Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fegyverekért könyörögnek a líbiaiak, hogy meggátolják a migrációt

Sümeghi Lóránt

2017.05.19. 20:28

A líbiai haditengerészet egyik tisztjének közlése szerint Líbia arra kérte Olaszországot, hogy fegyverezze fel a líbiai parti õrség õrnaszádjait annak érdekében, hogy fel tudjanak lépni a Földközi-tengeren áthaladó bevándorlás és a fegyveres embercsempészet ellen.
TRIPOLI, 20:28

A líbiai haditengerészet egyik tisztjének közlése szerint Líbia arra kérte Olaszországot, hogy fegyverezze fel a líbiai parti őrség őrnaszádjait annak érdekében, hogy fel tudjanak lépni a Földközi-tengeren áthaladó bevándorlás és a fegyveres embercsempészet ellen.

Az olasz külügyminiszter, Marco Minniti még hétfőn adott át a líbiai parti őrségnek négy, Olaszországban nagyjavításon átesett őrnaszádot az illegális bevándorlás elleni harcban való kétoldalú együttműködés keretében. A miniszter közlése szerint hat másik őrnaszádot a közeljövőben adnak majd át Líbiának.

Ugyanakkor Abdullah Túmia, a haditengerészet magas rangú tisztje, az Illegális Bevándorlás Elleni Líbiai-Olasz Vegyes Bizottság elnöke szerint nagyobb segítségre lenne szükségük annak érdekében, hogy érdemben fel tudják tartóztatni a migrációs hullámot:

ezek a naszádok nincsenek fegyverekkel ellátva. Nem tudunk járőrözni velük az egyre jobban felfegyverzett embercsempészet miatt"

A katonatiszt emlékeztetett arra, hogy országára továbbra is érvényben van az ENSZ által a Moammer Kadhafi rendszerét megdöntő 2011-es forradalom óta bevezetett fegyverembargó. A líbiai vezető egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyorsítsák meg a líbiai partok közelében elfogott vagy kimentett, Líbiába visszaküldött és ott átmeneti központokban őrzött menekültek és bevándorlók hazatelepítését. Csütörtökön a líbiai parti őrség 120 fekete-afrikai migránst mentett ki a tengerből a Tripolitól 60 kilométerre keletre fekvő Garrabulli térségében, miután egy fegyveres csoport elrabolta a felfújható csónakjuk motorját. A fővárostól nyugatra, Szabrátánál pedig 463 bevándorlót mentettek ki egy fából ácsolt hajóról, amelynek motorja elromlott. A hajón

  • szíriai,
  • marokkói,
  • tunéziai,
  • szudáni,
  • egyiptomi,
  • ghánai
  • és bangladesi állampolgárok voltak.

Az embercsempészek ugyanis kihasználják a Líbiában Kadhafi bukásával beállt káoszt. A legtöbben az ország nyugati részéből indulnak, a 300 kilométerre fekvő Olaszország felé. Az idei év első három hónapjában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint több mint 24 ezer bevándorló érkezett Líbiából Olaszországba, szemben a 2016-os első negyedévi 18 ezerrel.

Tavaly rekordszámú – 181 ezer migráns – érkezett Európába az olasz partokon át, 90 százalékuk Líbiából. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére