Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fekete Péter miatt estek egymásnak a hagyományõrzõk és a píszí élharcosai

Tóth Dalma

2018.11.19. 09:59

Hollandia-szerte dulakodtak az emberek egy képzeletbeli karakter, Fekete Péter miatt.

A holland Mikulás (Sinterklaas) minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos segítő kíséretében érkezik az országba. Segédeinek bőre koromfekete, ajkuk pirosra pingált, nagy aranykarikát viselnek fülbevalóként, göndör hajukba madártollat tűznek és vidám jelmezeket öltenek magukra.

A hollandok egy része sértőnek és a rasszizmus szimbólumának tartja Fekete Pétert, aki szerintük a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája. Többen a rabszolgaság örökségeként értelmezik a fiktív figurát.

A "haladók" ezért azt szeretnék elérni, hogy az országszerte népszerű figurát tiltsák be.

Az ügy eljutott egészen az ENSZ-ig. A nemzetközi szervezet korábban arra szólította fel Hollandiát, hogy az afrikai származású emberek érzékenységére tekintettel fossza meg etnikai karakterétől a Mikulás egyik leghűségesebb segítőjét.

A hollandok többsége azonban pozitív alakként tekint Fekete Péterre, és szeretnék megőrizni a hagyományukat.

Idén is megérkezett a holland Mikulás november harmadik hétvégéjén Zaandam városába. Az eseményen több ezren vettek részt. A hagyomány Rotterdamban, Eindhovenben és Groningenben is megelevenedett. Országszerte rendőrök felügyelték, hogy a Péter-ellenes és a karakter mellett kiálló csoportok ne találkozhassanak egymással. Volt, ahol azonban ez nem sikerült és dulakodás alakult ki az ellentétes véleményen lévő csoportok között

A miniszterelnök nem mert állást foglalni Fekete Pétert illetően: azt gondolom, egy dologban mindannyian egyetértünk: a Mikulás varázsát biztosítjuk a gyerekek számára – mondta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére