt dolgozók olyan iszlamistákkal foglalkoznak, akik terrortámadással kapcsolatos ügy miatt ültek vagy ülnek börtönökben, vagy éppen visszaérkeztek a szigetországba Szíriából vagy Irakból, ahol valamelyik szélsőséges iszlamista csoportot segítették.

A brit igazságügyi minisztérium korábban közölt adatai szerint hétszáz olyan emberről tudnak, akik a szélsőséges nézeteik miatt kerültek börtönbe.

Ian Acheson 2016-ban végzett egy kutatást a börtönökben ülő iszlamista szélsőségesekről. Elmondta, hogy a rácsok mögött a radikális nézeteket valló rabok a többi, korábban nem terrorcselekmény miatt elítélt fogvatartottnak is átmoshatják az agyát, így belőlük is potenciális szélsőséges válhat a jövőben.

Khalid Masood, a Westminster hídon történt terrortámadás elkövetője is egy brit börtönben radikalizálódott. Masood öt ártatlan embert ölt meg, mikor egy autóval felhajtott a járdára, majd sorra gázolta el az embereket. Ezek után kiszállt és a parlamentnél leszúrt egy őrt, később ott lőtték le a biztonsági szolgálat emberei.

Az egyik legnagyobb veszélyt most az jelenti, hogy a rabok a szabadulásuk után újra terrortámadásokat fognak tervezni"

– mondta Rajan Basra, az ICSR nevű, radikalizálódást kutató központ munkatársa.

Véleménye szerint a bűnözők körében az, hogy valaki már ült, kivívja a tiszteletet, így ez is csak súlyosbítja a helyzetet. Basra is csak megismételni tudta a korábbi szakértőket, hiszen ő is úgy látja, a hatóságok képtelenek annyi gyanús személyt megfigyelni, ahány a jövőben szabadul a börtönből.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére