Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez az elszakadás döntheti be Európát

Bokor Gábor

2017.05.22. 18:34

Egyre nagyobb balhé van kibontakozóban Spanyolországban, miután Katalónia bejelentette, hogy azonnal kinyilvánítaná elszakadását a mediterrán országtól, amennyiben a spanyol kormány megakadályozza a függetlenségrõl szóló népszavazás megtartását.
BARCELONA, MADRID, 18:28

Egyre nagyobb balhé van kibontakozóban Spanyolországban, miután Katalónia bejelentette, hogy azonnal kinyilvánítaná elszakadását a mediterrán országtól, amennyiben a spanyol kormány megakadályozza a függetlenségről szóló népszavazás megtartását.

A spanyol El País több titkos dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az aktákban az szerepel, hogy a katalán köztársaság egyetlen hivatalos nyelvként a katalánt ismerné el. A megkaparintott dokumentumokból az is kiderült, hogy kik hogyan lehetnek majd katalán állampolgárok, és a függetlenedés után mi lesz a spanyol állami vagyonnal, az állami tisztviselőkkel, továbbá mely spanyol törvényeket vezetnék át a saját jogszabályukba. 

Amennyiben ezt elfogadják, akkor a tervezet afféle ideiglenes alkotmány is lehetne a függetlenedni vágyó országrészben. A portál számítása szerint körülbelül két hónapig működhetne minden így, ugyanis a katalán parlamentben le kellene folynia az új állam alkotmányozási folyamatának.

Úgy tudni, hogy az aktákat Carles Viver Pi Sunyer, a spanyol alkotmánybíróság volt elnökhelyettesének irányításával dolgozták ki, és részleteit a katalán vezetés igyekezett a lehető legnagyobb titokban tartani.
Előbb el kéne szakadni

2014 őszén egyszer már tartottak a kiválásról szóló népszavazást Katalóniában, akkor a választók döntő többsége arra voksolt, hogy az északkeleti országrész szakadjon el az anyaországtól. A bökkenő csak annyi volt, hogy a választásnak semmilyen tétje nem volt, azt a madridi törvényhozás nem fogadta el.

A katalán kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, Jordi Turull i Negere a Twitteren cáfolta az El País által leírtakat. Annyit azonban megerősített, hogy a katalán kormány már dolgozik az elszakadásról szóló törvényjavaslaton.

A referendum megtartásáról szeretnénk megállapodni a spanyol kormánnyal"

– mondta Turull.

Rajoy egyre nagyobb bajban van

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek nincsenek nyugodt napjai. A politikus alig hogy megoldotta az ország legnagyobb belpolitikai viszályát, miután több mint egy évig nem volt működőképes kormánya, újabb krízissel néz szembe.

A miniszterelnök kényesen kerüli azt, hogy Katalónia függetlenségéről kelljen tárgyalnia. Ódzkodik a gondolattól, hogy szakad az ország, ugyanis ez dominóeffektust indítana el, hiszen Baszkföld is kokettál a kilépés ötletével. Amennyiben a két régió kiválna, az amúgy is instabil lábakon álló spanyol gazdaság tovább rogyna, hiszen a fent említett két régió Spanyolország legfejlettebb államai.

Adok-kapok

Carles Puigdemont katalán elnök hétfő késő délután egy konferencián tart előadást Madridban, ahol részletezi majd Katalónia függetlenségi elképzeléseit. Puigdemont szerint az előadásra, mint utolsó felhívás tekint, ugyanis szeretne egyeztetni Rajoyjal.

Akkor is megtartjuk a referendumot, ha a madridi központi kormány nem hagyja jóvá"

– mondta már sokadszorra a katalán vezető.

A spanyol lapok egybehangzóan azt állítják, hogy még ezen a héten bejelentik az őszi referendum konkrét időpontját. A spanyol vezetők azért nem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, mivel a népszavazás beleütközik a spanyol alkotmányba.

Rajoy hétfői sajtótájékoztatóján felszólította Puigdemont katalán elnököt, hogy függetlenségi terveit ismertesse a spanyol parlament alsóházában a képviselők előtt.

Az embereknek joguk van megismerni mindkét oldal érveit, és erre való a parlament"

– mondta a miniszterelnök.

Rajoy végül megjegyezte azt is, hogy a katalánok megpróbálják zsarolással a sarokba szorítani őt és kormányát, de bízik benne, hogy a kiszivárgott törvénytervezet nem fog hatályba lépni.

Mi lesz beled Barcselóna, mi lesz veled Nejmár és Messzi?

És egy kis foci. Amennyiben Katalónia valahogyan képes lesz teljes egészében kiválni, akkor a katalán székhellyel rendelkező futballcsapatok nem maradhatnának tovább a spanyol La Ligában. A Barcelona és az Espanyol csapata komoly dilemmával nézhetne szembe, ugyanis a katalán ligának messze nem lesz majd akkora presztízse, mint a spanyolnak. Vélhetően ugyanannyi szponzortámogatást sem kaphatnának, így kénytelenek lennének elengedni a top játékosaikat. De ez még nagyon messze van, két-három év legalább, addig meg Messi rég visszavonul.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére