Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Guantanamói foglyokat szórnak szét a világban

Bokor Gábor

2016.08.16. 08:28

Ennek keretében az Egyesült Államok 15 terroristagyanús fogvatartottat szállít az Arab Emirátusokba.
GUANTANAMO, 8:28

Ennek keretében az Egyesült Államok 15 terroristagyanús fogvatartottat szállít az Arab Emirátusokba.

Az Egyesült Államok szabadon engedte az Obama-éra legnagyobb létszámú csoportját Guantanamóról. Az 15 fogoly közül 12 jemeni volt, három pedig afgán állampolgár. A hírhedten kemény börtönben általában ítélet nélkül raboskodó, terroristagyanús személyeket tartottak fogva, akikről a későbbiekben számtalan alkalommal bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem álltak a terrorszervezetekkel kapcsolatban.

Az intézményben korábban több mint nyolcszáz embert tartottak fogva embertelen körülmények között, mára már csak 61-en élvezik az amerikaiak "vendégszeretetét". 

A 2002-ben felhúzott komplexumban az Egyesült Államok elleni fegyveres harccal, egyúttal terrorszervezethez tartozással gyanúsított embereket helyeztek el, bizonyos esetben bírósági ítélet nélkül. 

A Bush-kabinet 532 túszt engedett el korábban, legtöbbjüket Afganisztánba és Szaúd-Arábiában. Obama a 2008-as választási kampányában azt ígérte, hogy a rendszeres kínzások és az embertelen körülmények, valamint a nemzetközi kritikák miatt bezáratja a börtönt.

Úgy látszik nyolc év nem volt elég ehhez. Továbbá beiktatása után annyira már nem is zavarta a tábor léte.

A Reuters kormányzati forrásokból úgy értesült hogy az elnök valószínűleg nem fogja elrendelni a börtön bezárását, mert ez áthághatatlan akadályokba ütközik. 

Magyarország is kapott a jóból

2009-ben a sorozatos tiltakozás ellenére, Magyarországra is szállítottak egy ciszjordániai rabot. Juhász Gábor akkori titokminiszter évekkel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy egy hét évig, az Egyesült Államokban rabosított férfit telepítenek Magyarországra. Hogy pontosan hová vitték az országon belül, arról semmilyen nyilvános információt nem adott ki.

A börtönben az amerikai őrök nem riadtak vissza az olyan kínzásoktól, mint a waterboarding, mely során az áldozatot leszíjazzák, majd egy leplet tesznek a fejére és vizet öntenek rá, ezzel fulladásos reflexeket előidézve.

Bár a művelet során nem kerül veszélybe a fogvatartott élete, iszonyú kínokat élnek át közben. Számos technikát bevetettek az amerikaiak, hogy mindent kicsikarjanak a rabokból. Az egyik korábbi fogvatartott, egy jemeni férfi szerint volt, hogy áramot vezettek a nemi szerveikbe vagy épp alvásmegvonással büntették őket. A kínzások egyik legnagyobb hátulütője, hogy a fájdalmak során sokszor olyan információkat osztanak meg a fogvatartottak, amelyek fiktívek annak érdekében, hogy véget vessenek a fájdalmaiknak.

(MTI, Bors, Reuters

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére