Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyásszal reagáltak a görög ortodox egyházak a Hagia Sophia mecsetté alakítására

MTI

2020.07.24. 14:03

Gyásszal reagáltak a görögországi és az amerikai görög ortodox egyházak a korábban múzeumként működő Hagia Sophia mecsetté alakítására, miközben az isztambuli épületben 1934 óta először tartottak pénteki imát.

Görögország számos templomában kongatták meg a harangokat a gyász jeléül.

A délután folyamán II. Hieronimosz athéni érsek, a görögországi ortodox egyház vezetője Athénban rendkívüli misét tart. Elpidophoros, a görög ortodox egyházmegye vezetője az Egyesült Államokban az ANA görög hírügynökség szerint szintén elrendelte a zászlók félárbócra engedését és a gyászharangozást.

A Kathpress katolikus hírügynökség értesülése szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta csütörtök este Elpidophorost, hogy első kézből tájékozódjon az ortodox egyháznak a Hagia Sophia mecsetté alakításával kapcsolatos aggodalmairól.

Elmondtam mély fájdalmunkat a Hagia Sophia mecsetté alakításával összefüggésben, ahogy az ökumenikus patriarkátus biztonságával és a vallásszabadsággal kapcsolatos aggályainkat is

– írta az ortodox érsek Twitter-oldalán.

Az Orthodox Times című felekezeti hírportál szerint Trump szintén nagyban nehezményezte Recep Tayyip Erdogan török államfő döntését. Az amerikai elnök egyben saját aggályait is hangsúlyozta az emberi jogok és a kisebbségi vallásszabadság törökországi helyzetét illetően.

Elpidophoros korábban Mike Pence alelnökkel is megbeszélést folytatott. „Az Egyesült Államok határozottan kiáll a görög-ortodox egyház követelése mellett, hogy a Hagia Sophia ihlet és elmélkedés forrásaként hozzáférhető legyen felekezeti hozzátartozástól függetlenül mindenki számára” – írta Pence mikroblogján a találkozót követően.

A görög kormány ismételten történelmi hibának nevezte, hogy Erdogan elnöki dekrétummal nagymecsetté nyilvánította az ikonikus épületet.

A döntés heves nemzetközi bírálatokat váltott ki az Európai Unió többi tagállamában is. Claudia Roth, a német parlament zöldpárti alelnöke például a világi Törökország elleni hadüzenetnek és a vallással való visszaélésnek nevezte a Hagia Sophia mecsetté alakítását.

Az SWR közszolgálati televízió műsorában nyilatkozva Roth úgy fogalmazott, hogy Erdogan így akarja ünnepeltetni magát az iszlám világban. Hozzátette: a török elnök megosztja a társadalmat, és próbálja elterelni a figyelmet a koronavírus-járványról, a gazdasági nehézségekről és a korrupcióról. A német politikus az EU határozott fellépését sürgette az ügyben.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter pénteken arról beszélt, hogy Törökországban a politika visszaélt a vallással.

A modern Törökország támogatójaként Ausztria ellenzi a Hagia Sophia mecsetté alakítását, amivel Ankara elveszíti hídépítő szerepét Kelet és Nyugat között

– fűzte hozzá.

A pénteki imára mintegy 1500 embert várnak. Az Isztambul történelmi központjában álló épületnél lévő ellenőrző pontokhoz több ezer rendőrt vezényeltek ki a biztonság megteremtése érdekében. Az így biztosított területre a hívők maszkban léphetnek be.

Az épület belseje reggel a Korán szövegeitől volt hangos, ezeket fehér ruhába öltözött vallási vezetők olvasták fel, a héten a mecsetben elhelyezett kék szőnyegeken ülve.

A török legfelsőbb bíróság két hete hozott döntést arról, hogy 1934-ben, a köztársaságalapító Kemál Atatürk államelnöksége alatt jogellenesen alakították múzeummá a Hagia Sophiát. A bírósági döntés után Erdogan elnöki dekrétummal nagymecsetté nyilvánította az épületet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére