Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Felesküdött a jobboldali görög kormány

Horváth Tamás

2019.07.09. 16:48

Letette az esküt az új görög kormány kedden, mindössze két nappal az országos parlamenti választásokat követően, amelyeken a legtöbb szavazatot a Kiriákosz Micotákisz által vezetett jobboldali-konzervatív párt, az Új Demokrácia (ND) szerezte meg.

Mint arról mi is beszámoltunk, a július 7-ei előrehozott választáson az ND a voksok 39,83 százalékát nyerte el, és ezzel 158 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben.

Alekszisz Ciprasz előző miniszterelnök eddig kormányzó Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 31,55 százalékával a második helyre szorult vissza, 86 parlamenti helyet szerezve.

A fennmaradt képviselői helyeken négy további, kisebb párt osztozik. Az előző ciklusban a Sziriza még 145 parlamenti helyet birtokolt, az Új Demokrácia pedig 75-öt.

Letette az esküt az új görög kormány | Fotó: AFP

Az új görög kormányfő, Kiriákosz Micotákisz hétfőn nevezte ki kormányának tagjait. Micotákisz kormánya 18 miniszterből és egy miniszterelnök-helyettesből tevődik össze. A kabinet tagjai kedden tették le a hivatali esküt.

Kampányában a most 51 éves Micotákisz fő ígérete az adók csökkentése és a vállalkozásbarát reformok életbe léptetése volt, emellett ígéretet tett a gazdasági hatékonyság és a beruházások növelésére is, valamint arra, hogy igyekszik jobb feltételeket kialkudni az államadósság visszafizetésére.

Ciprasz kormányzásának elmúlt négy évét ugyanis komoly gazdasági nehézségekkel való megküzdés és a válságból való lassú kilábalás határozta meg.

Az előző miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 7-én – három hónappal az esedékes időpont előtt – előrehozott parlamenti választásokat tartanak Görögországban, miután pártja, a Sziriza mind az európai parlamenti választásokon, mind a görög helyhatósági választásokon alulmaradt az ellenzéki, konzervatív Új Demokrácia (ND) párttal szemben – írja az MTI.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére