Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa élvonalába tartozik Magyarország az átláthatóság tekintetében

888.hu

2021.02.10. 12:00

A hátunkat nézik.

 

Szép kis fake newst kanyarított a minap a Reuters hírügynökség Magyarországról.

Azt állították, hogy az Európai Bizottság a közbeszerzési törvény módosítását, illetve a közbeszerzési verseny átláthatóbbá tételét kérte a magyar kormánytól.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter álhírnek nevezte az értesülést.

A kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében”

– jelentette ki Gulyás Gergely kedden az MTI-nek.

Kiemelte továbbá, hogy a brüsszeli testület saját adatai alapján Magyarországon a közbeszerzési gyakorlat a döntési szempontokat illetően kifejezetten jó, a közbeszerzési eljárások átláthatósága kiemelkedő.

Nézzük a számokat!

A Közbeszerzési Hatóság gyorsjelentése szerint Magyarország kiemelkedően teljesít az átláthatóság tekintetében.

Az adatok szerint hazánk 98 százalékban szolgáltat adatokat.

Az ábrán látszik: a 0 százalék jelentése az, hogy az ajánlatkérők elégtelen információt adnak, a 100 százalék jelentése, hogy az ajánlatkérők minden információt megadnak, azaz

nincsenek eltitkolt adatok.

Olyan országokat előzünk meg, mint Svédország, Lengyelország, Németország, Franciaország vagy Ausztria.

Magyarország továbbá az uniós szinten meghirdetett közbeszerzések GDP-hez viszonyított arányában is az első helyen áll.

Az ábrán szereplő magasabb arányszámok kedvezőbbnek számítanak, ugyanis ez azt jelenti, hogy minél nagyobb értékarányt alkotnak a közbeszerzések a GDP-hez képest,

annál nagyobb az átláthatóság, mivel több információ jut nyilvánosságra egy adott ország nagy értékű eljárásairól, szerződéseiről.

Ebben a tekintetben minden európai ország csak hátulról néz minket.

Bánki Erik az ATV Csatt című műsorában elmondta, hogy az Európai Bizottság egy 12 pontos szempontrendszer alapján vizsgálja a pénzek elköltését. Ha ennek eredményét összességében nézzük, akkor Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, míg Spanyolország, Portugália, Olaszország, Románia vagy éppen Ausztria nálunk rosszabb helyen áll.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint ez azt jelenti, hogy ezekben az országokban sokkal több probléma van az eljárásokkal.

Bánki reagált a Reuter azon megjegyzésére is, miszerint az uniós csalás elleni szervezet, az OLAF tavalyi jelentése szerint 2015–2019 között Magyarországon az uniós források csaknem 4 százalékát szabálytalanul költötték el.

Elmondása szerint épp arra „faragunk rá”, hogy az átláthatóság tekintetében az élmezőnybe tartozunk. Mint kifejtette, a Magyarországgal szemben kimutatott 4 százalékos problémahányados abból ered, hogy hazánk közel száz százalékban tölti fel a közbeszerzési eljárásokat az Európai Bizottság honlapjára, míg egy csomó ország ebben jóval elmarad tőlünk. Ők például a kis értékű eljárásokat fel sem töltik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére