Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Földkerülő vitorlásverseny: az életmentő Yannick Bestaven győzött

888.hu

2021.01.28. 08:15

A francia Yannick Bestaven (Maître CoQ IV) nyerte meg a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyt az időjóváírásnak köszönhetően.
Bestaven ugyan csak harmadikként érkezett célba, azonban korábban részt vett Kevin Escoffier mentésében, és ezért tíz óra jóváírást kapott.

A célba elsőként a szintén francia Charlie Dalin (Apivia) érkezett, még szerdán 20.35 órakor – ideje 80 nap 6 óra 15 perc 47 másodperc –, majd négy órával később honfitársa, Louis Burton (Bureau Vallée 2), ám egyiküknek sem volt kompenzációs ideje. A német Boris Herrmann (Seaexplorer – Yacht Club De Monaco) hat óra jóváírást kapott Escoffier korábbi kereséséért, ám a Les Sables-d’Olonne kikötőjébe érkezés előtt – kedvező pozícióban – egy halászhajóval ütközött.

A PRB-t kormányzó Escoffier november 30-án került bajba, amikor hajója elsüllyedt. Négyen indultak a keresésére, végül a korábban a harmadik helyen is haladó Le Cam (Yes We Cam!) talált rá társára az éjszaka közepén. Az eset Fokvárostól 580 tengeri mérföldre délnyugatra történt, és a mentést nehezítette, hogy sötétben, olykor ötméteres hullámok között kellett a bajba jutott hajóst a fedélzetre juttatni.

A 24 300 tengeri mérföldes (44 ezer kilométer) verseny mezőnye november 8-án rajtolt el. Les Sables-d’Olonne kikötőjébe a megszokott hatalmas tömeg helyett – a koronavírus-járvány miatt – csak háromszáz önkéntes várta a vitorlázókat.

A 33 hajósból eddig nyolcan adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléac’h tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992/93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016/17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd visszavonult a versenyzéstől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére