Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fejezetek a svéd multikultiból: sértõ a szõke haj és a kék szem

888.hu

2018.10.04. 14:05

Svédország harmadik legnagyobb városában, Malmõben december 13-án rendezik meg a szokásos Szent Luca elõtt tisztelgõ körmenetet. Hagyományosan Szent Lucát, a fiatalon mártírhalált halt nõt egy szõke lány testesíti meg. Ez azonban sértõ az újsvédekre nézve, így idén nemre, korra és énekhangra való tekintet nélkül bárki jelentkezhet Szent Luca szerepére. Fejezetek a svéd multikultiból.

Az adventi felvonulás során a Szent Luca szerepét játszó fiatal lánynak énekelnie is kell. Idén azonban a városháza az újsvédek és a multikulturális szempontok miatt úgy döntött, hogy a Szent Luca szerepére jelentkezők között nem lesz szempont, hogy milyen az énekhangjuk és hogyan néznek ki, hanem az számít, hogy "mennyit tettek a városért és embertársaikért".

Korábban mindig egy nőt kértünk fel a szerepre, ám idén úgy döntöttünk, hogy nem ezt fogjuk tenni. Rájöttünk, hogy az emberek mostanság nem tudnak azonosulni a nemekkel"

– nyilatkozta Viveca Byhr Lindén, az esemény szervezője a Localnak.

Büszkék vagyunk rá, hogy ez nem egy szépségverseny"

– utalt arra Lindén, hogy a külső, a hang és a nem sem számít idén. Azt is kiemelte, hogy a jelentkezőktől idén nem kérnek képet.

Nem akarunk leragadni a hagyományos Lucánál"

– nyilatkozta a hagyománnyal kapcsolatban.

Skandináviában ugyanis elterjedt szokás, hogy december 13-án körmeneten emlékeznek meg Szent Lucáról. Ehhez egy fiatal lányt választanak ki, aki magát a szentet alakítja. A körmenet során Luca egy gyertyákból készült koronát hord a fején, őt tartják ugyanis a fényhozónak a hosszú, északi telek után. (A neve a lux, vagyis a fény szóból ered). Az ünnep Jézus eljövetelének közeledtét is jelzi.

Szent Lúcia, vagy magyarosabban Luca a 3. században élt, egy előkelő szicíliai családból származott. Szent Ágota sírjánál tért meg, miután beteg anyjával elzarándokolt oda és a nő meggyógyult. Ekkor Luca álmában megjelent Szent Ágota, aki arra kérte, hogy Luca szolgálja Istent. A fiatal lány szüzességi fogadalmat tett, hozománya felett saját maga rendelkezhetett, amelyet a szegényekre költött. Vőlegénye bosszúból feljelentette, Lucát pedig végül szörnyű kínok között érte a halál, amelyet büntetésként a bíró szabott ki rá "kereszténység" vádjával.

Hagyományosan egy fiatal, szőke lány alakítja Lucát a skandináv körmeneteken, mivel a középkori képeken így ábrázolták. Ám például a Breitbart által megszólaltatott szakértő szerint egyre kevesebb a tipikus szőke, kék szemű ember Skandináviában, így ezt a hagyományt idegenkedéssel nézik.

A Luca-napi szokások Magyarországon is széles körben elterjedtek. Ilyen például a Luca-búza, a közismert Luca széke, amely a boszorkányokhoz kapcsolódik, de ott van például a lucázás, amit az amerikai halloweenhez lehetne hasonlítani. Talán nincs még egy nap, amelyhez ennyi szokás kapcsolódna.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Lengyelországban előállították az első vérplazma alapú vakcinát

Sziléziai bányászok segítettek összedobni a 120 liternyi vérplazmát.

Meghalt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész

Meghalt Verebély Iván Jászai Mari-díjas színész

A sajátos humoráról ismert színész, szinkronszínész és komikus hosszú betegség után távozott. 83 éves volt.

Már fiatalok is vannak lélegeztetőgépen, közösségben terjed a vírus

Már a fiatalokat is fenyegeti a fertőzés, az elmúlt 24 órában csaknem ezer új esetet jegyeztek fel. A vírus közösségekben terjed, ezért a maszk használata kiemelten fontos. A védekezés érdekében szigorodnak a szabályok, a kihágásokért pedig bírságot szabnak ki – az operatív törzs ma délelőtti tájékoztatójának összefoglalója.

BREAKING Leyen bemutatta az új migrációs paktumot

BREAKING Leyen bemutatta az új migrációs paktumot

Az új elv a „vagy befogadni, vagy hazaszállítani segítesz”, viszont tele van buktatókkal. A csehek máris vétóznának.

Gyurcsány vermet ásott Orbánnak, de maga esett bele

Gyurcsány vermet ásott Orbánnak, de maga esett bele

Gyurcsány Ferenc, az ellenzék főnöke megint magas lóról beszélve akarta kioktatni a parlamentben Orbán Viktort. De ahogy korábban már számtalanszor, ezúttal is csúnyán beletört a bicskája a próbálkozásba. Tudjuk, aki másnak vermet ás, maga esik bele.

Tízmilliókat spórolnak az SZFE-hallgatók az államilag támogatott oktatáson

Tízmilliókat spórolnak az SZFE-hallgatók az államilag támogatott oktatáson

Világhírű színészek állnak ki a #freeSZFE jelszó mellett. Olyanok, akik annak idején súlyos pénzeket ruháztak be saját tanulmányaikba, hogy most még súlyosabb pénzeket keressenek. Nálunk viszont államilag támogatott a színészképzés, most megmutatjuk, mennyi pénzt is spórolnak azok a tüntető színészpalánták, akiknek a képzését a „diktatúra” fizeti – adóforintokból.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére