Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macron és Le Pen a francia elnökválasztás második fordulójában

Horváth József György

2017.04.23. 20:28

Kövessétek a 888-on a francia elnökválasztás elsõ fordulójának történéseit.
PÁRIZS: 20:28

Kövessétek a 888-on a francia elnökválasztás első fordulójának történéseit.

FORRÓSÁV
  • Macron és Le Pen a május 7-i második fordulóban
  • A jobbközép Fillon és szocialista Hamon is Macron támogatására kérte híveit a második fordulóban
  • Le Pent sem kell még temetni
FONTOS
  • Macron végzett az első helyen, mögötte szorosan Marine Le Pen
  • A francia belügy infói szerint: Macron: 24%, Le Pen 22%
  • Az előzetes közvélemény-kutatások Macron győzelmét jósolják a második fordulóban is

EZ TÖRTÉNIK
Széljegyzet:

A meglepetések elnökválasztása zajlik jelenleg is Franciaországban. Az első fordulót Emmanuel Macron húzta be, két százalékkal előzve Marine Le Pent, a Nemzeti Front jelöltjét. A korábban bankárként tevékenykedő, majd szocialista gazdasági miniszterré avanzsált Emmanuel Macron és alig egyéves, En Marche! (Előre!) nevű politikai formációjának sikere hatalmas meglepetés. Mind Macront, mind Le Pent a jelenlegi francia politikai establishment lebontóinak vizionálják az elemzők. Elvileg ők azok, akik szembemennek a rendszerrel. Egyikük sem vett részt előválasztásban, és mindketten sok szavazót csábítottak át az establishment pártjaitól, a szocialistáktól és a jobbközép Republikánusoktól.

A kérdés az, hogy vajon Macron tényleg a jelenlegi rendszer ellensége/antitézise? Ugyanis már a választások előtt támogatásáról biztosította őt Manuel Valls, Francois Hollande elnök jobbkeze. Ez azért beszédes jelenség, mert a két szoci vezető nem a legitim, baloldali előválasztásokat nyert jelölt (Benoit Hamon) mellett álltak ki, hanem egy olyan jelölt mellett, aki a francia baloldalon kívülre helyezte magát. A vasárnapi eredményekre reagálva Valls és több szocialista és baloldali politikus is Macron támogatására kérte a szavazókat a második fordulóban. Ami meglepő, hogy a jobbközép teljes vezetősége, az elnökjelölt Fillonnal együtt Macron támogatására kérte a híveket.

Marine Le Pennek nehéz dolga lesz, de még nem kell lemondani róla.

Hiszen a legbiztosabb szavazótábora jelenleg is neki van, és a nagy bal-jobboldali összeborulás is összezavarhatja a nemzeti érzelmű jobbközép szavazókat, akik így lehet végül Marine Le Penre adják majd a voksukat a második fordulóban. A közvélemény-kutatók is úgy számolnak, hogy a bizonytalan választ adók is inkább Le Pen felé húznak, és az előzetes felmérésekben sokan nem vallották be, hogy a második fordulóban inkább a Nemzeti Front jelöltjét választják majd.

A meglepetések éve Franciaországban

Minden Fillonnal kezdődött – még 2016 őszén –, aki a semmiből kitörve nyerte meg a jobboldali előválasztásokat, és egyből a népszerűségi listák élére ugrott. Maga mögé utasította Sarkozyt, Juppét, így már novemberben azt hihettük ő lesz a biztos befutó a gyenge baloldallal szemben. A második meglepetés a baloldali előválasztásokon történt, mikor a szintén addig népszerűtlen Benoit Hamon állt a francia baloldal élére, a papírforma szerinti esélyes Manuel Valls pedig elbukott. Aztán csak jöttek sorban a meglepetések: Fillon korrupciós botránya, ami a választási leégéséhez és politikusi karrierjének végéhez vezetett; Macron és az En Marche! felemelkedése; és a szélsőbal és Jean-Luc Mélenchon jobbközépet megszorongató, kiváló választási szereplése.

Mi lesz az utolsó meglepetés?

Macron egy év alatt csinált egy mozgalmat, amivel az elnökválasztások élére állt. Mindenki az ő torony magas győzelmét jósolja a második fordulóban. De vajon mi lesz május 7 utolsó, nagy meglepetése? Marine Le Pen körül eddig minden biztos volt, nem voltak meglepetések. Tavaly óta tudni, hogy ott lesz a második fordulóban. És ez így is lett. Lehet ő lesz a francia elnökválasztás utolsó meglepetése, aki végül minden spekuláció ellenére legyőzi Macront, vagy győz a bankár és a felmérések szerinti papírforma? Egy biztos: izgalmas lesz, és bármi is legyen a kimenetele, nagy hatással lesz Európára.


01:40 - Nyugodalmas jó éjszakát!

A francia belügy információi szerint:

  • Emmanuel Macron: 23,82 %
  • Marine Le Pen: 21,57 %
  • François Fillon : 19,95 %
  • Jean-Luc Mélenchon: 19,50 %
  • Benoît Hamon: 6,32%
     

01:30 - Nem maradt el a tünti. Rendőrök tüntetőkkel csaptak össze Párizsban

A BFM TV hírtelevízió beszámolója szerint ketten megsérültek. A République téren, néhány száz ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a választások kimenetele, és Marine Le Pen jó szereplése miatt. A megmozdulás békésnek indult, de nem sokkal később a résztvevők összecsaptak a rendőrökkel. A hatóságok könnygáz gránátokat vetettek be és gumibotokkal igyekeztek rendet teremteni. A tiltakozók üres üvegekkel és füstgyertyákkal dobálták meg a rendfenntartókat. Több autót felgyújtottak.

01:10 - Lassan zárom a boltot

90% feletti feldolgozottságnál úgy néz ki, hogy még mindig Macron a befutó, mögötte szorosan Marine Le Pen.

A francia belügy jelentése szerint:

  1. Emmanuel Macron - centrista - (8.205.212 szavazat) : 23,77 %
  2. Marine Le Pen - Nemzeti Front - (7.490.156 szavazat): 21,70 %
  3. François Fillon -jobbközép - (6.896.616 szavazat): 19,98 %
  4. Jean-Luc Mélenchon - szélsőbal - (6.696.669 szavazat): 19,40 %
  5. Benoît Hamon - szocialista - (2.172.226 szavazat): 6,29%

00:15 - Ki gondolta volna?

A német kormány üdvözölte Macron első fordulós sikerét...

Angela Merkel német kancellár, akinek szavait külpolitikai szóvivője idézte, azt mondta:

Macron eredménye jó jel Európa jövője számára. Most szükségszerű, hogy az Európa-barát erők együtt munkálkodjanak és diadalmaskodjanak"

Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy vélekedett vasárnap, hogy "biztosan" Emmanuel Macron lesz az új francia elnök.

00:10 - Macron továbbra is az élen

Minimálisan, de továbbra is vezet a "független-centrista" Hollande-báb. 40 millió voks összesítése alapján Macron 23,54 százalékkal vezet Marine Le Pen előtt, aki eddig a voksok 22,33 százalékát kapta.

23:37 - Macron a hazafiak elnöke szeretne lenni

Macron mintegy kétezer híve előtt Párizsban tartott beszédet. A 39 éves elnökjelölt a francia politikában szokatlan módon a (nála 20 évvel idősebb) feleségével együtt jelent meg a pódiumon. Macron beszédében nemzeti egységet szorgalmazott. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban.

Macron elmondta: a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben.

Az Európa-barát politikus ígéretet tett az európai projekt folytatására, és azt hangoztatta, hogy ő a remény hangja Franciaország és Európa számára.

23:00 - Egy felmérés szerint Macron fölényesen nyerné a második fordulót

A Harris közvélemény-kutató szerint Macron a szavazatok 64 százalékát szerezheti meg, az Ipsos/Sopra Steria felmérése szerint pedig a voksok 62 százalékát kaphatja az Európa-barát centrista jelölt május 7-én.

22:50 - Folyamatosan érkeznek a részeredmények

A francia belügyminisztérium adatai szerint Macron minimális előnnyel vezet Le Pen előtt. A "független-centrista" jelölt a szavazatok 23,11 százalékát, Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje pedig a 23,08 százalékát kapta a francia elnökválasztás első fordulójában 32 millió voks összesítése alapján. Az előző részeredmények szerint még Le Pen vezetett.

22:12 - Macron és Le Pen is örül

21:40 - Megszólalt Marine Le Pen apja is

Jean-Marie Le Pen, a Nemzeti Front alapítója szerint Macron valójában az Hollande-féle rendszer jelöltje, aki ugyan azt képviseli mint a jelenlegi francia elnök és egykori miniszterelnöke, Manuel Valls. Hollande elnök nemrég telefonon beszélt Macronnal, ahol gratulált neki. Hivatalos állásfoglalást csak holnap fog kiadni.

21:18 - Nézőpont: "a francia nagyság visszaszerzésének esélyéről szól az elnökválasztás"

Fodor Csaba az M1 vasárnap esti műsorában rámutatott arra, hogy az elmúlt három évtizedben Franciaország egyre rosszabb pozícióba került az európai kontinensen. Mint mondta, Nicolas Sarkozy 2007-ben, köztársasági elnökké választása idején már versenyképességi problémákról írt könyvében, valamint arról, miként veszítette el a diplomáciai nyelv francia jellegét és milyen mértékű német dominancia épült ki az unió egyes intézményeiben. Emellett elvándorlás is sújtja Franciaországot, egyéb gazdasági és társadalmi problémákkal, komoly biztonsági kihívásokkal is szembesül a tömeges illegális migráció miatt – tette hozzá a szakember.

21:08 - Francia jobbközép politikusok a bevándorláspárti Macron mellett

A francia jobbközép prominens alakjai álltak be a "függetlenként" induló, volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron mögé. Alain Juppé, Xavier Bertrand, és Nathalie Kosciusko-Morizet is Macron támogatására szólított fel.

21:04 - Az állás a Le Figaro számításai alapján

  • Emmanuel Macron 23%
  • Marine Le Pen 22%
  • François Fillon 19,5%
  • Jean-Luc Mélenchon 19%
  • Benoît Hamon 6,8%

20:54 - Botrány!

A bukott jobbközép jelölt, Francois Fillon a volt szocialista miniszter, a "függetlenként" induló Macron támogatására kérte szavazóit... Ennyit a francia jobboldalról. De úgy látszik érvényesül a papírforma. A francia jobbközép még mindig jobban fél a Nemzeti Fronttól, mint a bevándorláspárti ballibektől...

 

20:47 - Eldőlni látszik az első forduló

Most már csaknem egészen biztos, hogy Macron és Le Pen jut a második fordulóba. Manuel Valls szocialista miniszterelnök Macron támogatására kérte híveit a második fordulóban. Összeér, ami összetartozik. Ennyit Macron független jelöltségéről. Úgy látszik Le Pennek igaza volt, amikor azt mondta, hogy Macron valójában Hollande jelöltje...

20:28 - Íme az első exit pollok

20:15 - A délután folyamán Trump is megszólalt

20:00 - Bezártak a szavazóhelyiségek

Következik a szavazatszámlálás, végleges eredmény éjfélig várható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére