Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa aggódhat az afrikai népesség miatt

Tóth Dalma

2018.06.09. 18:29

A világ 10 legkilátástalanabb konfliktusából 6 az afrikai kontinens országaiban alakult ki. Mindeközben a Föld második legnagyobb kontinensén 80 ember születik percenként, ami akkora terhet jelent Afrikára nézve, hogy több országot válságba sodorhat. A kilátástalan helyzet pedig még több embert sodorhat Európa felé.

A Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) szerint a világ 10 legkilátástalanabb válságba taszított országai közül 6 Afrikában található.

A lista élén a Kongói Demokratikus Köztársaság áll. Az országban eluralkodó több évtizedes konfliktus miatt már több mint 5 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat. Az összeállításban több afrikai ország is szerepel: Dél-Szudán, Közép-Afrikai Köztársaság, Burundi, Etiópia és Nigéria.

Három kritérium szerint állítják össze a listát: az első szempont a politikai és diplomáciai szándék hiánya a konfliktus rendezésére, a második a média gyengesége, a harmadik pedig a segélyek hatástalansága.

A legtöbb ember meglepődne, ha tudná, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban ugyanannyi ember szorul humanitárius segítségre, mint Szíriában. A két válságban lévő ország közül azonban messzemenőkig Szíriára figyel a világ szeme"

– mondta Jan Egeland a szervezet főtitkára.

Nemzetközi és helyi szinten sincs meg az akarat arra, hogy az egymásba nyúló konfliktusokból kiutat találjunk. Egyes helyek nem fontosak geopolitikailag, amíg máshol teljesen eltérnek a konfliktusok szereplőinek érdekei. A civilek érdekeinek védelmére pedig senki sem hajlandó – tette hozzá.

A listán szerepel még továbbá Jemen, Venezuela, Mianmar és Palesztina.

Az ENSZ adatai szerint már több mint 65 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát a konfliktus miatt, de ők még a saját hazájukon belül leltek otthonra egyelőre.

Miért baj nekünk mindez?

Afrika bizonyos területein eluralkodott a válság, sokan pedig emiatt úgy gondolják, hogy máshol próbálnak szerencsét, például Európában. Ezért útnak indulnak Nyugat felé. Ráadásul Afrika népessége egyre csak növekszik, ami tovább fokozhatja a válságot.

Afrika a második legnagyobb és legnépesebb kontinens a világon.

Az ENSZ 2004-ben azt jósolta, hogy Afrika népessége 2,2 milliárd fő lesz 2100-ra, a Földön pedig 9,1 milliárd ember fog élni. Hát ezt eléggé benézték. Azt várták, hogy majd Afrikában is úgy fog alakulni a termékenységi ráta, mint ahogy az az 1970-es években történt például Latin-Amerikában, ahol a születendő gyermekek száma egy nőre vetítve 5-ről 2,5-re esett.

Azonban Afrika népessége már most 1,2 milliárd főre tehető, a Földön pedig 7,6 milliárd ember él. A gyors népességgyarapodást látva az ENSZ kénytelen volt korrigálni az adatait. Az új becslések szerint 2100-ra 11,2 milliárd ember fog élni a Földön, aminek majdnem 40 százalékát, bő 4,1 milliárd főt Afrika fogja adni. Azaz havonta több mint 3,5 millió afrikai fog születni, ami percenként több mint 80 embert jelent.

Magyarul nemsokára Afrikában annyi ember fog élni, mint Ázsiában, és négyszer többen lesznek majd a kontinensen, mint Észak-Amerikában és Európában együttvéve.

Mindez azért is megdöbbentő, mert 1980-ban még csak 478 millió fő volt Afrika népessége, mostanra elérte az 1,2 milliárdot, azaz több mint megháromszorozódott néhány évtized alatt. A termékenységi ráta Afrikában 88 százalékkal magasabb (4,79), mint a világátlag (2,5).

Rengeteg a fiatal

A gyors népességnövekedésnek köszönhetően az afrikai népesség 41 százaléka 15 év alatti, ez 473,7 milliárd embert jelent. Az aktív munkaképes korosztály, a 24-65 év közötti népesség aránya több mint 36 százalékot tesz ki, 426 millió embert. Az idősek kevesen vannak, ott egyelőre, ha van is valahol nyugdíjrendszer, egyelőre nem kell miatta aggódni. A 65 év feletti emberek aránya csak 3,5 százalékos, ami 40 millió embert jelent.

A születésszám mellett a várható élettartam is folyamatosan nő. Egy átlagos afrikai 50 évet élt 1980 és 2010 között, öt év alatt, 2010 és 2015 között azonban megugrott a várható élettartam aránya 60 évre, 2050-re pedig elérheti a 70 évet.

Ami meglepő, hogy 2100-ra a népesség közel fele 14 év alatti lesz Afrikában. Elképesztő nyomás nehezedik már most az oktatási és egészségügyi rendszerre, a munkaerőpiacról nem is beszélve. A fiatalok kilátástalansága pedig kivándorlásra ösztönzi őket.

 

Nigériában annyian lesznek, mint Kínában

Afrika legnépesebb országa Nigéria, a maga több mint 183 millió lakosával. Utána következik Etiópia közel 99 millió lakossal. Egyiptomban 84 millió, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 71 millió ember él.

2100-ra Nigéria lakossága elérheti az 1 milliárd főt, utolérheti Kínát mindannak ellenére, hogy akkora, mint Texas. A világtörténelem egyik legnagyobb demográfiai robbanása itt várható, ami nem csoda, hiszen a lányok nagyon fiatalon szülnek. Nigériában a 15-19 éves lányok 40 százalékának van gyereke és fiatal lányokból is egyre több van. Mozambik se marad le sokkal, ott a 15-19 éves lányok 37 százalékának van gyereke. Nigériában a nők átlagosan 7 gyereket szülnek életük során. Annak ellenére gyarapodik ilyen gyorsan a népesség, hogy napra lebontva kevesebb mint 1 dollár az egy főre jutó GDP.

A világ 10 legnépesebb városa között még csak egy afrikai ország található, ami ezek után nem meglepő módon Nigéria. 2100-ra azonban ez nagyot fog változni, Nigéria mellett Kongó, Tanzánia, Etiópia és Niger is felkerül a listára.

Hihetetlen sokan lesznek Tanzániában is. Lakossága 2100-ra elérheti a 276 milliót, ami egyenlő az USA lakosságával. Pedig 13 évvel ezelőtt még csak 34 millióan lakták, de bő 10 év alatt 45 millióra duzzadt a lakossága. Elég gyors ütemet diktálnak.

Az 1980-2015 közötti népességgyarapodás 61 százalékáért 10 afrikai ország volt felelős: Nigéria, Etiópia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Tanzánia, Kenya, Uganda, Szudán, Dél-Afrika, Algéria és most is ezekben az országokban nő a leggyorsabban a népesség.

Minek köszönhető az észveszejtő népességnövekedés?

Ismert tény, hogy a fejlődő országokban a nőknek több gyermekük születik, mint a fejlettekben. A magas születési rátának köszönhetően a fiatal, szülőképes korban lévő nők száma is megnő és ezen a téren a jövőben is növekedés várható. Ráadásul, ha lassan is, de javult az egészségügyi ellátás, jobb az élelmezés és az életkor is egyre magasabb.

A gyors ütemű fejlődésnek köszönhetően egyre nagyobb nyomás nehezedik az oktatási és egészségügy rendszerre, az élelmiszer-biztonság is csökken, az infrastruktúra túlterhelődik az erőforrások pedig egyre szűkösebbek lesznek. Mindezek miatt újabb konfliktusok is kialakulhatnak.

Mi lehet a megoldás?

Sajnos nincsenek meg a családtervezéshez megfelelő eszközök és a tudás sem, ezért a szexuális tanácsadás, az egészségügyi és tanácsadó szolgáltatások kiépítésére sokat segítene a helyzeten. Mivel a férfiak több gyereket szeretnének, mint a nők, ezért a nők helyzetének megerősítésé is a népességcsökkenést szolgálná. Az anyaszerepen kívül más alternatívát kell nekik nyújtatni, több hozzászólási jogot adni. Képzésben kell részesíteni őket, hogy megvalósulhasson a tudatos családtervezés és később szüljenek gyerekeket. A gyerekhalandóság csökkentése is nagy szerepet játszana, mert a szülők kevesebb gyereket vállalnak, ha tudják, hogy mindegyik megéri a felnőttkort. A népességcsökkenésben jelentős szerep jutna a médiának is, hiszen fontos a különböző médiumok által közvetített családkép.

Annyi biztos, hogy helyben kell segíteni, hiszen Európa nem bír el ennyi embert, és ezt a tömeget képtelenség lenne megállítani. A Földközi-tenger miatt pedig az első számú célpont Európa.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére