Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fertőzés: rekord Csehországban, de aggasztó a horvát és a szlovén állapot is

888.hu

2020.09.02. 14:30

Csehországban kedden 503 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki, ami a járvány tavaszi kezdete óta a legnagyobb esetszám – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szerdán reggel nyilvánosságra hozott adatokból.

Szerdai hír, hogy

Jarmila Rázová, országos tiszti főorvosnak is pozitív lett a vírustesztje.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, már több mint 25 ezer ember kapta meg a Covid-19 betegséget Csehországban. A legmagasabb eddigi napi esetszámot a felülvizsgált adatok szerint – 502 új igazolt beteg – augusztus 21-én regisztrálták. Az esetek száma az utóbbi két hétben folyamatosan emelkedik.
Bár a betegség lefolyása az érintettek többségénél nagyon enyhe, a napi új esetek számának gyors növekedése aggodalmat váltott ki. Az iskolák szeptemberi megnyitásával a járványügyi szakemberek a helyzet további romlására számítanak. Robert Plaga oktatási miniszter szerint koronavírusos problémák miatt mintegy kéttucatnyi iskolában nem indult meg a tanítás.
Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív Covid-19-teszt esetében a kötelező karantén az eddigi két hétről 10 napra csökkent.

Karanténban van Karel Havlícek kormányfőhelyettes és több mint egytucat parlamenti képviselő is.

A miniszter továbbra is azt állítja, hogy országos viszonylatban nincs ok az aggodalomra, mert a hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.
Csehországban jelenleg több mint száz helyi fertőzésgóc van, ahol fokozott óvintézkedések érvényesek. A fertőzés az utóbbi időben leginkább Prágában terjed, ahol százezer lakosra jelenleg 46 beteg jut. A múlt héten ez a szám még 39 volt.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója a sajtónak úgy nyilatkozott: nincsenek új járványgócok, a vírus továbbadásáról van szó, sok az olyan aktív fertőzött, aki többekkel is érintkezett még mielőtt hatósági karanténba került volna. Mindazonáltal hozzátette: az intézet által használt reprodukciós ráta szerint

jelentősen csökkeni fog a fertőzöttek száma, várhatóan már szeptember végén, október elején.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 311-el nőtt az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, és elérte a 10 725-öt. Kedden még 145 új esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.
Gordan Jandrokovic házelnök elmondta: a parlamenti elnökség egyhangú döntése értelmében, járványügyi óvintézkedésként mindössze 41 képviselő lehet majd jelen a 151 fős parlamentben.

Eddig egy honatyáról derült ki, hogy koronavírussal fertőzött.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 55-el, 2979-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Utoljára április 1-jén haladta meg a napi új esetek száma az ötvenet, a legtöbb fertőzöttet, 70-et, március 26-án regisztrálták az országban. Egy új haláleset történt, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 134-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 468.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére