Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Figyelmeztették az EU-t: az orosz olajat nincs mivel helyettesíteni

888.hu

2022.04.12. 11:20

A jóemberkedésnek mindig ára van.

 

Hétfőn Bécsben az Európai Unió tisztviselői megbeszélést tartottak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselőivel. Az EU-s bürokraták a csoportot a termelés növelésére szólították fel, ugyanis a tömb az orosz olajjal szembeni esetleges szankciókat fontolgatja. Az OPEC azonban nem azt a választ adta, amire a jóemberekedők minden bizonnyal hallani akartak.

 

Közölték ugyanis, hogy

az Oroszországgal szembeni jelenlegi és jövőbeli szankciók minden idők egyik legsúlyosabb olajellátási válságát okozhatják, és lehetetlen lesz pótolni ezeket a mennyiségeket.

Jelezték továbbá, hogy nem fognak több olajat szivattyúzni.

 

A jelenlegi és jövőbeli szankciók vagy más önkéntes intézkedések következtében potenciálisan napi több mint 7 millió hordónyi orosz olaj- és egyéb folyadékexportot veszíthetünk el.”

– mondta Mohammad Barkindo OPEC-főtitkár a Reuters szerint.

 

(Photo by Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP)

 

Barkindo hozzátette,

a keresleti kilátásokat figyelembe véve, szinte lehetetlen lenne pótolni egy ekkora volumenű veszteséget.

 

A tárgyaláson az EU képviselői arra is rámutattak, hogy az OPEC-nek felelőssége van a kiegyensúlyozott olajpiacok biztosításában. Az OPEC eddig ellenállt az Egyesült Államok és a Nemzetközi Energiaügynökség felhívásának, hogy több nyersolajat szivattyúzzon az árak csökkentése érdekében, amelyek a múlt hónapban 14 éves csúcsot értek el, miután Washington és Brüsszel szankciókat vezetett be Moszkva ellen Oroszország ukrajnai háborúját követően.

 

A Reuters által látott OPEC-dokumentum szerint az EU a találkozón azt kérte, hogy az OPEC több kitermelést biztosíthatna tartalékkapacitásaiból. Barkindo viszont közölte, hogy a jelenlegi rendkívül volatilis piac az OPEC ellenőrzésén kívül eső „nem alapvető tényezők” eredménye, és jelezte, hogy a csoport nem fog több olajat kitermelni.

Az EU óvatos

 

Múlt héten az Európai Parlament (EP) nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában a képviselők szankciókat követelnek Oroszország ellen, köztük teljes embargó bevezetését az orosz olaj-, szén-, nukleáris üzemanyag- és gázimportra vonatkozóan.

 

Az EP szerint az embargót olyan tervnek kell kísérnie, amely biztosítja az EU energiaellátásának biztonságát. A testület hozzátette:
„Olyan stratégiát is ki kell alakítani, amely lehetővé teszi a szankciók visszavonását abban az esetben, ha Oroszország lépéseket tesz Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítására nemzetközileg elismert határain belül, és teljesen kivonja csapatait az ország területéről”.

 

A Fidesz európai parlamenti képviselői a csütörtöki szavazáson is határozott nemmel szavaztak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, kőolajra és nukleáris üzemanyagra – derült ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő Facebook-oldalán megjelent közleményéből.

 

Gál Kinga azt írta: egy ilyen intézkedés „megölné” a magyar gazdaságot, a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, ezért ezeket a javaslatokat határozottan elutasították.

 

Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP-határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk. Mindezt úgy tesszük, hogy elutasítjuk a gáz és kőolaj, valamint az atomenergia békés célú felhasználását célzó embargó bevezetésére vonatkozó javaslatokat az Európai Parlamentben és minden uniós intézményben.”

– fogalmazott a politikus.

 

 

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról, jóllehet, a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” – közölte ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

 

Josep Borrell, a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatók még a jövőben.

 

Küzdeni kell a nagymértékű, orosz energiától függés mihamarabbi megszüntetéséért, új beszállítókat kell találni, és a megújuló energiaforrások bevezetésére kell törekedni – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

 

(Photo by Stringer / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

 

Magyarország az energiaellátását a jövőben is biztosítani fogja, így nem szavaz meg olyan javaslatot, mely akár a kőolaj-, akár a földgázszállításokra vonatkozó szankciókat tartalmazna – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn.

 

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.

 

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak.”

– fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a kőolaj- és földgázimportra vonatkozó szankciók a magyar gazdaságot leállítanák, aránytalan károkat okoznának Magyarország számára.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére