Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Félmillió nõ él Európában, akinek megcsonkították a nemi szervét

Sümeghi Lóránt

2018.05.08. 16:16

A nemi szervüknél megcsonkított nõk száma világviszonylatban nagyjából 200 millióra tehetõ és ehhez a számhoz sajnos Európa is hozzájárul a maga 500 ezer áldozatával.
CARDIFF, 16:16

A nemi szervüknél megcsonkított nők száma világviszonylatban nagyjából 200 millióra tehető és ehhez a számhoz sajnos Európa is hozzájárul a maga 500 ezer áldozatával. Ez a probléma az Egyesült Királyságban is sok ezer nőt érint, a szigetországban jelenleg is öt olyan klinika működik, amely a megcsonkított nők ellátására szakosodott. A probléma méreteit jelzi, hogy Walesben is létrejött az első ilyen intézmény.

A közvélekedéssel ellentétben a női nemi szerv megcsonkításának gyakorlata nem kizárólag az iszlám vallás ultraortodox szárnyához kötődik – ugyanis alkalmazását egyes Afrikában és Ázsiában jelen lévő kulturális és törzsi hagyományok is elfogadják –, azonban érdemes megjegyezni,

a nemiszerv-csonkítás következményei miatt szenvedő lányok és nők nagy többsége olyan országokban él, ahol az iszlám a domináns vallás."

Így Afrikában mintegy 27 országban (főként Fekete-Afrika területén, ugyanakkor Egyiptomban is), a Közel-Keleten (jellemzően Irakban, Kurdisztánban és Jemenben) és Ázsiában (kiváltképpen Indonéziában) is gyakori ennek az eljárásnak az előfordulása. 

Azonban az Európát érintő bevándorlási hullám – az intolerancia, a tömeges megerőszakolások és a terrorizmus mellett – ezt a jelenséget is "sikerrel" importálta a kontinensre. A WHO adatai szerint ugyanis

mintegy félmillió FGM-áldozat él jelenleg Európában dacára annak, hogy az a kontinens minden országában súlyos bűncselekménynek minősül."

Mi több, a szervezet szerint további 180 ezer nő van továbbra is veszélyben ez ügyben a kontinensen, amely enyhén szólva is hátborzongató.

Nagy valószínűséggel ennek a veszélynek a lenyomata az a törekvés, melynek keretében az egyesült királyságbeli Walesben megnyílt az első olyan klinika, mely kifejezetten nemiszerv-csonkításon átesett nőkre szakosodott. Jelentések szerint mintegy 2000 áldozatot tartanak számon az országban, amely aránylag aprócska számnak tűnik az angol adatokhoz képest, melyek 

csak tavaly 9000 áldozatról számoltak be."

Mint ismert, a beavatkozást általában egy hagyományos körülmetélő végzi el születéskor, a pubertás során, vagy még később egy penge segítségével. Azokban az országokban, ahonnan van elérhető adat, a legtöbb lányt ötéves kora előtt csonkítják meg, ugyanakkor érdemes megjegyezni, az eljárás országonként és etnikai csoportonként változó.

A gyakorlat elterjedése nemi egyenlőtlenségekből fakad, célja a női szexualitás ellenőrzése és korlátozása.

A csonkítás magában foglalhatja a csikló, a kis és nagy szeméremajkak, illetve a hüvelybemenet eltávolítását. Az utóbbi beavatkozás során a menstruációs vér és a vizelet távozására egy kis rést hagynak. A hüvelyt később felnyitják közösüléskor, illetve gyermekszüléskor. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére