Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európai Bizottság: továbbra is a bevándorlás a legaggasztóbb az európaiak számára

Forisek Ádám

2019.12.20. 18:40

Az európaiak továbbra is a migrációt tartják a legaggasztóbbnak az Európai Unió előtt álló problémák között – derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett, az egész Európai Unióra kiterjedő elégedettségi felméréséből.

A felmérés szerint a migrációt a leginkább aggodalomra okot adó kihívások között említők aránya a tavaszi felmérés óta uniós szinten változatlanul 34 százalékon áll. Egyre növekvő aggodalmat okoz az éghajlatváltozás kérdése, amely tavasz óta továbbra is a második leginkább említett kihívás. Az európai válaszadók 24 százaléka gondolja így, ami a legutóbbi felmérés óta 2 százalékos emelkedést jelent.

Az európaiak számára a harmadik legaggasztóbb az Európai Unió gazdasági helyzete, amelyről a válaszadók 18 százaléka vélekedett így, míg a terrorizmus tavasz óta háromszázalékos csökkenés mellett, 15 százalékos aránnyal a negyedik helyre került. Noha a terrorizmust továbbra is a legfontosabb aggodalmak között említik, 2017 tavasza óta 29 százalékkal kevesebben jelölték meg a legfőbb kihívások között. Uniós szinten továbbra is kiemelt helyen szerepel, változatlanul 12 százalékkal a munkanélküliség kérdése – közölték.

A megkérdezettek saját országukra vonatkozóan az egészségügyi és szociális biztonságot tartották a legfontosabb nemzeti kérdésnek (23 százalék). A második helyen a környezetvédelem (21 százalék) szerepel, amelyet tavasz óta 1, 2014 óta 14 százalékkal említettek többen. A munkanélküliség a harmadik helyen áll 20 százalékkal. A megélhetési költségekkel kapcsolatos aggodalom három százalékponttal 18 százalékra csökkent, így most a negyedik helyen áll. Saját országuk problémái között a válaszadók 17 százalékban vélekedtek úgy, hogy a bevándorlás valós kihívást okoz, ez az arány a 2015 őszén elért 36 százalékos csúcsértékhez képest jelentősen csökkent – írták.

A jelentésből Magyarországra vonatkozóan az derült ki, hogy a válaszadók 52 százaléka bízik az uniós intézményekben, amíg az uniós átlag e tekintetben 43 százalék. A magyarok 61 százaléka vélekedett úgy, hogy az unióban működik a demokrácia, amíg az uniós átlag e kérdést tekintve 52 százalék volt. Arról, hogy a válaszadók milyen mértékben érzik magukat uniós polgárnak, a magyarok 80 százaléka válaszolt pozitívan, magasabb arányban, mint a 70 százalékos uniós átlag.

A felmérésből az is kiderült, hogy az európai gazdasági és monetáris unió szempontjából a magyarok 60 százalékban, valamivel a 62 százalékos európai átlagnál kevesebben érezték fontosnak az euró mint közös uniós fizetőeszköz használatát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére