Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdoganék most a gülenista katonákra csaptak le

Tóth Dalma

2016.11.13. 18:28

Katonákat függesztettek fel a török puccskísérlet miatt. A héten több száz civil szervezõdést is betiltottak, mert azzal vádolták õket, hogy közremûködtek a puccs megszervezésében.
ANKARA, 18:28

Katonákat függesztettek fel a török puccskísérlet miatt. A héten több száz civil szerveződést is betiltottak, mert azzal vádolták őket, hogy közreműködtek a puccs megszervezésében.

Felfüggesztettek 291 katonát vasárnap a török haditengerészetnél, további 19-et pedig elbocsátottak a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében - közölte a török védelmi minisztérium hivatalos Twitter-fiókján.

A beszámoló szerint a gyanúsítottak között 183 tiszt és 127 altiszt található - írja az MTI.

A felfüggesztett katonák állítólag kapcsolatban állnak Gülen mozgalmával. A török hatóságok az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a hatalomátvételi kísérletért.

A török haderőtől eddig több mint 4000 katonát menesztettek, köztük a tábornoki kar mintegy 40 százalékát. A katonai állomány létszáma november 2-án 359 ezer 289 volt, amelyből 28 ezer 805 ember tiszti, 66 ezer 429 pedig altiszti rendfokozatot viselt.

A civil szerveződésekkel is leszámoltak

A török belügyminisztérium terrorizmussal kapcsolatos vádakkal 370 civil szerveződést tiltott be, köztük szakszervezeteket, nőjogi és gyermekjogi csoportokat. A szervezetek akkor értesültek a döntésről, amikor a rendőrség razziát tartott náluk és bezárták az irodáikat, elvitték a nyilvántartásaikat.

A belügyminisztérium annyit közölt, hogy közülük 153-at a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózathoz, 190-et a szakadár Kurdisztáni Munkáspárthoz, nyolcat az Iszlám Állam terrorszervezethez, 19-et pedig a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front szervezetéhez fűződő állítólagos kapcsolataik miatt tiltottak be.

A török hatóságok közel 37 ezer embert tartóztattak le, több mint százezret bocsátottak el vagy függesztettek fel kormányzati állásokból, továbbá 170 médium, valamint üzleti vállalkozások és szövetségek tucatjai kerültek betiltásra a puccskísérlet óta.

A török elnök célja eredetileg az volt, hogy a puccskísérlet megszervezésével vádolt gülenista hálózatot felszámolják, de az intézkedéseket kiterjesztették a kormány többi ellenfelére is például a kurdbarát és a baloldali személyiségekre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére