Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

Finnország az orosz figyelmeztetések ellenére a NATO-csatlakozásról vitázna

888.hu

2017.10.11. 06:28

A finn elnökválasztási kampány egyik központi kérdése lett az ország NATO-hoz való csatlakozása. A téma azonban megosztja a finn közvéleményt, fõképp azért, mert Oroszország egyre keményebb hangot üt meg, ahányszor csak felmerül
HELSINKI, 06:28

A finn elnökválasztási kampány egyik központi kérdése lett az ország NATO-hoz való csatlakozása. A kérdés azonban megosztja a finn közvéleményt, főképp azért, mert Oroszország egyre agresszívebben utasítja el az ötletet.

Az északi állam 1300 km-en határos Oroszországgal, ezért igen érzékeny kérdés, hogy milyen viszonyban van a NATO-val és az oroszokkal.

Az orosz fenyegetés miatt időről időre napirendre kerül a NATO-csatlakozás témája. Jelenleg Nils Torvalds, finn európai parlamenti képviselő, finn elnökjelölt emelte fókuszba a kérdést. Torvalds a finnországi Svéd Néppárt jelöltjeként indul és programjának egyik legfontosabb pontja, hogy az ország biztonságát csak a NATO-tagság tudja garantálni. A választás 2018-ban januárjában lesz – írja a Deutsche Welle.

Az oroszokat kifejezetten idegesíti a gondolat, hogy Finnország a NATO-hoz közeledik. Legutóbb az újonnan kinevezett finnországi orosz nagykövet mondta el lapinterjúban, hogy a NATO felbukkanását a határaikon fenyegetésként értelmezik és a válaszuk ezért borítékolható lesz.

A finnek 1994 óta a NATO partnerei és számos hadgyakorlatban részt vettek. Emellett Helsinki ad otthont az új NATO-EU központnak, amelynek a hidrid fenyegetések elhárításában lesz kiemelkedő szerepe.

A NATO elvárásai szerint a szövetség tagállamainak 2020-ra a költségvetésük 2 százalékára kell emelniük a védelmi kiadásaikat. Ezt Finnország már rég teljesítette, mivel rengeteg pénzt fordít haditengerészetének és légierejének fejlesztésére.

Torvalds szerint a NATO-csatlakozásól való vitának el kell mozdulnia a hidegháborús kontextusból.

Arról próbálom meggyőzni az embereket, hogy muszáj a saját lábunkra állni. Ám ha a saját lábunkra állunk, akkor viszont jobban függünk majd Európától"

– mondta Torvalds.

A közvélemény egyelőre elutasítja a NATO-csatlakozás gondolatát: a finnek 21 százaléka gondolja azt, hogy csatlakozni kellene a katonai tömbhöz, 51 százalék pedig ellene foglal állást. 28 százalékuk döntésképtelen.

Jarmo Makela finn újságíró frappánsan foglalta össze a helyzetet:

A középkorú és az idősebb generációk többsége biztos abban, hogy ha Oroszországot nem provokáljuk, akkor nem támad. A NATO-tagságért való folyamodás pontosan ilyen provokáció lenne."

Az újságíró szerint azonban az oroszok ijesztgetése kontraproduktív is lehet: minél hangosabban hallatják a hangjukat az oroszok, a finnek annál inkább hajlandóak lesznek átgondolni a NATO-val kapcsolatos elutasító véleményüket.

Finnország és a NATO közeledése egyébként évek óta tart és tavaly abban csúcsosodott ki, hogy a leköszönő finn elnök, Sauli Niinisto meglátogatta a katonai szövetség egyik létesítményét – a finnországi politikai vezetők között elsőként. A leköszönő elnök egyébként nem foglalt állást a kérdésben, az azonban a megnyilatkozásai alapján világos, hogy egyelőre nem szeretné, hogy Finnország a NATO tagja legyen.

Niinisto újraindul a választáson és jelenleg favoritnak számít Torvalds-szal szemben.

Torvalds nézete szerint jobb lenne nyitni a szövetség felé, de ehhez nem ragaszkodik. Ám ahhoz már igen, hogy a finnek legalább megvitassák ezt a kérdést. A vita pedig sokaknak csábító, így Torvalds vélhetően több szavazatot kap, mint ami pártja népszerűségéből következne.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A Vidi nyerte a Magyar Kupát

A piros-kékek másodszor hódították el a trófeát.

Pár éven belül több mint 250 muszlim terrorista kerülhet szabadlábra Franciaországban

Pár éven belül több mint 250 muszlim terrorista kerülhet szabadlábra Franciaországban

Amerika, London, Párizs

A helyzet kezelésére külön biztonsági szervet hoztak létre a nyugat-európai államban.

Kövér: holnap szavazatainkkal segíthetünk, hogy Európa ne veszítse el önmagát

Máté evangéliuma nemcsak arra figyelmeztet, hogy minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, hanem a hitet is élteti mindannyiunkban, hogy a lélekben önmagára találó nép lélekszámban is gyarapodásnak indul – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Taksonyban, az új református templom és közösségi ház felszentelésén.

A jó idő miatt egy tucat migránsokkal teli hajó indult el Európa felé

A jó idő miatt egy tucat migránsokkal teli hajó indult el Európa felé

Amerika, London, Párizs

Csak két hajón több mint 200 illegális bevándorló utazott, ők hamarosan megérkeznek Máltára.

Csernobil – a kommunista diktatúra legbrutálisabb katasztrófája

Csernobil – a kommunista diktatúra legbrutálisabb katasztrófája

Szabad vasárnap

Szinte végigsöpört a neten a Csernobil nevezetű új, ötrészes minisorozat, nem véletlenül. Testközelből mutatja meg az atomkatasztrófa valódi volumenét, teszi mindezt úgy, hogy az ember a látottak után egyszerűen nem tud nem beleborzongani, ha a Csernobilban történtekre gondol.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére