Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Franciaország mindig is a bevándorlók földje volt?

Békési Marcell

2019.11.01. 13:18

A nagy felháborodást kiváltó kijelentést még Emmanuel Macron tette egy zárt frakcióülésen politikustársainak a migrációs vita kapcsán, és későbbi interjúiban megerősítette ezt a hitét. Az elnök tévképzeteit most egy híres francia demográfus, Michele Tribalat szedte darabokra, aki szerint a francia baloldal álomvilágban él.

A híres francia demográfus a Le Figarónak adott hosszú interjújában számolt be a francia migráció valós állapotáról, és bírálta Macron elnök azon kijelentését, miszerint Franciaország mindig is a migráció földje volt.

Emmanuel Macron nemrég egy parlamenti frakcióülésen beszélt a párt migráció kérdéséhez való hozzáállásáról. A frakcióülés apropóját egyrészt az adta, hogy a francia törvényhozásban éles viták zajlottak októberben a migrációról, és ezt a témát készítették elő. Másrészről „beárnyékolta” a megbeszélést az előző napi, a szokásosnál is durvább sárgamellényes tüntetés, ami ismét felvetette a kérdést, hogy hogyan álljon hozzá a párt a migráció kérdéséhez abban az országban, ahol a összlakosság 65%-a, és a francia születésű lakosság közel négyötöde elítéli a tömeges migrációt.

Egy informátor szerint Marcon azt ecsetelte, hogy a pártnak bele kell állnia a vitába, vissza kell vennie a témát a szélsőjobbtól. Meg kell értetnie az emberekkel, hogy nincs itt mit nézni: Franciaország mindig is a bevándorlók hazája volt.

A francia elnök később megerősített állítását a Valeurs actuelles c. hetilapnak, sőt, még hozzátette:

Lakosságunk 10-14%-a mindig is külföldről származott

 

Michele Tribalat ezt a két érvet szedi darabokra a Le Figarónak adott interjújában.

Tribalat rögtön azzal az erős érvvel kezdi, hogy

1851-ben Franciaország lakosságának mindössze 1%-a, tehát 381 ezer fő volt bevándorló, és ők is főképp francia anyanyelvű vallonok voltak.

Az első komolyabb migrációs hullám a 20. század elején, az első világháború után és a világgazdasági válság alatt érte az országot, ezek a bevándorlók viszont szintén még Európából érkeztek: főképp gyorsan asszimilálódó lengyelek és olaszok voltak. Az ő számuk a gazdasági válság alatt, 1931-ben volt a legmagasabb, ekkor az ország lakosságának 6,6%-a született külföldön.

Emiatt méreteiben, arányaiban és következményeiben is összehasonlíthatatlan ez a mérsékelt, Európán belüli népmozgás azzal a migrációs folyamattal, ami a 20. század végén vette kezdetét.

Az INSEE, a francia központi statisztikai hivatal adatai szerint a bevándorló származásúak első és második generációja 2018-ban már meghaladta a 21%-ot. Mivel Franciaországban illegális a felméréseken a bőrszínt feltüntetni, így ez a szám jóval magasabb is lehet.

Ez egyébként 14 millió embert jelent, vagyis több bevándorló él Franciaországban, mint amennyi magyar összesen.

A szociológus szerint a francia baloldal borzalmasan el van tévedve a migráció tekintetében, és

ha az elnök ráadásul ezt egy belsős pártértekezleten mondta, akkor rosszabb a helyzet, mint gondolta, hiszen nem kampányfogásról van szó, hanem nyilvánvalóan nincs képben a helyzet súlyával.

 

Milyen különbségek vannak a 20. és a 21. századi migrációs állapotok között?

A szociológus kifejtette, hogy míg 1982-ben a francia bevándorlók 56%-a európai származású volt, és csak 33%-a afrikai, addig ma, a 2018-as adatok alapján az arányok fordítottak: a bevándorlóknak csak harmada európai származású, de ők főképp az idősebb korosztály tagjai, akik még a '70-es, '80-as években érkeztek.

Ha csak a fiatalokat nézzük az európaiak visszaszorulása jóval látványosabb: közül ugyanis már a 40% Észak-Afrikából, 20% Fekete-Afrikából érkezett, és csak a 20%-át adják az EU különböző országából érkezettek.

Ami még megkülönbözteti a két migrációs hullámot, az a migránsok eloszlása. Míg korábban, az 1950-es években a bevándorlók idővel jól szétoszlottak a különböző településeken városoktól falvakig, addig a 21. századi migráció új jellemzője, hogy a bevándorlók hatalmas közösségeket alakítanak ki, és gyakorlatilag átvették a többség szerepét több városban, míg a vidék dominánsan francia maradt.

Itt érkezik egy újabb durva szám:

a 30 ezer főnél nagyobb lakosságszámú településeken már 37% a bevándorlók aránya.

 

A demográfus egyébként pesszimista a kérdésben: szerinte a számok azt mutatják, hogy már késő tenni az ügyben, a francia asszimilációs modell – mely az egyik leghatékonyabb volt a 19-20. századi Európában – meghalt.

Michele Tribalat egy definíciós magyarázattal zárja le az interjút: Szerinte az elnök mindössze integrációt szeretne, nem asszimilációt, és a két dolog nem ugyanaz. Míg előbbi egy olyan gazdasági folyamat, mely az érkező fél kultúráját meg kívánja tartani, addig utóbbi egy aszimmetrikus társadalmi folyamat, mely a hazai kultúrát előnyben részesíti.

 

Emmanuel Macron nem tiszteli a francia kultúrát eléggé ahhoz, hogy abba tömegeket akarjon asszimilálni, az integrációs politikája viszont megbukott.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szavazz a gyöngyöspatai kérdésről: Orbánnak vagy a Soros-szervezeteknek van igaza?

A telefonszám, amire az alapdíjú SMS-t lehet küldeni, a +36303104444.

Szegény koaláknak már semmi sem jó

Szegény koaláknak már semmi sem jó

Előbb a tűz, aztán most az azt eloltó víz.

Norvégia már túl nagy falat volt a kéziseknek, de semmi sincs veszve

Norvégia hét góllal legyőzte a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjének első meccsén.

A hondurasi kormány szerint bűnszervezetek és politikusok szervezik a migránskaravánokat

A hondurasi kormány szerint bűnszervezetek és politikusok szervezik a migránskaravánokat

Bűnszervezeteket és gátlástalan politikusokat tett felelőssé a hondurasi kormány az Egyesült Államok felé tartó migránskaravánok szervezéséért, amelyet – állítása szerint – 2018 októbere óta folytatnak, emberkereskedelemnek, zsarolásnak és szexuális kizsákmányolásnak kitéve a migránsokat.

A 7 legdurvább bűneset 2019-ből, amit migránsok követtek el

A 7 legdurvább bűneset 2019-ből, amit migránsok követtek el

Hét eset, ami cáfolja a bevándorláspártiak „szeretetlázálmait”, és ami megmutatja a kőkemény valóságot a migránsokkal kapcsolatban.

Irán nem nyugszik meg, továbbra is bosszút tervelnek

Az Irán által tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép tragédiája nem feledtetheti az amerikai erők által Irakban megölt Kászim Szulejmáni iráni tábornok „áldozatát” – jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője pénteken Teheránban a heti muszlim nagyimán. 2012 óta nem volt példa arra, hogy Hamenei vezesse ezt a szertartást.

Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt

Bakondi: hőkamerával, drónnal és radarral is védik a határt

Jelentős rendőri és katonai létszámmal, illetve komoly eszközparkkal őrzik a kerítéssel nem védett határszakaszt Bács-Kiskun megyében. A rendőrség hőkamerát, a Magyar Honvédség pedig drónt és radart is alkalmaz – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Hercegszántón pénteken.

Migránsokat soroznak be Líbiában

Migránsokat soroznak be Líbiában

Európába akarnak jutni, de csak a harcmezőig jutnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére