Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért nem jó ötlet a szabályok össze-vissza rángatása

Filipp Dávid

2021.01.30. 19:00

Portugália sokáig a bezzegország volt a koronavírus elleni védekezés tekintetében, azonban az elmúlt pár hétben valami gyökeresen megváltozott. A mostani borzalmas helyzethez hozzájárult az is, hogy decemberben az ünnepek alatt több enyhítést is végrehajtottak az országban. A 888.hu Portugália példáján keresztül mutatja be, hogy miért nem jó ötlet a korlátozó intézkedéseket jobbra-balra rángatni.
A helyzet nem rossz, hanem borzalmas. Nincs értelme táplálni azt az illúziót, hogy nem a legrosszabb pillanattal állunk szemben és az biztos, hogy még néhány hétig szembesülünk ezzel a legrosszabb pillanattal”

– fogalmazott António Costa, portugál miniszterelnök TVI nevű televíziónak csütörtökön a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

Csütörtökön 303 új halálesetet és 16 432 új fertőzöttet jelentettek, így az 10 milliós ibériai országban a halálesetek száma 11 608, a fertőzötteké pedig 685 383 lett a járvány kezdete óta.

Ez a legrosszabb egy főre jutó heti fertőzési és halálozási arányszám a világban.

Funeral workers wearing protection suits hold a stretcher with the body of a Covid-19 victim at a funeral parlour in Amadora, in the outskirts of Lisbon on January 29, 2021. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

 

Tavaly tavasszal

Portugália a koronavírus első hullámában bezzegországnak számított, főleg Spanyolországgal összevetve.

A Worldometers statisztikái szerint az ibériai ország a tavaszt tavaly viszonylag alacsony napi esetszámokkal vészelte át, április 10-én regisztrálták a legtöbb új beteget, pontosan 1 726-ot. A nyár sem volt túl vészes, naponta pár száz új eset került elő. Ősszel viszont elkezdődött a járvány második hulláma Portugáliában is, a napi számok vészesen növekedtek, november 4-én rekord született, 7 535 új fertőzöttel.

Tavaly decemberben

2020. decemberére sikerült némileg megfogni a vírust, az év utolsó hónapjában már egyértelműen csökkenő tendenciát mutattak a számok (december 26-án már csak 1 214 új beteget regisztráltak), ennek ellenére a napi elhunytak száma továbbra is magas volt, közel száz halálesetet regisztráltak naponta.

A portugál kormány december elején közölte, hogy a karácsonyi ünnepekre átmeneti enyhítéseket vezetnek be, azonban már akkor leszögezték, hogy szilveszterre a szigor visszatér.

Így módosultak a szabályok:

  • December 23. és 26. között szabadon lehetett közlekedni az országban: 24. és 25. éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig.
  • Az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.
  • Szilveszterkor a kormány nem engedélyezte a nagy ünnepi összejöveteleket, ezért december 31-én 23.00-tól kijárási tilalmat rendelt el. December 31-én 0.00 órától 01.04-én hajnali 5 óráig tilos volt a járások közötti mozgás.
  • Betiltották az utcai partikat, legfeljebb 6 fős csoportosulások lehettek.

Mostanában

Szilvesztert követően elszabadult a pokol.

A napi esetszámok hamar tízezer fölé ugrottak, a napi halálozási adatok pedig egyik „rekordot” döntötték a másik után.

Január elsején 66 elhunytat regisztráltak, tegnap már 278-an hunytak el, egy nappal ezelőtt pedig több mint 300-an.

Az egészségügyi rendszert a teljes összeomlás fenyegeti, a kórházak a befogadóképességük határán járnak, az orvosok túlterheltek, ráadásul egyre magasabb közöttük azok aránya, akik elkapták a kórt.


Németország szerdán bejelentette, hogy segítséget kíván nyújtani, és a szükségletek felmérésére szakértőket küldött Portugáliába. Costa szerint azonban óvatosan kell kezelni a portugáliai betegek külföldre küldését, tekintettel arra, hogy Portugáliának csak egy szárazföldi határa van, az amúgy is túlterhelt Spanyolországgal. A lehetséges német segítséggel kapcsolatban elmondta, hogy akikre szükségük lenne – orvosokra, ápolókra – nem állnak rendelkezésre.

A portugál miniszterelnök a pár nappal ezelőtti interjújában elismerte, hogy hiba volt az enyhítés.

A helyzet részben azért romlott, mert a kormány karácsony és az év vége között enyhített a kijárási korlátozásokon”

– mondta, hozzátéve, hogy Portugália most az először Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval küzd.

António Costa továbbá

az intézkedések kommunikációjában látott hibákat, nem tudták „átadni az üzenetet”, hogy mennyire súlyos a helyzet és milyen szigorra van szükség a korlátozások betartásában.

Kapkodás, folyamatos szigorítások

Az egyre rosszabbodó járványügyi adatok miatt a portugál kormány szigorítani kezdett.

Január 15-én (ekkor a napi esetszám 10 663, a napi elhunytak száma pedig 159 volt) bejelentették:

  • az éttermek csak elvitelre dolgozhatnak,
  • az emberek csak fontos indokkal hagyhatták el otthonaikat (munka, egészségügyi indok, stb),
  • csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak maradhattak nyitva (az oktatási intézmények nyitva maradtak).

Ez sem volt elég,

mindössze három nappal később jöttek az új, még szigorúbb szabályok.

Íme:

  • nem lehet az üzletekben italt, de még kávét sem értékesíteni ablakon keresztül,
  • tilos lett nyilvános helyeken tartózkodni,
  • ha valaki dolgozni ment, írásbeli nyilatkozatra volt szüksége,
  • hétvégén utazási tilalom, magyarul: a járások között nem lehetett mozogni,
  • az üzleteknek hét közben 20 órakor, hétvégén 13 órakor be kell zárnia, az élelmiszer boltoknak 17.00-kor.

Január közepén bizonyossá vált, hogy a brit mutáció exponenciális mértékben terjed az országban. Ekkor már nem volt mit tenni, jöhetett január 22-től a teljes zárás. Ennek értelmében:

Az összes egyetemet, iskolát, óvodát, bölcsődet és napközit bezárták, egyelőre 15 napra.

A közigazgatásban is 15 napra felfüggesztették az ügyintézést, a bíróságok szintén csak sürgős esetben járnak el.

Health workers attend to a patient at the Covid-19 emergency room of Santa Maria hospital in Lisbon on January 11, 2021. – Portugal has suffered record numbers of coronavirus deaths and hospitalisations over the last 24 hours, making a new lockdown unavoidable, the country's prime minister said. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

Az egészségügyi vészhelyzet leginkább a lisszaboni régiót sújtja, itt fedezték fel ugyanis az új fertőzések felét és itt a legmagasabb a brit koronatörzs-mutáció aránya is (50% az összes fertőzöttből).

A vírus angliai változata drámai módon terjed, a lisszaboni térségben már az esetek ötven százalékát teszi ki. Rendkívüli a nyomás a kórházakon, főleg Lisszabonban. A halálozások száma olyan mértékben növekszik, hogy azt pár hónappal ezelőtt elképzelni sem tudtunk volna”

– mondta Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök.

A portugál kormány január 31-től február 14-ig újabb intézkedéseket vezet be.

Többek között:

  • a portugál állampolgárok csak kivételes esetekben hagyhatják el az országot (!),
  • a szárazföldi határellenőrzést visszaállítják, (a Spanyolországgal közös határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása, mentőautók számára engedélyezett),
  • a legtöbb európai országból csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni,
  • megpróbálják megerősíteni az egészségügyet, lehetővé teszik a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését.

Jól látszik tehát, hogy kevés enyhítés is hatalmas problémát tud okozni.

Ezért is érdekes, hogy Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője miért akarja lehúzni a wc-n a hazai járványkezelés eddigi eredményeit.

A szocialistáknál mostanában ötletelgethettek (talán a kamuvideós Korózs Lajos véleményét is kikérték), ugyanis a politikus ma javaslatokkal állt elő.

Lássuk:

  • a szabadtéri látványosságok – állatkertek, vadasparkok, szabadtéri kalandparkok, jégpályák – esetében a teljes zárlat azonnali hatályú feloldására lenne szükség a megfelelő létszámkorlátozás és járványügyi előírások betartása mellett,
  • a szerinte indokolatlan zárlat azonnali feloldását kérte azon vendégházak, kulcsos házak, családi szállásadók esetében is, ahol a korlátozott létszámú, azonos háztartásból érkező személyek vendégül látása megoldható,
  • azonnali egyeztetést javasolt a színházak, mozik, cirkuszok, könyvtárak és múzeumok fenntartóival is, hogy ha vállalják a szigorú és ellenőrzött maszkviselésre, létszámkorlátra, és távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását, fokozatosan nyitni tudjanak,
  • a kijárási tilalom jelenleg hatályos este nyolc órai határidejét legalább egy vagy két órával kitolná a boltok nyitva tartásának meghosszabbítása mellett, csökkentve az esti órákban a tömeget az üzletekben,
  • szerinte egy szigorú protokoll mentén az egészségügyi előírásokat betartó szállodák újra fogadhatnának korlátozott számú vendéget, az éttermeknél pedig mielőbb engedélyezné a teraszok megnyitását, valamint megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat.

Ujhelyi István elmondta azt is, hogy ő bizony lazítani akar, nem lázítani, nem esztelen és idő előtt nyitást szorgalmaz, hanem átgondolt és észszerű döntéseket,

csakhogy Portugáliából kiindulva láthatjuk, hogy a fenti ötleteivel az eddig elért sikerek kerülnének veszélybe, aztán majd jöhetne a sivalkodás egy esetleges harmadik hullám esetén.

Persze a baloldaltól már megszoktuk, hogy egy kis vélt vagy valós, de azért rövidtávú politikai haszonért bármiben benne vannak...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére