Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezért nem jó ötlet a szabályok össze-vissza rángatása

Filipp Dávid

2021.01.30. 19:00

Portugália sokáig a bezzegország volt a koronavírus elleni védekezés tekintetében, azonban az elmúlt pár hétben valami gyökeresen megváltozott. A mostani borzalmas helyzethez hozzájárult az is, hogy decemberben az ünnepek alatt több enyhítést is végrehajtottak az országban. A 888.hu Portugália példáján keresztül mutatja be, hogy miért nem jó ötlet a korlátozó intézkedéseket jobbra-balra rángatni.
A helyzet nem rossz, hanem borzalmas. Nincs értelme táplálni azt az illúziót, hogy nem a legrosszabb pillanattal állunk szemben és az biztos, hogy még néhány hétig szembesülünk ezzel a legrosszabb pillanattal”

– fogalmazott António Costa, portugál miniszterelnök TVI nevű televíziónak csütörtökön a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

Csütörtökön 303 új halálesetet és 16 432 új fertőzöttet jelentettek, így az 10 milliós ibériai országban a halálesetek száma 11 608, a fertőzötteké pedig 685 383 lett a járvány kezdete óta.

Ez a legrosszabb egy főre jutó heti fertőzési és halálozási arányszám a világban.

Funeral workers wearing protection suits hold a stretcher with the body of a Covid-19 victim at a funeral parlour in Amadora, in the outskirts of Lisbon on January 29, 2021. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

 

Tavaly tavasszal

Portugália a koronavírus első hullámában bezzegországnak számított, főleg Spanyolországgal összevetve.

A Worldometers statisztikái szerint az ibériai ország a tavaszt tavaly viszonylag alacsony napi esetszámokkal vészelte át, április 10-én regisztrálták a legtöbb új beteget, pontosan 1 726-ot. A nyár sem volt túl vészes, naponta pár száz új eset került elő. Ősszel viszont elkezdődött a járvány második hulláma Portugáliában is, a napi számok vészesen növekedtek, november 4-én rekord született, 7 535 új fertőzöttel.

Tavaly decemberben

2020. decemberére sikerült némileg megfogni a vírust, az év utolsó hónapjában már egyértelműen csökkenő tendenciát mutattak a számok (december 26-án már csak 1 214 új beteget regisztráltak), ennek ellenére a napi elhunytak száma továbbra is magas volt, közel száz halálesetet regisztráltak naponta.

A portugál kormány december elején közölte, hogy a karácsonyi ünnepekre átmeneti enyhítéseket vezetnek be, azonban már akkor leszögezték, hogy szilveszterre a szigor visszatér.

Így módosultak a szabályok:

 • December 23. és 26. között szabadon lehetett közlekedni az országban: 24. és 25. éjjel 2 óráig, 26-án pedig este 23 óráig.
 • Az éttermek december 24-én és 25-én hajnal 1-ig, 26-án pedig 15.30-ig lehettek nyitva.
 • Szilveszterkor a kormány nem engedélyezte a nagy ünnepi összejöveteleket, ezért december 31-én 23.00-tól kijárási tilalmat rendelt el. December 31-én 0.00 órától 01.04-én hajnali 5 óráig tilos volt a járások közötti mozgás.
 • Betiltották az utcai partikat, legfeljebb 6 fős csoportosulások lehettek.

Mostanában

Szilvesztert követően elszabadult a pokol.

A napi esetszámok hamar tízezer fölé ugrottak, a napi halálozási adatok pedig egyik „rekordot” döntötték a másik után.

Január elsején 66 elhunytat regisztráltak, tegnap már 278-an hunytak el, egy nappal ezelőtt pedig több mint 300-an.

Az egészségügyi rendszert a teljes összeomlás fenyegeti, a kórházak a befogadóképességük határán járnak, az orvosok túlterheltek, ráadásul egyre magasabb közöttük azok aránya, akik elkapták a kórt.


Németország szerdán bejelentette, hogy segítséget kíván nyújtani, és a szükségletek felmérésére szakértőket küldött Portugáliába. Costa szerint azonban óvatosan kell kezelni a portugáliai betegek külföldre küldését, tekintettel arra, hogy Portugáliának csak egy szárazföldi határa van, az amúgy is túlterhelt Spanyolországgal. A lehetséges német segítséggel kapcsolatban elmondta, hogy akikre szükségük lenne – orvosokra, ápolókra – nem állnak rendelkezésre.

A portugál miniszterelnök a pár nappal ezelőtti interjújában elismerte, hogy hiba volt az enyhítés.

A helyzet részben azért romlott, mert a kormány karácsony és az év vége között enyhített a kijárási korlátozásokon”

– mondta, hozzátéve, hogy Portugália most az először Nagy-Britanniában azonosított vírusmutációval küzd.

António Costa továbbá

az intézkedések kommunikációjában látott hibákat, nem tudták „átadni az üzenetet”, hogy mennyire súlyos a helyzet és milyen szigorra van szükség a korlátozások betartásában.

Kapkodás, folyamatos szigorítások

Az egyre rosszabbodó járványügyi adatok miatt a portugál kormány szigorítani kezdett.

Január 15-én (ekkor a napi esetszám 10 663, a napi elhunytak száma pedig 159 volt) bejelentették:

 • az éttermek csak elvitelre dolgozhatnak,
 • az emberek csak fontos indokkal hagyhatták el otthonaikat (munka, egészségügyi indok, stb),
 • csak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak maradhattak nyitva (az oktatási intézmények nyitva maradtak).

Ez sem volt elég,

mindössze három nappal később jöttek az új, még szigorúbb szabályok.

Íme:

 • nem lehet az üzletekben italt, de még kávét sem értékesíteni ablakon keresztül,
 • tilos lett nyilvános helyeken tartózkodni,
 • ha valaki dolgozni ment, írásbeli nyilatkozatra volt szüksége,
 • hétvégén utazási tilalom, magyarul: a járások között nem lehetett mozogni,
 • az üzleteknek hét közben 20 órakor, hétvégén 13 órakor be kell zárnia, az élelmiszer boltoknak 17.00-kor.

Január közepén bizonyossá vált, hogy a brit mutáció exponenciális mértékben terjed az országban. Ekkor már nem volt mit tenni, jöhetett január 22-től a teljes zárás. Ennek értelmében:

Az összes egyetemet, iskolát, óvodát, bölcsődet és napközit bezárták, egyelőre 15 napra.

A közigazgatásban is 15 napra felfüggesztették az ügyintézést, a bíróságok szintén csak sürgős esetben járnak el.

Health workers attend to a patient at the Covid-19 emergency room of Santa Maria hospital in Lisbon on January 11, 2021. – Portugal has suffered record numbers of coronavirus deaths and hospitalisations over the last 24 hours, making a new lockdown unavoidable, the country's prime minister said. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)

Az egészségügyi vészhelyzet leginkább a lisszaboni régiót sújtja, itt fedezték fel ugyanis az új fertőzések felét és itt a legmagasabb a brit koronatörzs-mutáció aránya is (50% az összes fertőzöttből).

A vírus angliai változata drámai módon terjed, a lisszaboni térségben már az esetek ötven százalékát teszi ki. Rendkívüli a nyomás a kórházakon, főleg Lisszabonban. A halálozások száma olyan mértékben növekszik, hogy azt pár hónappal ezelőtt elképzelni sem tudtunk volna”

– mondta Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök.

A portugál kormány január 31-től február 14-ig újabb intézkedéseket vezet be.

Többek között:

 • a portugál állampolgárok csak kivételes esetekben hagyhatják el az országot (!),
 • a szárazföldi határellenőrzést visszaállítják, (a Spanyolországgal közös határán az átkelés csak teherszállítás, határ menti ingázó szállítása, mentőautók számára engedélyezett),
 • a legtöbb európai országból csak 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni,
 • megpróbálják megerősíteni az egészségügyet, lehetővé teszik a nyugdíjas, szakvizsgával még nem rendelkező, illetve megkönnyíti a külföldi diplomával rendelkező szakemberek szerződtetését.

Jól látszik tehát, hogy kevés enyhítés is hatalmas problémát tud okozni.

Ezért is érdekes, hogy Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője miért akarja lehúzni a wc-n a hazai járványkezelés eddigi eredményeit.

A szocialistáknál mostanában ötletelgethettek (talán a kamuvideós Korózs Lajos véleményét is kikérték), ugyanis a politikus ma javaslatokkal állt elő.

Lássuk:

 • a szabadtéri látványosságok – állatkertek, vadasparkok, szabadtéri kalandparkok, jégpályák – esetében a teljes zárlat azonnali hatályú feloldására lenne szükség a megfelelő létszámkorlátozás és járványügyi előírások betartása mellett,
 • a szerinte indokolatlan zárlat azonnali feloldását kérte azon vendégházak, kulcsos házak, családi szállásadók esetében is, ahol a korlátozott létszámú, azonos háztartásból érkező személyek vendégül látása megoldható,
 • azonnali egyeztetést javasolt a színházak, mozik, cirkuszok, könyvtárak és múzeumok fenntartóival is, hogy ha vállalják a szigorú és ellenőrzött maszkviselésre, létszámkorlátra, és távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását, fokozatosan nyitni tudjanak,
 • a kijárási tilalom jelenleg hatályos este nyolc órai határidejét legalább egy vagy két órával kitolná a boltok nyitva tartásának meghosszabbítása mellett, csökkentve az esti órákban a tömeget az üzletekben,
 • szerinte egy szigorú protokoll mentén az egészségügyi előírásokat betartó szállodák újra fogadhatnának korlátozott számú vendéget, az éttermeknél pedig mielőbb engedélyezné a teraszok megnyitását, valamint megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat.

Ujhelyi István elmondta azt is, hogy ő bizony lazítani akar, nem lázítani, nem esztelen és idő előtt nyitást szorgalmaz, hanem átgondolt és észszerű döntéseket,

csakhogy Portugáliából kiindulva láthatjuk, hogy a fenti ötleteivel az eddig elért sikerek kerülnének veszélybe, aztán majd jöhetne a sivalkodás egy esetleges harmadik hullám esetén.

Persze a baloldaltól már megszoktuk, hogy egy kis vélt vagy valós, de azért rövidtávú politikai haszonért bármiben benne vannak...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor is gratulált Pigniczki Fanninak az olimpiára való kijutásért

A ritmikus gimnasztikázó a tegnapi hibátlan teljesítményéért érdemelte ki a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott tokiói olimpiára való kvalifikációt.

Szétesett a baloldal Egerben, kilépett a polgármester

Eger volt az első olyan város, ahol a baloldal összeállt a Jobbikkal és a szakadás is itt történt meg először, amikor Mirkóczki Ádám polgármester csapatával együtt kilépett a baloldali szövetségből.

Gyurcsány megint tagadja a demokráciát

Gyurcsány megint tagadja a demokráciát

A kövéri terror, avagy büntetés a parlamentben címmel készített, természetesen ezúttal is futóhomokra épülő, azaz teljes mértékben alaptalan, félrevezető videót Gyurcsány Ferenc.

A labdarúgás nem csak egy sport

A labdarúgás nem csak egy sport

Nincs még egy olyan játék, amely ekkora hatást tud gyakorolni az emberiségre, ilyen érzelmeket tud kiváltani az emberekből. A futball a nemzeti összetartozás egyik alappillére. Pont ez az oka, hogy a liberálisok nem tudnak kibékülni a focival.

A 888 megmondja a tutit: Anglia–Horvátország

A 888 megmondja a tutit: Anglia–Horvátország

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Anglia–Horvátország.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére