Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folytatódik a cseh belpolitikai adok-kapok

Forisek Ádám

2017.05.12. 14:28

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) továbbra is azt követeli az államfõtõl, hogy menesszék Andrej Babis kormányfõhelyettest és pénzügyminisztert. Milos Zeman javaslatait a kormányválság megoldására a CSSD nem fogadja el - fogalmazott a párt vezetése.
PRÁGA, 14:28

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) továbbra is azt követeli az államfőtől, hogy menesszék Andrej Babis kormányfőhelyettest és pénzügyminisztert. Milos Zeman javaslatait a kormányválság megoldására a CSSD nem fogadja el – fogalmazott a párt vezetése.

Bohuslav Sobotka az ülés után újságíróknak azt mondta: indokai Babis menesztésére nyomósak, a pénzügyminiszter mindeddig ugyanis nem tisztázta az adócsalás gyanúját, illetve azt, hogy saját érdekeire, politikai ellenfelei lejáratására használta fel a tulajdonában lévő médiát. 


Releváns okokról van szó, […] és elvárjuk, hogy a köztársasági elnök az alkotmány szerint járjon el. Az elnök javaslatairól nem vitáztunk, azok a szociáldemokraták számára elfogadhatatlanok. Követeljük az általunk választott alkotmányos út betartását"

– jelentette ki a szociáldemokrata miniszterelnök.

Andrej Babist adócsalással és a korábban tulajdonában lévő sajtóorgánumok saját politikai céljaira való törvénytelen felhasználásával gyanúsítják. Babis a vádakat elutasítja, s azt állítja: politikai kampány folyik ellene, ezért önként nem kíván lemondani.

Milos Zeman, aki Sobotka javaslatát Babis menesztésére egyelőre nem hagyta jóvá, szerdán két javaslatot tett a koalíciós pártoknak a kormányválság megoldására:

Az elsőt, az előrehozott választásokat mindhárom párt azonnal elutasította.

A második javaslatot, a jelenlegi kormány további működését – Sobotka és Babis, vagy ahogy Zeman fogalmazott, "a két kakas" nélkül – a pártok mindegyike előbb az elnökségében kívánta megvitatni.

Ez utóbbi fórumon született pénteken a szociáldemokraták elutasító döntése. 

Az Andrej Babis vezette ANO mozgalom számára viszont elfogadható a javaslat. Babis a közszolgálati televízióban pénteken reggel úgy nyilatkozott: felkészült arra, hogy meneszteni fogják a kormányból.

Az ANO az új pénzügyminiszternek Babis eddigi helyettesét, Alena Schillerovát szeretné javasolni. Sobotka ezt nem kívánta kommentálni, de Lubomír Zaorálek külügyminiszter, pártalelnök újságíróknak azt mondta, hogy Schillerová a CSSD számára elfogadhatatlan.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére