Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Évente 3 millió bárányt véreztetnek ki a muszlimok miatt Nagy-Britanniában

Sümeghi Lóránt

2018.02.09. 15:00

Annak ellenére, hogy Európa-szerte Nagy-Britanniában vannak érvényben húsfeldolgozás szempontjából a legszigorúbb állatvédelmi szabályozások, a hatóságok elismerik, elképesztõ ütemben növekszik a piacra kerülõ halal eredetû húskészítmények száma, amely az iszlám vallás elõírása szerint speciális módon levágott állatoktól ered.
LONDON, 15:00

Annak ellenére, hogy Európa-szerte Nagy-Britanniában vannak érvényben húsfeldolgozás szempontjából a legszigorúbb állatvédelmi szabályozások, a hatóságok elismerik, elképesztő ütemben növekszik a piacra kerülő "halal" eredetű húskészítmények száma, amely az iszlám vallás előírása szerint speciális módon levágott állatoktól ered.

Mint ismert, az iszlám vallás nemcsak azt írja elő, hogy milyen állatból készült húst fogyaszthatnak a hívők, hanem azt is, hogy miként lehet feldolgozni azokat. Ennek értelmében csak az elkábítatlan állat nyaki ütőerének átvágását követő kivéreztetés biztosítja azt, hogy annak húsa ne váljon tisztátlanná. Dacára annak, hogy állatvédők már évek óta szót emelnek az állatokat megkínzó halal húsüzemek ellen, a mai napig számos statisztika szól arról, hogy Nagy-Britanniában

évente 3 millió bárányt és 200 millió csirkét véreztetnek ki, csakhogy kiszolgálják az országban élő több millió muszlimot."

Érdemes leszögezni, az eddigi brit kormányok az uniós megállapodásokkal összhangban a brüsszeli irányelveket követték a húsfeldolgozás és egyéb élelmiszeripari folyamatok szabályozása kapcsán, így az iszlám vallás szerinti halal húsfeldolgozás kivételt jelentett vallási okokból kifolyólag.

Azonban a Brexit lehetőséget fog teremteni a szigetország számára arra, hogy szakítson eddigi gyakorlatával, ám az előrejelzések szerint továbbra is inkább megengedő álláspontot fog felvenni a brit kormány ez ügyben. Ennek fényében úgy tűnik, külön halal feliratos húskészítmények jelenhetnek meg az élelmiszerpiacon annak érdekében, hogy jelezzék a vásárlóknak, kábítatlan, kivéreztetett állatok húsából ered a csomagolás tartalma.

A brit felsőházi Lord Gardinier a feliratozásról szóló értesüléseket megerősítette, majd elmondta:

prioritás részünkről az, hogy biztosíthassuk a vásárlók számára a tudatos választás lehetőségét."

Tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában több millió muzulmán él, reálpolitikai szempontból érthető, miért próbálja elkerülni a brit törvényhozás az ez ügyben egyre inkább növekvő konfliktust. Ugyanakkor komoly testtartásbeli kérdéseket is felvet a britek kapcsán az, hogy ha a Brexit után valóban magukhoz ragadhatják az élelmiszeripari szabályozások feletti teljes kontrollt, miért nem kísérelik meg betiltani a már bizonyítottan állatkínzó húsfeldolgozási eljárásokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére