Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Észak-Korea meg akarja támadni az USA japán katonai támaszpontjait?

Tóth Dalma

2017.03.07. 11:58

Az észak-koreai rakétákkal az Egyesült Államok japán katonai támaszpontjai ellen intézett támadásra gyakoroltak.
PHENJAN, 11:58

Az észak-koreai rakétákkal az Egyesült Államok japán katonai támaszpontjai ellen intézett támadásra gyakoroltak.

Észak-Korea hétfőn négy ballisztikus rakétát indított, amelyek mintegy ezer kilométert repültek, és közülük három a Japán-tengerbe, Japán kizárólagos gazdasági övezetében csapódott be. Az észak-koreai hírügynökség, a KCNA jelentése szerint a tüzérség célja az imperialista agresszor, az USA japán katonai támaszpontjainak elpusztítása. Az amerikaiaknak 54 000 fős serege állomásozik Japánban. A KCNA szerint a kommunista ország vezére rajta tartotta a szemét a ballisztikus rakétákon, ahogy kilőtték őket, majd megjegyezte, hogy a rakéták annyira pontosak voltak, mintha az akrobatikus repülő hadtest adott volna elő egy formációt – írja a Deutsche Welle.

A rakéták kilövése válaszlépés volt az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatára. Az erődemonstráció célja eredetileg az utóbbi időben egyre merészebb Észak-Korea kordában tartása volt. A jelek szerint az ellenkezőjét érték el.

Az észak-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsong Un arra kérte a katonáit, hogy legyenek készenlétben, mert a helyzet komor és bármikor kitörhet a háború.
Válaszlépésként az USA elkezdte a THAAD típusú rakétavédelmi rendszer egy ütegének telepítését Dél-Koreában. Ezzel nem csak Phenjant, hanem Kína és Oroszország haragját is magára vonta Amerika és Dél-Korea, mivel a két hatalmas ország is biztonsági fenyegetésként tekint a rakétavédelmi rendszerre.

A diplomáciai háború már zajlik

A kommunista ország nem nyugszik mostanában. Kim Dzsongnam Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatt megy az adok-kapok Észak-Korea és Malajzia között.

Phenjan bejelentette, hogy nem engedi ki az országból az ott tartózkodó malajziai állampolgárokat, a malajziai kormány pedig erre válaszul bejelentette, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak – írja az MTI.

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait.

A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet Malajziát bírálta, a Kim Dzsongnam elleni gyilkosság ügyének kezelési módja miatt, amivel megsértette a diplomáciai etikettet, ezért kiutasították.

Az észak-koreai külügyminisztérium közölte kedden: a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet, vagyis Kim Dzsongnam halálának ügyét.

Malajzia több észak-koreai állampolgárt is köröz a gyilkossággal kapcsolatban, köztük egy Kuala Lumpurba akkreditált diplomatát, aki feltehetőleg hazaszökött. A malajziai rendőrség szerint a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni a gyilkossággal kapcsolatban.

A malajziai külügyminisztérium közölte, hogy az ország 11 állampolgára tartózkodik Észak-Koreában: három a nagykövetségen, kettő ENSZ-alkalmazottként van ott, hat pedig családtag.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére