Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Észtországot is megosztja az ENSZ migrációs paktuma

Horváth Tamás

2018.11.12. 22:00

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyûjt ellene. A bolgárok kilépnek.

A baloldali külügyminiszter támogatja, a jobboldali ellenzék aláírásokat gyűjt ellene.

Az észt külügyi tárca az ENSZ migrációs csomagjának támogatására szólított fel hétfőn, miközben az Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy megakadályozza Észtország csatlakozását az egyezményhez – közölte az MTI.

Sven Mikser külügyminiszter a paktumot a nemzetközi migrációs folyamatok rendezésére vonatkozó lépésként jellemezte.

Közös érdekünket szolgálja, hogy a migráció kiinduló, tranzit- és célországai között a nemzetközi migráció irányítása tekintetében az egységes elvekben és álláspontokban megállapodás szülessen, hogy az biztonságos és rendezett legyen, és összhangban álljon a törvényekkel"

– húzta alá Sven Mikser.

Majd hozzátette:

Az ENSZ globális migrációs csomagjának kidolgozása során elért megállapodás határozott lépést jelent a helyes irányba."

Az ellenzéki Észtországi Konzervatív Néppárt (EKRE) ezzel szemben bejelentette: aláírásgyűjtést indít annak érdekében, hogy megakadályozza Észtország csatlakozását a globális migrációs csomaghoz.

Martin Helme, a jobboldali párt alelnöke hangsúlyozta:

A marrákesi megállapodás a nemzetállamok háta mögött szőtt összeesküvés, amely az alkotmányos rend ellenében a migráció célországává igyekszik tenni minket. Ez a nemzetállamok felszámolására és a multikulturalizmus terjesztésére irányuló program."

Jól mutatja a balti állam társadalmának és politikai vezetésének a megosztottságát, hogy Kersti Kaljulaid észt elnök vasárnap bejelentette: lehet, hogy nem vesz részt az ENSZ december 10-11-i marokkói csúcstalálkozóján, ahol a tervek szerint elfogadják a hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról szóló egyezményt. Ezt azzal indokolta, hogy az észt kormányban sincs egyetértés a témában.

Bulgária kilép

A bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához – jelentette be Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt frakcióvezetője a szófiai koalíciós kabinet hétfői tanácskozását követően.

Az ENSZ globális migrációs csomagjához való csatlakozás elutasítását irányozza elő az a döntés, amelyet a parlamenti frakciók részvételével a viták összegzéseként és a kormány álláspontjának figyelembevételével a koalíciós tanácsban elfogadtak"

– közölte Cvetanov.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg. Deklarált célja a migráció biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a migránsok védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk. Azóta azonban már több ország is jelezte (Bulgária éppen a mai napon), hogy nem fogja aláírni a migrációt alapvető emberi jogként elfogadó egyezményt. Erről bővebben ITT olvashattok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére