Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezzel a módszerrel hozzák Soros Györgyék a migránsokat Európába

Sümeghi Lóránt

2018.06.25. 11:50

Az Origo cikke képet ad a földközi-tengeri káoszról, az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcról és Soros György migránsbetelepítõ szervezeteirõl.

Mint ismert, hatalmas nemzetközi visszhangot kapott az elmúlt hetekben, hogy Olaszország – megelégelve az illegális migrációt és a Soros György által támogatott hajók tevékenységét – megtiltotta az Aquarius nevezetű hajó kikötését. A tengeri járművön több száz illegális bevándorló utazott. A hajót Málta és Franciaország sem akarta fogadni, így végül a frissen hivatalba lépett, bevándorlásbarát, baloldali spanyol kormány fogadta be az Aquariust.

Az álcivil szervezetek által üzemeltetett hajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben" 

– minderről már Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a bevándorlásellenes jobboldali Liga vezetője beszélt. 

Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének – tudatta Salvini a Facebook-oldalán. Világossá tette, hogy a kikötési tilalom az összes Soros György által finanszírozott szervezet, tehát a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak. Külön beszélt Salvini arról is, hogy a hajókat Soros György finanszírozza.

Az Origo mindezek fényében utánajárt annak, hogy a Földközi-tengeren keresztül hány migráns érkezett az elmúlt években, illetve kik vesznek részt a legnagyobb mértékben az illegális tevékenységben. 

A lap szerint 2014 óta több mint 1,7 millió migráns érkezett Európába a tengeri útvonalon. A legnagyobb nyomás Görögországra nehezedik, ahova az elmúlt négy évben egymillió migráns érkezett a tenger felől. Olaszország partjaihoz 620 ezer, míg Spanyolországba 30 ezer fő.

A migránsok tengeri szállításában komoly szerepet játszanak a különböző NGO-k hajói. A kétmilliós szám egyébként nem túlzás: valamivel több mint 1,7 millió migránsról biztosan tudnak, őket regisztrálták vagy legalábbis valami feljegyzés készült róluk. De a valódi szám a becslések szerint nagyjából tíz százalékkal több lehet, hiszen köztudottan nem sikerül mindig mindegyik migránst dokumentálni.

Közvetlen a kapcsolat Sorossal

2014-ben alapította Christopher Catrambone és Regina Catrambone a Migrant Offshore Aid Station (MOAS) nevezetű NGO-t. Christopher Catrambone 416 ezer dollárt adományozott Hillary Clinton elnökválasztási kampányára. Ezenkívül 500 ezer dollárt adományozott a Soros György tulajdonában álló avaaz.org-nak. Az Avaaz például aktívan beavatkozott a magyar választási kampányba is, hiszen Orbán Viktor leváltására buzdított több közösségi portálon futó hirdetésében. 

A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványoktól kapott támogatást a Földközi-tengeren tevékenykedő SOS Méditerranée, az Orvosok Határok Nélkül, valamint a Save the Children is. 

Emlékezetes, még 2016 végén a Financial Times írt arról, hogy a Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége aggodalmát fejezte ki a Földközi-tengeren működő NGO-k és embercsempészek közötti összejátszások miatt. A cikk szerint a migránsok pontos instrukciókat kapnak az embercsempészektől arra nézve, hogy hol érhetik el az NGO-k hajóit. A Frontex már korábban is erősen kritizálta az NGO-kat, mivel azok nem voltak hajlandók együttműködni az embercsempészek elleni nyomozásban.

2017 elején Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője a Die Weltnek elmondta, hogy a mentések 40 százalékát NGO-k végzik. Ezt egy olasz kutatóintézet is alátámasztotta. Adataik szerint

az NGO-k által a Földközi-tengeren végrehajtott mentések aránya a 2014-ben mért 1 százalékról 2017-re 41 százalékra nőtt."

A lap megjegyzi, hogy a különböző NGO-k által lebonyolított mentések már az embercsempészettel határosak: a civil szervezetek hajói közelebb mehetnek a parthoz, mint a Frontex hajói, ez pedig arra ösztönzi az embercsempészeket, hogy még kevesebb üzemanyaggal és ivóvízzel, még több emberrel a fedélzeten indítsák el a csónakjaikat. Ezt követően a migránsokkal teli csónakok vészjelzést adnak le a nyílt vízről az NGO-k számára, amelyek egyfajta vízi taxiként partra szállítják az illegális bevándorlókat. 

Így dolgoznak Soros hajói

Az Origo szerint különféle NGO-k több hajóval dolgoznak a Földközi-tengeren. Ezek közül az egyik legismertebb az Open Arms, ami Proactiva Open Arms nevezetű NGO tulajdonában van. A jármű 2015-ben kezdte meg a tevékenységét előbb az Égei-tengeren, majd a Földközi-tengeren. A szervezet saját adatai szerint

  • 2015 óta 59 247 migránst mentett ki a tengerből,
  • ebből 32 573-at az Égei-tengerről,
  • 26 674-et pedig a Földközi-tengerről.

Az olasz hatóságok idén márciusban lefoglalták az Open Armst (a lefoglalást áprilisban feloldották), és a civil szervezet tagjai ellen büntetőeljárást indítottak. Több ismert spanyol személyiség is felszólalt a hajó, illetve a civil szervezet tagjainak szabadon bocsátása érdekében. Az Open Arms azzal került a lapok címoldalára idén márciusban, hogy a líbiai parti őrség megfenyegette önkénteseiket, miután azok nem adták át nekik a líbiai felségvizeken felvett migránsokat.

Olaszországi kikötésüket követően a hatóságok lefoglalták az érintett hajót, az NGO ellen pedig eljárást indított a cataniai ügyészség illegális migráció elősegítésének és bűnszövetkezetben való elkövetésének vádjával. Az utóbbi miatt végül bizonyíték hiányában megszüntették az eljárást és a hajót is visszaszolgáltatták.

A Sea-Watch nevű NGO három különböző hajóval is dolgozott az elmúlt években. Az Égei-tengeren több mint 4 000 migránst vettek fel, ezt követően a Földközi-tengerre helyezték át a tevékenységüket. A palermói ügyészség 2017 áprilisában büntetőeljárást indított a szervezet ellen a kétes mentési tevékenysége miatt, mivel hajójuk Olaszországban tette partra a migránsokat – annak ellenére, hogy azokat Málta közelében mentette ki a tengerből. 

Málta nem kért a migránsokból

A Sea-Eye nevezetű német NGO egy Seefuchs nevű kis halászhajót üzemeltet holland zászló alatt, Európa minden tájáról érkező önkéntesekkel. Rendszerint jóval több migránst vesznek fel, mint azt a hajó kapacitása engedné. Az elmúlt két évben több mint 14 000 migránst vettek fel a tengeren. A máltai hatóságok június 8-án megtagadták, hogy a Seefuchs járműve 126 migránssal a fedélzetén kikössön a szigeten, mindössze tengeri asszisztenciát ajánlottak fel. Végül az olaszországi Pozzallóban fogadták őket.

Mind a Sea-Watch, mind a Sea-Eye nevű szervezetet jelentős baloldali és globalista alapítványok támogatják, így például a németországi Heinrich Böll Alapítvány, a Rosa Luxemburg Alapítvány, az Amadeu Antonio Alapítvány és a Soros György-féle Open Society Foundation. Az Origo megjegyzi, hogy a Heinrich Böll Alapítvány többek között olyan menekült fiataloknak is ösztöndíjat biztosít, akik újságírók szeretnének lenni.

Radikális baloldali alapító

A Mission Lifeline nevezetű német NGO-nak a Lifeline nevű hajója 2017 őszétől anélkül működik holland zászló alatt tengeren, hogy aláírta volna a magatartási kódexet. Legutóbb 2018. június 21-én vettek fel több mint 200 migránst a Földközi-tengeren. Alapítója Axel Steier, radikális baloldali aktivista, aki ellen már a brémai ügyészség is eljárást indított illegális migráció elősegítésének vádjával. 

Az SOS Mediterranée és Orvosok Határok Nélkül nevezetű NGO négy hajója végzett migránsmentő tevékenységet a Földközi-tengeren:

  • a Dignity I,
  • a Bourbon Argos,
  • az Aquarius (Sos Méditerranée-vel együtt),
  • és a Prudence keretében.

A Dignity I 2015 és 2016 között volt aktív, amely idő alatt több mint 15 000 migránst szállított. Ugyanebben az időszakban az Argos nevű hajónál ez a szám több mint 20 000 volt. A Prudence nevű hajó 2017-ben volt aktív és 8 700 embert vett fel. A napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott Aquarius 2016-ban 8 700, 2017-ben 14 300 és 2018-ban eddig több mint 1900 migránst szállított a tengeren.

Zárolták a hajót, mert törvényt sértett

A német Jugend Rettet nevezetű szervezet a Iuventa nevű hajójával 2016-2017 között 15 akció keretében több mint 14 000 migránst hozott be Európába. 2017 augusztusában a trapani ügyészség – az olasz rendőrség egy évig tartó nyomozását követően – lefoglalta a hajót embercsempészet bűnszövetségben való elkövetése és illegális migráció elősegítésének vádjával.

Az ügyész tanúvallomásokkal, fotókkal, videókkal és hangfelvételekkel támasztotta alá, hogy a szervezet nem bajbajutottakat mentett, hanem illegális bevándorlókat vett át az embercsempészek hajójáról, akik nem voltak közvetlen életveszélyben, a csempészhajó pedig épségben visszaindult Líbiába.

A szervezet fellebbezett a lefoglalás ellen, de fellebbviteli bíróság 2018 áprilisában helybenhagyta trapani bíróság döntését, és a hajó zárolva marad a további vizsgálatig.

A Save the Children Vos Hestia nevű hajójának személyzetét pedig az Orvosok Határok Nélkül biztosítja. 2016 és 2017 között több mint 10 000 migránst szállítottak a Földközi-tengeren. 2017 októberében felfüggesztették a Vos Hestia működését. A 2014-ben alapított MOAS hajója a Phoenix. 2014 és 2017 között 38 241 migránst vettek fel a Földközi-tengeren. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére