Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fejezetek a svéd multikultiból: sértõ a szõke haj és a kék szem

888.hu

2018.10.04. 14:05

Svédország harmadik legnagyobb városában, Malmõben december 13-án rendezik meg a szokásos Szent Luca elõtt tisztelgõ körmenetet. Hagyományosan Szent Lucát, a fiatalon mártírhalált halt nõt egy szõke lány testesíti meg. Ez azonban sértõ az újsvédekre nézve, így idén nemre, korra és énekhangra való tekintet nélkül bárki jelentkezhet Szent Luca szerepére. Fejezetek a svéd multikultiból.

Az adventi felvonulás során a Szent Luca szerepét játszó fiatal lánynak énekelnie is kell. Idén azonban a városháza az újsvédek és a multikulturális szempontok miatt úgy döntött, hogy a Szent Luca szerepére jelentkezők között nem lesz szempont, hogy milyen az énekhangjuk és hogyan néznek ki, hanem az számít, hogy "mennyit tettek a városért és embertársaikért".

Korábban mindig egy nőt kértünk fel a szerepre, ám idén úgy döntöttünk, hogy nem ezt fogjuk tenni. Rájöttünk, hogy az emberek mostanság nem tudnak azonosulni a nemekkel"

– nyilatkozta Viveca Byhr Lindén, az esemény szervezője a Localnak.

Büszkék vagyunk rá, hogy ez nem egy szépségverseny"

– utalt arra Lindén, hogy a külső, a hang és a nem sem számít idén. Azt is kiemelte, hogy a jelentkezőktől idén nem kérnek képet.

Nem akarunk leragadni a hagyományos Lucánál"

– nyilatkozta a hagyománnyal kapcsolatban.

Skandináviában ugyanis elterjedt szokás, hogy december 13-án körmeneten emlékeznek meg Szent Lucáról. Ehhez egy fiatal lányt választanak ki, aki magát a szentet alakítja. A körmenet során Luca egy gyertyákból készült koronát hord a fején, őt tartják ugyanis a fényhozónak a hosszú, északi telek után. (A neve a lux, vagyis a fény szóból ered). Az ünnep Jézus eljövetelének közeledtét is jelzi.

Szent Lúcia, vagy magyarosabban Luca a 3. században élt, egy előkelő szicíliai családból származott. Szent Ágota sírjánál tért meg, miután beteg anyjával elzarándokolt oda és a nő meggyógyult. Ekkor Luca álmában megjelent Szent Ágota, aki arra kérte, hogy Luca szolgálja Istent. A fiatal lány szüzességi fogadalmat tett, hozománya felett saját maga rendelkezhetett, amelyet a szegényekre költött. Vőlegénye bosszúból feljelentette, Lucát pedig végül szörnyű kínok között érte a halál, amelyet büntetésként a bíró szabott ki rá "kereszténység" vádjával.

Hagyományosan egy fiatal, szőke lány alakítja Lucát a skandináv körmeneteken, mivel a középkori képeken így ábrázolták. Ám például a Breitbart által megszólaltatott szakértő szerint egyre kevesebb a tipikus szőke, kék szemű ember Skandináviában, így ezt a hagyományt idegenkedéssel nézik.

A Luca-napi szokások Magyarországon is széles körben elterjedtek. Ilyen például a Luca-búza, a közismert Luca széke, amely a boszorkányokhoz kapcsolódik, de ott van például a lucázás, amit az amerikai halloweenhez lehetne hasonlítani. Talán nincs még egy nap, amelyhez ennyi szokás kapcsolódna.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

Idáig süllyedt a baloldal politikai kommunikációja

A baloldal és annak vezére nem bír leállni a választás tisztaságát és az alkotmányosságunkat megkérdőjelező hazudozással. Kövér László volt kénytelen helyre tenni Gyurcsány Ferencet, aki törvénytelennek minősítette az új, ötödik Orbán-kormányt az Országgyűlésben. A DK elnöke szerint a választás nem a népakaratot fejezte ki, mert az nem volt szabad és tisztességes. Amit ezután a házelnöktől és Dömötör Csabától kapott, azt nem teszi zsebre. Bár a fideszes reakciókra frappáns választ nem tudott adni, a Facebook oldalán azért megmutatta, mennyire kemény fából faragták.

Orbán Viktor: kiállunk Magyarország energiabiztonsága mellett

Videókonferencia keretében tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn a május 30-31-i rendkívüli uniós csúcs előkészítéseként – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Alkalmas-e az Európai Bizottság új javaslata arra, hogy az EU valóban függetlenedjen az orosz energiától?

A héten az Európai Bizottság új, az orosz energiától való függetlenedést célzó javaslattal állt elő. A tervezet erőteljesen építene a cseppfolyósított-földgázra és a megújuló energiára, de helyet kapott abban néhány, igencsak egzotikus elképzelés is, így például az, hogy minden céges autó legyen kötelezően nulla kibocsátású. Nagy kérdés, hogy a javaslat a realitások talaján áll-e és meg tudja-e oldani az energetikai gondjainkat vagy csupán egy újabb vágyálom-összesség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére