Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Észak-Korea elkezdett betárazni ínségesebb idõkre

Horváth József György

2017.09.02. 22:28

Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát, kivédendõ az esetleges újabb nemzetközi büntetõintézkedéseket - jelentette szombaton egy japán lap, egy meg nem nevezett phenjani forrást idézve.
PHENJAN, 22:28

Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát, kivédendő az esetleges újabb nemzetközi büntetőintézkedéseket – jelentette szombaton egy japán lap, egy meg nem nevezett phenjani forrást idézve.

A döntést az Állami Ügyek Bizottsága hozta meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető indítványára. Az egymillió tonna Észak-Korea éves olaj- és olajszármazék-importjának körülbelül a fele-egyharmada – írta a Tokio Simbun.

Szakértők ugyanis úgy vélik, Phenjan évente 1,5-2 millió tonna olajat és olajszármazékot importál, és ennek több mint 90 százalékát Kínából.

Az Állami Ügyek Bizottságának döntése hatására Phenjanban ugrásszerűen megnőtt az olaj és az olajtermékek ára, és sok benzinkút bezárt. Később az árak valamelyest stabilizálódtak, de nemrég elkezdtek ismét emelkedni, ami elindította a találgatást arról, hogy a hatóságok szándékosan korlátozzák a piacra jutó olaj mennyiségét. Még magas rangú tisztségviselők is csak egy nagyon korlátozott fejadagot kapnak benzinből, és rá vannak utalva arra, hogy magánkereskedőktől vásárolt benzint töltsenek az autójukba, ha el akarnak jutni a munkahelyükre – olvasható a lapban.

Észak-Korea emellett nemrég úgy döntött, hogy nem rendezi meg az eredetileg szeptember 23-24-ére Vonszan városba tervezett légi bemutatót, nyilvánvalóan azért, hogy takarékoskodjon a repülőgép-üzemanyaggal – jegyezte meg a Yonhap hírügynökség.

A válság fokozódik, Merkel globális leszerelést szorgalmaz

Az észak-koreai válság diplomáciai úton történő megoldását szorgalmazta Angela Merkel német kancellár szombaton közzétett e heti videóüzenetében, hozzátéve, hogy a kialakult helyzetnek egészében véve a globális leszerelés felé kellene sarkallnia a nemzetközi közösséget.

"Azáltal, hogy Észak-Korea újabb rakétateszteket hajtott végre, ismét nagyon nehéz helyzetbe kerültünk. Ennek ellenére szilárd meggyőződésem, hogy a helyzetet diplomáciai úton kell megoldani, és több erőfeszítést kell tennünk a globális leszerelés lendületbe hozására. Ebben döntő szerep hárul a NATO-ra és Oroszországra. Diplomáciai úton értük el azt is, hogy Iránnal megállapodást tudjunk aláírni. Ehhez hasonlóan kell cselekednünk Észak-Koreával kapcsolatban" – jelentette ki a kancellár az üzenetben, az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásra utalva.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére