Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Exit poll: Kaczynskiék állnak nyerésre

Nagy Gábor

2018.10.21. 21:25

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt áll nyerésre országos szinten a vasárnap este befejezett lengyel helyhatósági választások elsõ fordulójában, több helyi önkormányzatot viszont továbbá is kormányellenzéki koalíciók irányíthatnak.

Az exit poll szerint a PiS összességében a szavazatok 32,3 százalékát nyerte el. Kaczynskiék pártja kilenc vajdaságban győzött.

 

A kormányellenzéki Polgári Platform (PO) és a Modern (Nowoczesna) választási szövetsége, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 24,7 százalékára tett szert. A PO-KO hét vajdaságban győzött.

 

A szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) 16,6 százalékot kapott.

 

Több helyen a KO és a PSL feltehetőleg koalíciókat köt.

 

Az IPSOS által készített exit poll eredmények azt mutatják, hogy a PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Ellenzéki tömörülések viszont egyes vajdaságokban többségi koalíciót köthetnek.

 

A részvételi arány 51,3 százalékos volt, ami rekordmagas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében. Az exit poll tíz nagyvárosban a főpolgármester-választásra vonatkozóan is készült. Ennek alapján hat helyen, ezen belül Varsóban a KO jelöltje győzött. Katowicében a PiS által is támogatott független jelölt nyert. Három nagyvárosban (Krakkó, Gdansk, Kielce) második fordulót kell tartani, ott a jelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére