Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Évekig maradhat a magas energiaár, ismét szénnel fűthet Európa

888.hu

2022.06.20. 19:20

A csökkenő orosz gázszállítás pótlására több országban is a szenet vennék elő a fiókból.

 

„Németország, Olaszország, Ausztria és Hollandia mind jelezték, hogy a széntüzelésű erőművek segíthetnek átvészelni az Európát sújtó energiaválságot. A gázárak ugrásszerű növekedése egyre nagyobb problémát jelent, ráadásul az inflációt is hajtja. A kontinens döntéshozóinak mielőbbi megoldást kell találniuk a kialakult helyzet kezelésére.” – erről a Reuters írt.

 

Az olasz ENI korábban arról számolt be, hogy a Gazprom jelezte felé, hogy hétfőn csak részben fogják teljesíteni a gázszállításra leadott kérelmét.

 

Sokan aggódnak, hogy Olaszország így nem biztos, hogy fel tudja tölteni a készleteit a télig. Várhatóan gáztakarékossági intézkedéseket fognak életbe léptetni az országban, hogy a helyzet tovább romlik.

 

Németország szintén azt közölte, hogy csökkenő gázáramlást tapasztal Oroszország felől.

 

Vasárnap bejelentették, hogy ismét elindíthatják azokat a széntüzelésű erőműveiket, amiket korábban ki akartak vonni a forgalomból. Az így nyert energiával pótolnák ki az orosz szállításból kimaradt mennyiséget.

 

Fájdalmas, de ebben a helyzetben egyszerűen muszáj csökkenteni az ország gázfüggőségét.”

 

– mondta Robert Habeck, német gazdasági miniszter, aki a zöld párt tagja. Mivel a szénerőművek termelik az egyik legnagyobb mennyiségben az üvegházhatású gázokat, így a zöldek régóta harcoltak érte, hogy zárják be ezeket a gyárakat.

 

Ha nem indítjuk újra a szénerőműveket, akkor esélyes, hogy a téli szezonig nem tudjuk feltölteni a tárolókat. Amennyiben ez megtörténik, akkor politikailag zsarolhatók leszünk.”

 

– vélekedett Habeck.

 

Az Európában viszonyítási alapnak számító holland gáztőzsdén hétfőn 124 euró körül mozgott a gáz megawattóránkénti (MWh) ára. Ez ugyan alacsonyabb az idei 335 eurós csúcsértéknél, de még így is 300 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Oroszország immár sokadszor közölte, hogy a nyugati országok csak magukat hibáztathatják a kialakult helyzet miatt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére