Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Futószalagon érkeztek a pofonok Merkel számára, ma sincs ez másképp

Sümeghi Lóránt

2018.07.01. 09:08

Nem volt kifejezetten jó napja Angela Merkel német kancellárnak és a német médiának szombaton, miután egy olyan hivatalosnak tûnõ feljegyzésrõl kezdtek el beszélgetni és hírt adni, amirõl utólag kiderült, hogy ordas nagy kamu.
A tegnapi magyar és cseh cáfolat után, megérkezett immár a lengyel is.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy, a dpa német hírügynökség birtokába került feljegyzés szerint Angela Merkel német kancellár arról tájékoztatta koalíciós partnereit szombaton, hogy 14 európai uniós ország, köztük Magyarország is úgy nyilatkozott a brüsszeli EU-csúcson, hogy kész megállapodást aláírni a német kormánnyal a korábban másutt regisztrált, Németországból kiutasítandó menedékkérők gyorsított visszafogadásáról.

Ez lényegében azt jelentette volna, hogy azok az országok is, amelyek sokkal józanabb és szigorúbb bevándorláspolitikát alkalmaztak Németországhoz képest, előbb vagy utóbb bele legyenek kényszerítve abba, hogy átéljék a willkommenskultur "gyönyöreit". Mindez többnyire abból a motivációból született, hogy egyrészt Merkel a saját irháját mentse – különösképpen a német belpolitika tekintetében –,  másrészt, ha már Németország ennyire megszenvedte ezt az egész bevándorlósdit, akkor legyen más országnak is legalább ennyire rossz. Például: Közép-Kelet-Európa véletlenül se jusson versenyelőnyhöz kulturális, társadalmi, biztonságpolitikai és egyéb szempontok alapján.

A honi és nemzetközi liberális sajtó szemmel láthatóan elkezdett is örvendeni ennek a "fiktív" feljegyzésnek, hiszen azt gondolták, a Merkellel megkötött megállapodás azt feltételezi a bevándorlásellenes politikusokról, hogy ők valójában köpönyegforgatóak és gyávák – természetesen Orbán Viktorral az élen. 

Csakhogy néhány óránál tovább nem tartott ez az amúgy is szánalmas örömködés.

Ugyanis villámsebesen érkeztek is a hivatalos cáfolatok, miszerint Angela Merkel és a dpa olyan ordas nagy hazugságokat terjeszt, hogy azt körülírni is nehéz lenne.

Elsőként Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott az ügy kapcsán, melyben kifejtette, hogy "ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született." Ezt követően Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére emlékeztetett a korábbi magyar miniszterelnöki és kormányzati nyilatkozatokra; közlése szerint a magyar álláspont 2015 óta változatlan. Tehát Magyarország területére egyetlen menedékkérő sem léphetett úgy, hogy előtte nem járt Görögország vagy más uniós tagállam területén. Tehát senki nem nálunk lépett először az Európai Unió területére – fogalmazott.

A magyar kormány cáfolatát követően egy-két liberális megmondóember még kétségbeesetten megpróbálta úgy beállítani Orbán reakcióját, mintha hazudna, azzal a költői kérdéssel megfűszerezve kritikájukat, hogy "miért csak Orbán ágál a megállapodás ellen, valamit biztosan titkol".

De nem sokkal a magyar kormányfő után, érkezett is futószalagon Merkel következő politikai pofonja: Andrej Babis cseh miniszterelnök is nagyon határozottan kijelentette, hogy "ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz."

A legfrissebb hírek szerint immár a lengyelek is jelezték, hogy nem igazak a megállapodásról szóló hírek.

A lengyel cáfolatot a Reuters hírügynökség közölte. Ebben Artur Lompart a varsói külügyminisztérium szóvivője kijelentette: "Nincsenek semmilyen új megállapodások a menekültek visszafogadására az Európai Uniós országokból, ezt megerősítjük, ahogy ezt tette a Cseh Köztársaság és Magyarország is." Minden jel tehát arra utal, Merkelnek a mai nap sem fog könnyedén, zökkenőmentesen alakulni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére