Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

G20: Elfogadták a zárónyilatkozatot, az ukrajnai háborút is elítélték

888.hu / MTI

2022.11.16. 11:15

A G20-csoport összes tagja, beleértve Oroszországot, elfogadta az indonéziai csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, amelyben szerepel az ukrajnai háború elítélése is.

 

A dokumentum szövege szerint „a legtöbb tag határozottan elítélte az ukrajnai háborút”. Moszkva kezdetben ellenezte, hogy a zárónyilatkozatban utalás történjen az ukrajnai háborúra.

„Voltak más nézetek és a helyzet eltérő megítélése is.” – folytatódik a szöveg, amely az Ukrajna elleni orosz támadást háborúnak nevezi, nem „különleges katonai műveletnek”, amit a hivatalos orosz dokumentumokban használnak.

A zárónyilatkozatban a felek utaltak egy márciusi ENSZ-határozatra is, amelyben a világszervezet „teljes és feltétel nélküli csapatkivonásra” szólította fel Oroszországot.

 

Kitértek a nukleáris hadviselésre is, elfogadhatatlannak nevezve a nukleáris fegyverek bevetését, illetve a velük történő fenyegetést.

A G20-csoport vezetői továbbá mély aggodalmuknak adtak hangot a világ élelmiszer-biztonsága miatt, és támogatásukat fejezték ki a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő, török közvetítéssel létrejött orosz-ukrán megállapodás iránt.

A zárónyilatkozat további részében a felek ígéretet tettek a klímaváltozás elleni harc fokozására. A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport országai a világ szén-dioxid-kibocsátásának 80 százalékáért felelősek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére