Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Február közepéig meghosszabbítják és megszigorítják a korlátozásokat Németországban

888 - MTI

2021.01.20. 06:45

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 11 369 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

 

Elővigyázatosságból február közepéig meghosszabbítják és meg is szigorítják a járványügyi korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változatának terjedését

– jelentették be kedd este Berlinben.

Angela Merkel kancellár a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozása után elmondta, hogy

a járvány második hulláma miatt novemberben bevezetett korlátozások eredményesek, az új fertőzöttek és az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma igen „bátorító” módon csökken.

Azonban a vírus B.1.1.7 jelzésű mutációja a járvány újabb robbanásszerű erősödésével és az egészségügyi ellátórendszer terheinek jelentős növekedésével fenyeget, és a kórokozó már meg is jelent Németországban. Meg kell akadályozni, hogy dominánssá, meghatározóvá váljék, ezért az eddigi korlátozások kéthetes, február 14-éig tartó meghosszabbításával és új intézkedésekkel fel kell gyorsítani a fertőződések számának csökkenését – mondta a kancellár.

Kiemelte, hogy minél inkább visszaszorítják a vírust, annál kevésbé valószínű a B.1.1.7-es változat elterjedése. Ezért változatlanul arra kell törekedni, hogy a jelenlegi, 130 körüli szintről legalább 50-re, de lehetőleg 50 alá csökkenjen az úgynevezett hétnapi incidencia – fertőzésgyakoriság –, vagyis a megelőző hét nap alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, mert a fertőzési láncolatok feltárásán és megszakításán dolgozó helyi közegészségügyi hivatalok csak ebben az esetben tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett.

Ez „nem kilátástalan” – tette hozzá Angela Merkel, kifejtve, hogy

több tartományban dinamikusan csökken a fertőzésgyakoriság, és a járványügyi védekezést a korábbinál több találkozással, érintkezéssel járó karácsonyi, szilveszteri időszak sem vetette vissza.

Elmondta: a védekezés módszere továbbra is a fertőzésveszéllyel járó egymás közti kapcsolatok, érintkezések számának csökkentése, illetve a vírus terjedésének akadályozása az elkerülhetetlen érintkezések során.

Ezért új intézkedésként többek között bevezetik, hogy a közösségi közlekedésben és az üzletekben kötelező az úgynevezett orvosi vagy műtéti maszk, illetve az FFP2 védelmi osztályú, illetve a KN95/N95 jelzésű részecskeszűrő maszk viselése.
Bevezetik azt is, hogy a munkaadók kötelesek lesznek lehetővé tenni az otthoni munkavégzést minden munkakörben és valamennyi beosztásban, amelyeknél nem feltétlenül szükséges a munkahelyi jelenlét.

A szövetségi kormány vezetői és az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete) rendkívüli és a tervezettnél hosszabbra nyúlt, csaknem nyolc órán át folytatott tanácskozásán sajtóértesülések szerint heves vita alakult ki a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás intézményrendszere körül. Több tartományi kormányfő az óvodák, iskolák megnyitása mellett állt ki, a szülőkre nehezedő terhekre hivatkozva. Angela Merkel ezt nagy ingerültséggel elutasította.

A kancellár erről az MPK vezetőivel tartott tájékoztatón elmondta, hogy az eddigi tudományos ismeretek szerint a B.1.1.7-es vírusváltozat a gyermekek körében is nagy sebességgel terjed, ami súlyos veszélyt jelent, a szövetségi kormány és a tartományi kormányok feladata pedig a lakosságot fenyegető veszélyek elhárítása. Ezért egyelőre az óvodák és az iskolák működését sem lehet visszaállítani.

Ezt Michael Müller berlini kormányzó polgármester, az MPK soros elnöke is kiemelte, hangoztatva: csak úgy lehet eredményesen védekezni egy olyan vírusváltozat ellen, amely az eddigieknél kétszer fertőzőképesebb, ha az eddiginek a felére csökkentik a fertőzésveszéllyel járó érintkezések számát.

Németországban november elejétől fokozatosan egyre több járványügyi korlátozást vezettek be, majd december 16-án a tavaly tavaszi első járványhullám óta a legszigorúbb intézkedésekkel a gazdasági és a társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot rendeltek el.

Így már csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek tarthatnak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás rendszere pedig ügyeleti üzemmódban működik. A zárlat az akkori tervek szerint január 10-éig tartott volna, de január elején meghosszabbították a hónap végéig. Ezt a határidőt az MPK és a szövetségi kormány keddi megállapodása alapján újabb két héttel tolták ki.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 11 369 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A pozitív tesztek száma így 2 052 028-ra nőtt. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 989 halálesetet regisztráltak. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 47 622-re emelkedett Németországban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére