Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Globális adóemelést szorgalmaz Joe Biden

888.hu, MTI

2021.04.26. 11:00

Megadóztatná a magyar vállalkozásokat is, 9-ről 21 százalékra növelné a társasági adót Magyarországon.

 

Egységes társasági minimumadót szorgalmaz az amerikai elnök, az új szabályrendszer részleteinek kidolgozása már jó ideje tart a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) berkein belül.

Mint Izer Norbert elmondta, az elképzelés sérti az államok pénzügyi szuverenitását, és megpróbálja visszavetni az olyan országok fejlődését, amelyek komoly erőfeszítéseket tettek az alacsony adók bevezetéséért.

A globális társasági minimumadóról szólva a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a Magyar Nemzet hétfői számában felidézte: az alapgondolat eredetileg az volt, hogy az államok egységes szabályok szerint adóztathassák meg a digitális óriásvállalatokat.

A folyamat utóbb más irányt vett, és most már az OECD célkitűzése az, hogy egységes minimumadószintet határozzon meg a társasági adózásban. A részletek kidolgozása régebb óta zajlik az OECD-ben.

Mint a lap rámutat,

Magyarországon jelenleg kilenc százalék a társasági adó, ezzel hazánkban a legalacsonyabb az ilyen címen beszedett közteher az Európai Unióban.

Ehhez képest Joe Biden nemrég hivatalba lépett amerikai elnök a napokban 21 százalékos globális adót szorgalmazott.

Izer Norbert kiemelte: az unió megfelelő szervezetei döntenek arról, hogy milyen szabályok élnek az EU területén.

Magyarország semmilyen olyan megoldáshoz nem járul hozzá, amely megnehezíti a hazai vállalkozások életét, vagy csorbítja a magyar állam pénzügyi szuverenitását.

„Ha az OECD törekvései nyomán döntés születne – csak a példa kedvéért – 12 százalékos minimumadóról, akkor nyeresége után egy Magyarországon működő német cég kilenc százalékot befizetne a magyar a költségvetésnek, három százalékot pedig a német anyavállalat utalna át a német kincstárnak. Ilyen helyzetben az lenne a logikus lépés, hogy minden állam 12 százalék adót szed be a vállalkozásoktól, vagyis minden állam magánál tartaná azt a pénzt, amit a cégeknek egyébként is be kell fizetniük” – magyarázta Izer Norbert.

Az ötlet azt a célt szolgálja, hogy megszűnjön a magas adókkal működő országok szempontjából nyilvánvalóan kedvezőtlen adóverseny.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az olyan országok, amelyek évek kemény munkájával és a gazdaságfehéredés terén elért eredményeknek köszönhetően alacsony adókat vezettek be, elveszítik előnyüket azokkal az országokkal szemben, amelyek nem az adócsökkentés útját járják.

Az elképzelés innen nézve igazságtalan, és megpróbálja visszavetni a fejlődésben az olyan államokat, mint például Magyarország

– összegzett az államtitkár.

A magyar kormány álláspontja ez ügyben az, hogy minden állam a lehető legszélesebb mozgásteret kapjon, a pénzügyi szuverenitásnak továbbra is ki kell terjednie az adórendszer alapvető elemeinek meghatározására – hangsúlyozta Izer Norbert, aki szerint a terv megvalósítása mindenképpen időigényes, és bizonyosan komoly érdekérvényesítési küzdelem várható.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Tokió 2020 – magyar éremesőt ígér a kedd

Tokió 2020 – magyar éremesőt ígér a kedd

A birkózó Lőrincz Tamás révén egy arany- vagy ezüstérem már biztos, de a finndingis Berecz Zsombortól és a kajakosoktól is várható kiemelkedő, dobogót érő eredmény kedden a tokiói olimpián.

A Momentum elszámoltatna mindenkit magán kívül, Soros volt alapkezelőjét nemi erőszakkal vádolják

A Momentum elszámoltatna mindenkit magán kívül, Soros volt alapkezelőjét nemi erőszakkal vádolják

LMBTQ színek, videók és olimpikonok is harcba szálltak a heteroszexualitás ellen a mai nap.

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Nemi erőszakkal vádolják Soros György volt alapkezelőjét

Nemi erőszakkal vádolják Soros György volt alapkezelőjét

A Soros Fund Management egykori vezetőjét, Howard Rubint több nő is azzal vádolja, hogy megerőszakolta és durván bántalmazta őket. Rubin tagadja a vádakat, a hat feltételezett áldozat összesen 18 milliós dollár kártérítést követel.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére