Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaországban marad II. János Pál pápa szobra

Nagy Gábor

2017.12.04. 23:38

Ploërmel önkormányzata eladja a püspökségnek és áthelyezi azt a II. Szent János Pál pápáról készült szobrot, amelynek keresztjét törvényellenesnek nevezte, és lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács.
PLOERMEL, 23:38

Ploërmel önkormányzata eladja a püspökségnek és áthelyezi azt a II. Szent János Pál pápáról készült szobrot, amelynek keresztjét törvényellenesnek nevezte, és lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács.

A polgármester az üggyel kapcsolatban elmondta:

Arra jutottunk, hogy a műemléket áthelyezzük egy közeli magánterületre. A püspökség gondoskodik az átvételről, és a szobor áthelyezéséről is. A műemlék elkerül a közterületről egy magánterületre, így ettől kezdve nem vonatkozik rá az 1905-ös törvény."

A szent életű pápa szobra így alig néhány méterrel kerül arrébb (!), egészen pontosan a vannes-i püspökség területére. Mind az áthelyezésről, mind az eladásról jövő év elején szavaz a városvezetés.

A közigazgatási legfelsőbb bíróság szerepét betöltő francia államtanács október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását az egykori pápa emlékművéről. A törvényszék az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva – amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését – úgy határozott: Zurab Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet elbontják. A város egyik közparkjában a lengyel pápa tiszteletére felállított szobor tetején egy 7,5 méter magas kereszt található, amely ellen már a 2006-os felavatás előtt tiltakozások voltak a városban, miután az sérti a francia közélet és közterület vallási semlegességének alkotmányos elvét.

November elején Szijjártó Péter közölte, a magyar kormány állja a felmerülő költségeket, és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez. Szijjártó Péter akkor úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából elképesztően káros minden olyan döntés, amely a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Hasonló gesztust tett Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, aki úgy vélte, II. János Pál nagyszerű lengyel és nagyszerű européer volt, a kereszténység és az egyesült Európa jelképe, a róla készített szobrot ezért "meg kell menteni a cenzúrától".

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére