Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezt lehet tudni az olasz kormányfõjelöltrõl

Bertha László

2018.05.22. 10:01

Inkább az olasz jogászvilágban, semmint a politikában ismert az 54 éves Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös miniszterelnök-jelöltje, akit egyelõre az államfõ sem siet kinevezni.
RÓMA, 10:01

Inkább az olasz jogászvilágban, semmint a politikában ismert az 54 éves Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös miniszterelnök-jelöltje, akit egyelőre az államfő sem siet kinevezni.

Sergio Mattarella államfő az olasz politikai gyakorlattal szemben nem hívatta azonnal magához Giuseppe Contét, miután az M5S-Liga koalíciója a jogászt nevezte meg a születendő kormány vezetőjeként.

Az államfő kedden még Roberto Ficóval, a képviselőház és Maria Elisabetta Alberti Casellatival, a szenátus elnökével egyeztet. Úgy tűnik, a több mint két hónapig elhúzódó kormányalakítás ellenére az államfő nem siet kinevezni Giuseppe Contét, akit lehet, hogy csak szerdán szólít magához.

Sajtóértesülések szerint amikor hétfőn Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője megerősítette Giuseppe Conte nevét, az államfő felolvasta nekik az olasz alkotmány cikkét, amely leszögezi, hogy a mindenkori kormányfőt az államfő jelöli ki, és a miniszterelnök vezeti a kormányt, aki nem lehet a pártprogramok puszta végrehajtója. Más források szerint az államfőnek a pénzügyminiszteri posztra jelölt Paolo Savonával szemben vannak komoly fenntartásai. A 82 éves közgazdász Savona ugyanis Olaszországnak az euróövezetből való kilépését vallja.

Giuseppe Conte miniszterelnöki jelölése több okból is meglepetésnek számít. Az M5S-Liga politikus miniszterelnököt ígért, akit a nép választ meg, ezzel szemben nem az olaszok választotta szakértőt jelöltek, akinek neve – több mint 12 oldalas szakmai önéletrajza ellenére – saját hazájában sem volt eddig ismert. A külföldi sajtóban újoncként és áldozati bárányként is szerepel. A déli Puglia tartománybeli Foggia városában született Giuseppe Conte eddig nem vett rész az aktív politikai életben. Itália „perifériájáról” származik, aki tekintélyes szakmai karriert futott be. Dél-olaszországi miniszterelnök utoljára 1988-ban vezette a kormányt, akkor Ciriaco De Mita volt a kormányfő.

Giuseppe Contét a firenzei állami egyetem magánjogprofesszorát az M5S a választási kampányban saját miniszteri csapatában mutatta be a közigazgatási reform várományosaként. Az információkat lázasan kereső olasz sajtó megtudta, hogy Giuseppe Conte zárkózott, dinamikus és nagyon elegáns ember: előszeretettel visel mandzsettát, és zakózsebéből sohasem hiányzik a díszzsebkendő. Teniszezik, az AS Roma labdarúgócsapat szurkolója, jól beszél angolul. Giuseppe Conte nevét az államfői palota igazgatója sugallta az M5S-nek, jó kapcsolatai vannak a Vatikánnal is. Giuseppe Conte magáról azt mondta, jó közvetítőnek tartja magát, miután csődbe jutott nagyvállalatoknál volt válságkezelő.

Nem ez az első alkalom, hogy az olasz választók számára ismeretlen ember kerül a kormány élére. Ez történt 2011-ben a közgazdász Mario Montival vagy 2013-ban a balközép politikus Enrico Lettával, és a 2014-ben miniszterelnöknek kinevezett Matteo Renzi firenzei polgármester sem volt előtte országosan vagy külföldön ismert.

A Il Giornale című jobboldali napilap szerint Giuseppe Conte az M5S-Liga érdekházasságának hatalom nélküli gyermeke. Ideális, mivel sem Luigi Di Maiót, sem Matteo Salvinit nem „árnyékolja be”. Luigi Di Maio úgy nyilatkozott, hogy Giuseppe Conte

szelídnek tűnik, de belevaló, és Brüsszelben az olasz érdekeket fogja érvényesíteni.”

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére