Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Esik szét a liberálisok brüsszeli frakciója

Forisek Ádám

2017.11.13. 13:28

A brüsszeli liberálisoknak nagyon keményen betett a katalán válság, Guy Verhofstadtnak alig sikerül egyben tartania a frakcióját.
BRÜSSZEL, 13:28

A brüsszeli liberálisoknak nagyon keményen betett a katalán válság, Guy Verhofstadtnak alig sikerül egyben tartania a frakcióját.

A katalán népszavazással járó válságban a brüsszeli képviselők egyöntetűen Spanyolország pártját fogták, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakción belül azonban inkább a megosztottságot mélyítette el a katalán függetlenségi törekvés.

Katalónia vs. ALDE

A Politico értesülése szerint a katalán népszavazás hatására a frakcióban egyre inkább elterjedtek a kiabálásokkal tűzdelt veszekedések, az e-maileken keresztül vívott parttalan viták, és még a frakcióból történő elszakadásról is terjengenek szóbeszédek.

A viszály egyik központi szereplője Ramon Tremosa i Balcells – az egyetlen képviselő a liberális frakcióban, aki Katalónia függetlensége mellett foglalt állást. A Katalóniára összpontosító strasbourgi plenáris ülésen Tremosa nem volt hajlandó a frakciójával együtt ülni, helyette flamand nemzeti képviselők mellé ült.

Ez több ALDE-tagnak is szemet szúrt, leghangosabban Enrique Calvet Chambon képviselő kelt ki Tremosa ellen, aki felháborodott e-mailekben adott hangot nemtetszésének, emellett pedig néhány nappal az incidens előtt egy bizalmas ALDE-ülésen magából kikelve ordibált Tremosával.

Egy harmadik, észt ALDE-tag szerint a katalán ügy okozta nézeteltérések miatt lehetetlenné válik a munka a frakcióban, hiszen a vitában álló képviselők nem hajlandóak egy légtérben lenni.

Csehország is probléma

A katalán helyzet okozta zűrzavart önmagában is nehéz kezelnie Guy Verhofstadtnak, egyedül ő fogja össze ugyanis a brüsszeli liberálisokat. Erre azonban rátesz még egy lapáttal az a tény, hogy a cseh választásokon nemrég Andrej Babis nyert, aki határozottan elutasította  az integrációt és eurót – mind olyan állásfoglalások, amelyek homlokegyenest ellentmondanak Verhofstadt terveivel.

S bár Verhofstadt szerint a cseh ANO (Elégedetlen Polgárok Akciója) „hasznos szövetséges lehet ahhoz, hogy véghez vigyük a reformokat”, ebben alig osztják álláspontját a frakció képviselői.

Előbb vagy utóbb az ALDE és az ANO le kell hogy üljön egy tárgyalóasztalhoz, és fel kell tenniük azt a kérdést, hogy van-e bármi közös bennük”

– vélekedett Pavel Telicka, az ALDE képviselője, aki korábban az ANO politikusa volt.

Szövetségesek sehol, a frakció darabjaira hullik

Az ALDE-frakció bajban van amiatt is, mert nemrégiben többen is elpártoltak tőle: a portugál José Inácio Faria például az Európai Néppárthoz fordult, míg az ír Brian Crowley az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához csatlakozott.

A jelenleg 68 képviselőt számláló ALDE erejének növelését az olasz Öt Csillag Mozgalom borítékolhatta volna, a frakció azonban elutasította ezt a kezdeményezést. Verhofstadt még esetleg Emmanuel Macron támogatásában bízhatott volna, a francia miniszterelnök azonban egészen eddig nem kezdeményezte pártja belépését az ALDE-ba.

Mindezt összevetve, valamint figyelembe véve azt, hogy 2019-ben európai parlamenti választásokat tartanak, a brüsszeli liberálisok szénája finoman szólva sem áll jól.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére