Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Exit poll: A kereszténydemokraták győztek az észak-rajna-vesztfáliai választásokon

888.hu

2022.05.15. 19:45

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) vártnál nagyobb arányú győzelmét jelzik a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

 

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzó CDU a szavazatok 35 százalékát szerezhette meg. Ez erősödés az előző, 2017-es Landtag-választáson elért 33 százalékhoz képest.
A második helyen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) áll, 27,5–28 százalékkal, gyengülve az öt évvel korábbi 31,2 százalékhoz képest.

 

A választás előtt készített utolsó közvélemény-kutatások még azt mutatták, hogy a CDU és az SPD támogatottsága nagyjából megegyezik, és a CDU előnye a felmérések statisztikai hibahatárán belül van.

 

Németország legnépesebb, csaknem 18 millió lakosú tartományában a Zöldek pártja az exit pollok alapján a 2017-ben elért 6,4 százalékhoz viszonyítva csaknem megháromszorozta támogatottságát, és 18–18,5 százalékos eredménnyel előrelépett a harmadik számú politikai erővé, maga mögé utasítva az FDP-t.
A liberálisok támogatottsága ugyancsak nagyságrendekkel változott, de ellenkező irányban, a 2017-es 12,6 százalékról egészen 5–5,5 százalékig süllyedhetett.
Szintén az 5 százalékos bejutási küszöb körüli eredményt jeleznek az exit pollok a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak, amely ugyancsak a szavazatok 5,5–6 százalékát gyűjthette össze, a 2017-es 7,4 százalék után.

Az AfD így a Saar-vidéken és a Schleswig-Holsteinben tartott Landtag-választás után már a harmadik tartományi választáson gyengül az idén. Az újabb kudarc tovább erősítheti az országszerte jellemző trendet, amely azt mutatja, hogy

az AfD főleg a keleten, az egykori NDK területén élő választókat tudja megszólítani, és az ország nyugati részén nehezen szerez 5 százaléknál nagyobb támogatottságot.

 

Az ARD és a ZDF megbízásából készített exit poll kutatások alapján nincs más párt, amelynek támogatottsága akár csak megközelíti az 5 százalékot, így valószínűleg nem lesz új szereplő a düsseldorfi Landtagban a következő öt évben.

A kormányalakítással ismét próbálkozhat a CDU, amelynek vezetője, Hendrik Wüst az előző ciklus utolsó szakaszában, tavaly októberben vette át a miniszterelnöki tisztséget Armin Laschettől, aki a CDU és a testvérpárt bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) sikertelen kancellárjelöltje volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a CDU milyen összetételű koalícióban vezetheti a nagysága és gazdasági ereje révén a legfontosabbak közé tartozó német tartományt.
Németországban legközelebb októberben, Alsó-Szászország tartanak tartományi választást.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Fleck Zoltán: „Lehetetlen választásokon ezt a rendszert leváltani”

Fleck Zoltán: „Lehetetlen választásokon ezt a rendszert leváltani”

Fleck Zoltán jogász, szociológus, kőbaloldali gyurcsányista értelmiségi hatalom iránti tehetetlen kapálózását az ember örömmel hallgatja.

Orbán: A haza véd meg minden bajtól és veszélytől

Orbán: A haza véd meg minden bajtól és veszélytől

Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.

Brüsszel további egymilliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára

Az Európai Bizottság pénteken javaslatot tett egy új, egymilliárd eurós makroszintű európai uniós pénzügyi támogatásra (MFA) Ukrajna számára – tájékoztatott a brüsszeli testület sajtóközleményben pénteken.

„Szemétkedik” a republikánusokkal a legnagyobb e-mail szolgáltató

Az amerikai Republikánus Országos Bizottság (RNC) – a republikánus párt – szerint a Google szándékosan spamként, azaz levélszemétként kezelte az adományozóiknak kiküldött hírleveleiket a Gmail rendszerében, s ezzel az elmúlt hónapokban jelentősen szabotálta adománygyűjtő kampányaik sikerességét – jelentette az Axios nevű amerikai baloldali hírportál.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére